Recenze: TRADIČNÍ ČESKÝ ROK (Josef Lada)

Okouzlující publikace Josefa Lady



Český malíř, ilustrátor, scénograf a spisovatel již mezi námi není, ale i přesto k nám jeho díla stále promlouvají a vydávají se zas a  znovu. Tentokrát se nové vydání s jeho kresbami a texty rozhodlo vydat nakladatelství Grada - Bambook.

Publikace je hojně ilustrována pestrými kresbami vynikajícího malíře Josefa Lady. Jeho ilustrace jsou velmi autentické, takže věřím, že si jej jen tak nespletete. Nemohu říct, jestli už jste náhodou obrázky neshlédli v jiných dílech, ale tentokrát se kresby týkají čtvero ročních období, jak napovídá název.

Na knižní obálce se dozvíte, že titul skrývá témata, týkající se: 

  • svátky
  • tradice
  • zvyky
  • pověry
  • říkadla
  • koledy
  • písničky

Josef Lada vás poutavě informuje o všech pranostikách, svátcích a zkrátka o všem, co se z českého hlediska týká celého roku. Na své si přijdou ti, kteří mají v oblibě tradice. Titul začíná jarním obdobím, které Josef Lada pojal osobitě stejně jako zbytek publikace. Vítá vás nejednou básní o jaru, ale také delším textem o tom, co jaro vlastně je a jak se k němu dříve přistupovalo. 

Mezi ilustracemi, kterých je opravdu mnoho, se střídají nejen básně, ale i delší a kratší texty, vypovídající o daných námětech. Tematicky by se dalo nyní navázat na nedávno proběhlý svátek Svatého Martina, kdy se chodívalo na dračky a škubačky. Co to znamená a jak to probíhalo? Budete překvapení, především nejste-li z vesnice a nedodržují-li vaše prarodiče některé zvyky doteď, co všechno se dozvíte. 

Začátek byl jarní a končí se, pro někoho překvapivě, 24. únorem, kdy prakticky končí také zima. Přímo na svátek Svatého Matěje, kdy si podle Josefa Lady děti užívají Matějské pouti a jiných zábav. 



Tradiční český rok od Josefa Lady je opravdu kouzelná publikace.
Chcete-li dětem předvést tradiční český rok, pak není nic vhodnějšího, než sáhnout po knize, nabušené informacemi a vědomostmi a především také ilustracemi Josefa Lady. Na své si přijdou malí i velcí, ale i dospělí čtenáři. Jste-li fanoušci této české ikony, pak rozhodně není nad čím váhat. 


Anotace:

Rádi byste dětem vyprávěli o českých tradicích? V této knize vám přiblížíme nejen ty nejznámější svátky, zvyky a obyčeje, ale také zde najdete známá lidová říkadla, pořekadla, písničky, pranostiky i vánoční a velikonoční koledy. Dozvíte se spoustu zajímavostí o našich klasických symbolech, lidových pověrách či oblíbených dětských hrách, které neodmyslitelně patří k tradičnímu českému roku.

Prožijte a vychutnejte si rozkvetlé jaro, nádherné léto, barevný podzim i kouzelný zimní čas spolu s krásnými ilustracemi Josefa Lady.


Nakladatelství: Bambook

Rok vydání: 2020

Žánr: Literatura naučná

Počet stran: 224

Vazba: pevná 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.