Recenze: 24 VZPOMÍNEK (Jamie Fewery)

Emotivní a poutavý příběh Toma a Esme pro náročnější čtenáře




Britský spisovatel, textař a novinář Jamie Fewery, žijící v Berkhamster v Anglii, jak se píše na jeho webové stránce, napsal prozatím jen dvě knihy. Jednu z nich nakladatelství Beta nedávno vydalo. The Back Way vyšla prozatím pouze v zahraničí a je podle všeho plná humoru, lásky a sebepoznání. Zatímco 24 vzpomínek, v anglickém originálu Our Life In a Day, na mě působilo spíše jako nostalgické, velmi originální love story k zamyšlení. Více v recenzi...

Vypravování se odehrává v er-formě a především vás seznamuje s ústředním hrdinou Tomem, který je obyčejný mužský. Má své starosti i radosti a hlavně i své neřesti. Ač je vyprávění podáváno neotřelým způsobem, mohlo by se zdát, že bude necelistvé, ale není. Autor charaktery plně vykreslí, stejně tak i atmosféru a poutavý příběh. Kniha se rozděluje na několik částí a také na středně dlouhé kapitoly, které jsou vždy mají název a hlavně měsíc, rok a místo, kdy se událost odehrála. Přímá linie je vlastně krátkodobá a začíná na začátku, později někde po druhé polovině se k ní autor vrací a také ji zmińuje na konci. Ta právě dolaďuje konzistenci děje, ač není nikterak dlouhá a neobsahuje zbytečné texty. Podstatnou roli tedy hraje celkem dvacet čtyři vzpomínek, které se až na jednu, pokud se nepletu, přímo týkají partnerky ústředního hrdiny.

Esme a Tom žijí v Londýně v malém bytě s kocourem a něco jim ke štěstí schází. Vychází to najevo tvrdě ve chvíli, kdy Tom přichází domů. Je den před jejich desetiletým výročím a Esme si připravila kreativní hru. Na každou hodinu za celý den si Tom musí připomenout vzpomínku, která je pro něj svým způsobem důležitá. Tom nechce, podle něj je to stupidní hra, která jim život nezlepší. Ono se to tak může zdát, ale knize právě tenhle přístup dodal šmrnc a odlišuje ji kýženě od ostatních běžných románů, mezi které by jinak zapadla. 

Tom tak vzpomíná a předkládá vám nuceně vzpomínky, které pro něj byly důležité a nějakým způsobem se týkaly navázání vztahu s Esme. Ta sama byla zvláštní ženou, jelikož už v počátku vztahu, kdy se s ním hned první noc vyspala, stanovila šest základních pravidel, které tak trochu hraničí s pocitem, že jí bylo méně, než autor tvrdí. Rozverná Esme je ale svá a Tom to musí přijmout. Dozvíte se tak, jak tedy jejich vztah začal, s jakými radostmi a strastmi se potýkal. Mezi vážná témata patří i závažná témata, která sice nejsou do hloubky, ale skvěle korespondují s životem hlavních hrdinů, dokreslují je a představují vám realitu. 

Že se tedy nejedná o typický milostný román poznáte už v úvodu, ale přesvědčí vás o tom především nejen zpracování, ale také závěr. Po celou dobu vám autor předkládá náměty k zamyšlení, čímž své dílo ještě více zkvalitňuje. Zamyšlení nad vztahem daného páru je nejvýraznější a ponouká k tomu, abyste podobným způsobem přemýšleli i o sobě a svém partnerovi. 

Už z toho důvodu bych knihu doporučila spíše náročnějším čtenářům, kteří dokážou v knize najít své zalíbení. Není to žádná oddechová pohádka pro náctileté nebo pro romantické dušičky. Tato kniha má silné myšlenky a cíle, které vám skrze originálně ztvárněný příběh se silně reálnou atmosférou a emocemi předává. Mohu jen doporučit! 

Anotace:

Deset let lásky v jednom dni.

Tom se vrací v předvečer 10. výročí domů, kde mu jeho žena Esme připravila překvapení. Romantická atmosféra, fotky, jídlo… a hra „Náš život v jednom dni“. Připravila kartičky s hodinami, kam má doplnit 24 nejdůležitějších okamžiků jejich vztahu. Hra má jediné pravidlo, okamžik se musí vztahovat k té určité hodině, která je na kartičce. Např. 3-4hod. Esme mě vyzvedla na Milton Keynes, protože jsem, já idiot, usnul ve vlaku. Tom ale není ze hry nadšený…


Nakladatelství: Beta

Rok vydání: 2020

Žánr: Společenské romány

Počet stran: 302

Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.