Recenze: MATĚJ MALUJE MAPY (Michaela Hošková)

Okouzlující a upřímná publikace o autismu


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál


Česká debutantka Michaela Hošková se nechala inspirovat svým synem Matějem, který má poruchu autistického spektra, a sepsala svou první knihu. Publikace vyšla u nakladatelství Portál a je na první pohled opravdu netradiční. Křídový papír, knižní brožovaná obálka je plná map, které maloval právě Matěj. Jeho kresby naleznete i uvnitř, ale k tomu více až v recenzi! 

Styl vypravování je čtivý, velmi příjemný a milý, protože do něj Michaela Štěchová vkládá své zkušenosti, znalosti a emoce. Opravdu autenticky vypráví svůj příběh, který se týká jejího prvorozeného syna Matěje. 

Ústředním tématem je autismus, ale z pohledu běžného člověka, který se s ním potýká jako rodič, a nikoliv odborníka. O to příznivější pro čtenáře titul je, protože nehovoří odborně, ale naopak zaujme široké lajcké publikum a představí vám reálný a dojemný příběh autisty se vším všudy. 

Michaela Štěchová prostřednictvím vypravování nepředstavuje jen svého výjimečného syna, který zbožňuje mapy, architekturu a dopravní infrastrukturu, ale také sama sebe a svého manžela i lehce vzdálenější rodinu a asistenta. Ti všichni více či méně pomáhají Matějovi v jeho nesnadné cestě životem. 

Autorka se nechala inspirovat Karlem Čapkem a tak začíná cíleně jeho citátem, což je svým způsobem okouzlující. Začíná na začátku Matějova života, svěřuje se o nesnadných prvních rocích jeho života, kdy nikdo nevěděl, co si s malým uplakaným chlapečkem počít. Když konečně následovala diagnóza, nic nebylo snadnější, vše se muselo přizpůsobovat. Vypráví o prvních hrách, o prvních krocích ve školce i škole. Dochází až do věku, kdy Matěj procházel pubertou a dokonce odráží i emoce, týkající se doby koronavirové. Ačkoliv kniha byla dokončená před onou nešťastnou dobou, tak v poslední kapitole je zmíněno, jak na Matěje působí a především přináší v závěru otázku k zamyšlení, která po tak upřímném čtení dokáže dohnat citlivější čtenáře nejen k dojetí, ale až k slzám. Autorka vás také poučí o svém projektu Maappi.cz, který pomáhá dětem, kteří také mají poruchu autistického spektra. 

Publikace obsahuje množství Matějových dopravních map, které jsou opravdu úchvatné na první pohled. Já, jakožto člověk, který se v infrastruktuře tolik nevyzná, jsem byla okouzlená pečlivostí a láskou, kterou svým dílům chlapec věnoval. 

Tento netradiční, upřímný, krásný a emotivní titul, vypovídající o autismu z pohledu české maminky bych doporučila všem, které téma zajímá nebo mají ratolesti s poruchou autistického spektra doma. S ohledem na to, že je autorka opravdu češka je pro nás kniha mnohem cennější než zahraniční titul, kterých tu na tohle téma z pohledu rodičů vychází nemnoho. Já Matěj maluje mapy doporučuji všema deseti, byl to pozoruhodný a dojemný příběh, velmi věrohodný a plný emocí a zanechal ve mně nejen nové poznatky, ale také jisté vědomí, že těmto dětem je možné pomoci a to mě naplňuje radostí. Já sama neznám a nemám zkušenosti s nikým, kdo by PAS měl, ale téma mě zajímá. Snad mě za to nikdo neodsoudí, ale podle mého na takové lidi můžeme narazit všude a je potřeba znát a ne dělat chyby z nevědomosti. Pomoc může byť jen tolerance a pochopení. Užijte si čtení! 



Anotace:

Kniha je příběhem známé české rodiny s autistickým synem Matějem, jehož vášní se stalo malování dopravních map. Otevřeně, přitom ale s nadhledem popisuje život s autismem, příhody plné odsudků a odmítnutí, stejně jako pochopení, lidsky zásadních setkání a dílčích pokroků a radostí. Jako na trase metra vyrážíme z nástupní stanice, projíždíme labyrintem životních zastávek, které kvůli autismu představují vždy větší obtíže, než jak se mohou zdát zdravému člověku, míjíme řadu přestupních stanic, na kterých se mohl děj významně změnit, a vyhlížíme prozatím poslední, jíž bude přijetí nebo nepřijetí Matěje na střední uměleckou školu. Graficky výraznou knihu ilustrují Matějovy autorské mapy.


Nakladatelství: Portál 

Rok vydání: 2020

Žánr: Populárně naučná, literatura česká

Počet stran: 208

Vazba: brožovaná s chlopněmi

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.