Recenze: NEJLEPŠÍ LŽI (Sarah Lyu)

Young adult thriller přátelství a posedlosti...


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab
Chci zakoupit tento dramatický young adult thriller!


Máte v oblibě psychologická dramata a thrillery? Tak co zkusit tento young adult počin, který sepsala americká spisovatelka Sarah Lyu a poukázala na přátelství z naprosto jiné perspektivy. Titul vydalo nakladatelství Slovart pod značkou #Booklab a rozhodně potěší všechny milovníky young adult, kteří chtějí číst o návykovém a vzrušujícím přátelství... 

Vypravování v ich-formě není typické pro young adult, natož snad oddechovku. Tohle totiž není oddechová četba a tak tomu autorka přizpůsobila i styl psaní. Ten je převážně psán v přítomnosti, ale i při té hlavní linii se hrdinka zamýšlí nad minulostí a vzpomíná. Přičemž hlavní dějová linie se střídá s kapitolami, které nazírají na minulost. Řekněme tak 363 dní zpátky. 

Remy se totiž po tíživém a hrůzném začátku, ke kterému se ještě vrátím, vrací do prvního dne, kdy potkala Elise. Byl to večer, kdy se s ní rozešel její přítel Cameron. Večer, kdy provedla první prank. Večer, kdy jí Elise změnila život a ona pochopila, že její útěky byly nedostačující. Teprve s novou kamarádkou má šanci uniknout svému životu a tak se tomu poddala celou svou bytostí. Tak začíná ryze toxické přátelství, které s nejedním čtenářem zahýbe! 

Ale vraťme se tedy k prvním kapitolám knihy, které vypráví o tragédii. Jack je mrtvý. Remyin přítel Jack byl zastřelen a udělala to Elise. Co se to vlastně stalo? Remy samozřejmě není mimo vyšetřování a tak se ji rodiče snaží chránit (nebo se snaží chránit sebe?). 

Remy je zvláštní člověk, který se upíná ke svým únikům z reality. Ta je pro ni těžká. Má komplikovaný život, ať už se jedná o rodinné vztahy, které jsou prachbídné. Její rodiče se neustále hádají. Ona a její bratr jsou spíše figurkami. Její přítel se na ni tedy vybodl a ke všemu Remy není populární a těžko zapadá mezi své vrstevníky. Nebaví se jako oni na společenských akcí a spíš by chtěla trávit čas s Elise, kterou je doslova posedlá. Jenže je Elise skutečně takovou kamarádkou, za jakou ji Remy má? Čas si zpestřují pranky, což jsou vlastně takové nachytávky a ne vždy jsou bezpečné...

Těšíte se na milostnou linii? Ano, té se samozřejmě také dočkáte, ale přichází na řadu až později. Hlavní je představit Remy, Elise a jejich vztah. Co se týče lovestory s Jackem... To není žádný spoiler, nebojte, tak je příjemná, má své kouzlo a skvěle příběh osvěžuje. Protože jinak by to bylo docela psycho! 

Emoce jsou výrazné a dokážou na vás opravdu silně zapůsobit. U knihy jsem měla mnohokrát pocit, že chci Remy odvléct pryč a otevřít jí oči. Bylo to dramatické, vzrušující, napínavé. Dost krušné časy na obyčejnou holku, která končí střední školu. Tenhle marast jí rozhodně nezávidíte, ale skutečně ho s ní prožijete snadno až do konce a užijete si to na maximum! 

Drama, psychologie, emoce, to vše v lákavém surovém ya románu, kde přátelství má zcela nové rozměry a dokáže zahltit. Vše si vybírá daň! A tak, jak příběh začal, tak také končí. Konečně se dobíráme pravdy, vnímáme vše, co proběhlo mezi tím a že to nebyla procházka růzovým sadem zřejmě nemusím říkat. I přesto to za to stálo a jsem ráda, že jsem se konečně dobrala pravdy. Něco mě překvapilo, ale něco pro mě bylo očekávané. Nevadí, myšlenku mi autorka předala a já jsem s jejím představením závažných témat - násilí, manipulace, přátelství, láska, problémy v rodině, posedlost, atd. - byla velmi spokojená. 

Knihu bych doporučila všem, kteří chtějí young adult thriller, kde hraje prim přátelství. Skutečné, drastické, bezkonkurenční přátelství, které objímá i svazuje! Užijte si čtení! 



Anotace

Posedlost dokáže otrávit i to nejsladší přátelství

Dřív Remy Tsaiová věděla přesně, co ji čeká. A teď ani netuší, jak bude vypadat příští den. Kdysi bývala šťastná. Měla svého přítele, Jacka, a Elise, svoji nejlepší kamarádku - svoji spřízněnou duši - která ji chápala líp než kdokoli na světě. Ale teď je Jack mrtvý, zabilo ho několik výstřelů do hrudi -

A byla to Elise, kdo stiskl spoušť. Udělala to v sebeobraně? Nebo je za tím něco hlubšího, temnějšího, něco, co by Remy ani ve snu nenapadlo? Zatímco probíhá policejní vyšetřování, Remy zahájí své vlastní, přebírá svoje vzpomínky a pátrá po sebemenším zrnku pravdy, které by dokázalo zachránit přátelství, které pro ni znamená celý svět.

V několika prolínajících se časových liniích se odvíjí napínavý psychologický thriller, který zkoumá temnou stránku přátelství a posedlosti.


Nakladatelství: Slovart

Rok vydání: 2020

Žánr: Young adult

Počet stran: 352

Vazba: brožovaná

1 komentář:


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.