Recenze: NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTO NA SVĚTĚ (Petr Horáček)

Kde je nekrásnější místo na světě?


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.

Ačkoliv český spisovatel Petr Horáček žije podle knižních databází již dlouhou dobu v Anglii, stále vydává v České republice své krásné knihy pro děti. A nejen u nás, ale také v zahraničí vychází jeho kvalitní publikace, přesněji v Americe, Německu, Británii a Francii a byly dokonce přeložené do spousty dalších jazyků. Dokonce v zahraničí získal v roce 2001 Cenu roku pro začínající autory. Na svém kontě má Petr Horáček v České republice již jedenáct knih nejen pro nejmenší. 



Jeho prozatím posledním počinem se stává titul nakladatelství Portál. Nejkrásnější místo na světě je plné nádherných barevných celoplošných ilustrací, které zaujmou na první pohled. Jelikož je autor také výtvarník, tak ilustrace pro své dílo připravil také on sám a naprosto ho rozzářil. 

„Co myslíte,“ zeptal se zajíc ostatních přátel, „je naše louka nejkrásnější místo na světě?“ (str. 5)

Příběh je velmi jednoduchý a přece ukrývá silnou myšlenku, která dětem ukáže, kde je nejkrásnější místo na světě nebo třeba přímo domov. Zajíc musel projít celý svět, aby přišel na to přišel a vaše ratolesti mohou objevovat s ním, co je nejpodstatnější. Myšlenku se autorovi podařilo bravurně ztvárnit s lehkostí a jednoduchostí, takže děti snadno pochopí a uvědomí si, kde je jejich nejkrásnější místo. 

Kniha má pouhých třiatřicet stran a opravdu se čte rychlostí blesku, i když měníte hlasy při předčítání. Je to příjemně strávený čas s dětmi, přičemž jim vysvětlujete, co králíček vlastně hledá. S ohledem na velké písmo, kterého není mnoho, je čtení vhodné také pro prvňáčky, kteří se čtením teprve začínají. 

Jakožto maminka dvou malých chlapců rozhodně doporučuji takové krásné nenásilné knihy, kde se malí čtenáři dozvídají o přátelství a radosti a kde se o něčem přiučí. Knih pro děti je ohromné množství, ale ne každá je obohacená o cenné myšlenky jako například tento titul. :)




Anotace
Je rozkvetlá louka s potůčkem uprostřed lesa nejkrásnějším místem na světě? A jestli ano, tak jak se to pozná? Králíkovi tyto otázky nedávají spát, a tak se jednoho dne vydá do světa, aby na ně našel ty správné odpovědi. Nejkrásnější místo na světě je kniha o domově, o dobrodružství, ale hlavně o přátelství.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Žánr: knihy pro děti
Počet stran: 33
Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.