Recenze: KRIZE STŘEDNÍHO VĚKU (Marie Phillips)

Pohrajte si s osudem



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta.
Beta na FB

Chci zakoupit tento titul!


U nakladatelství Beta vyšel gamebook a tentokrát ne pro mladší čtenáře, ale naopak pro čtenáře ve středním věku. Cílové čtenářky si přijdou na své a konečně mají něco jen pro sebe! 

Jak už to u gamebooku bývá, tak nejprve vás vítá krátký a dynamický úvod, který vás uvede do hry a pak, hurá, směle o toho. Hra se hraje jako u běžné takové knihy, zkrátka postupujete podle čísel odpovědí, které si vyberete. 

Hra nabízí několik možností, přesněji třicet sedm možností, jak může vaše dobrodružství skončit. Proč bych knihu cílila pouze na ženy středního věku? Je pro ně určená a přesně pro ně psaná. Mladší čtenáře může trápit nedostatek fantazie, rozhledu a výběru a mohou to autorce vytýkat. 

Příběh sám o sobě je čtivý, dynamický díky krátkým textům a smělý, protože se Marie Phillips nevyhýbá ničemu reálnému, co by vdanou ženu ve středních letech mohlo potkat. I s ohledem na kariéru se někomu mže zdát vypravování usedlejší, ale postupem času i hra ztrácí zábrany a může být o něco divočejší, záleží, jaký směr si vyberete. 

Nejsem cílová čtenářka a právě mi vadilo to, co jsem vám výše vyjmenovala. Avšak právě proto titul hodnotím s nadhledem a třeba, až se k němu v daném věku vrátím, bude to na mě působit lépe. Já bych určitě ocenila vábivější grafickou stránku románu, protože kniha nemá žádné kresby, které by děj trochu zpestřily. Někdy jsem si prostě nemohla vybrat z daných možností a když jsem si vybrala a popošla dál, znovu mi to nabídlo předešlé odpovědi. Špetka kreativity by tedy v tomhle ohledu autorce zřejmě také neuškodila, protože takhle své čtenáře zažene akorát do kouta. Někdo se tomu poddá, ale jiného tím otráví a odloží četbu jako neatraktivní a usedlou, což je s ohledem na možné konce škoda. 

Na druhou stranu bych ráda vyzdvihla fakt, že v tomto případě není potřeba prakticky nic. Čtenářka si s publikací vystačí naprosto sama. Nemusí mít tužku a papír, ba ani další spoluhráče. Prostě má jen čas pro sebe a zábavu a to rozhodně mnoho čtenářek ocení, pokud nemají možnosti shánět si hráče a věnovat se sáhodlouhému hraní a přesto si chtějí gamebook vyzkoušet na vlastní kůži. Není potřeba mít ani žádné zkušenosti. 

Titul bych tedy doporučovala spíše pro cílové čtenářky, které chtějí ryze reálné dobrodružství. Jen samy pro sebe vyzkoušet něco nového a netradičního. 


Anotace

Humorný gamebook, v němž se sami můžete rozhodnout, jak bude vypadat vaše vlastní krize středního věku. V každé z popsaných situací máte na výběr, jak pokračovat, a podle toho si zvolíte další stránku svého příběhu. Všechny možné varianty v této knize jsou nesmírně zábavné a „hra“ rozhodně přispěje ke zlepšení nálady nejen těm, kdo procházejí krizí středního věku nebo jsou o tom alespoň přesvědčeni.


Nakladatelství: Beta

Rok vydání: 2020

Žánr: Gamebook

Počet stran: 168

Vazba: pevná




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.