Recenze: EVINA ILUZE (Giovanna a Tom Fletcher)

Druhý díl dystopické trilogie 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab
Chci zakoupit tuhle skvělou young adultku! 


Druhý díl poutavé dystopické trilogie. Alespoň tak o tom hovoří podnadpis nad hlavním nápisem na knižní obálce. Skutečně tomu tak je? Dle hodnocení se čtenářům v zahraničí titul líbil víc, než v České republice. Série Nová Eva totiž začala prvním dílem s názve Dcera života, který byl fantastický, to ano, ale také netradiční. Ke všemu knize v některých případech scházelo vysvětlení, takže náročnější čtenář poznal, že ač je dobrodružství stylové a návykové, občas bude mít pocit, že je něco nevysvětleno. Nabízí se vysvětlení v dalším díle? 

Evina Iluze, druhý díl Nové Evy, působí lepším dojmem. Kniha má opět větší písmena, takže předpokládáte, že je sepsána pro mladší čtenáře a bohužel starší čtenář si na své nepřijde, ačkoliv to někdy v žánru young adult bývá, že nadchne svou propracovaností i ty náročnější, tak tohle bohužel není ten případ. Tohle je čtivo pro ryze mladší a nenáročnější čtenáře, kterým konečně nepolezou do zelí ti, kteří na young adult scéně nemají, co dělat (včetně mě). Z prvního dílu se stále nevysvětlil ten velký otázník a obávám se, že autoři to uvedli jako hotovou věc a víc se k tomu vracet nehodlají. Prostě takhle to napsali a čtenář nad tím nesmí dumat, což mě moc nepotěšilo. Vyznívá to, že sice postavili námět na zajímavé myšlence, ale nepromysleli základy. 

Vypravování se odehrává v ich-formě ze tří úhlů pohledu - Evy, Michaela a Brama. Každý přichází s něčím jiným a každý prožívá něco jiného. Vyprávění je dynamické, plynulé a čtivější než v předešlém díle, protože tentokrát už Eva není zavřená v dómu a rozkládá se před námi tak dobrodružství, jež má opravdu silný potenciál. 

Eva tedy konečně objevuje svět, nebo by alespoň ráda, protože její opatrování kdesi v dómu skončilo, jak víte a nastává chvíle, kdy na řadu přichází něco zcela nového. Skutečný život a Eva se s ním musí chtě nechtě poprat, ač doposud nic z toho neznala a tak nachází i nové poměry a přátelství, ale také množství nebezpečí. 

V závěru prvního dílu se Bram a Eva políbili a padali vstříc svobodě, jenže... Níc není takové, jak si Eva vysnila. Všechno je bouřlivější a hlasitější, nebezpečnější. Teď si nejsem jistá, jestli víte, kdo je Michael. No, pokud ne, tak vás čeká překvapení, protože i jeho příběh je velmi působivý a zajímavý. 

S takovým tématem jsme se doposud nesetkali, tedy alespoň já ne. Není to špatný výmysl. Představit svět, kde se dívky přestaly rodit a ta poslední, která se kdy na celém světě narodila, žije opatrovaná vysoko nad všemi. Všude samí muži nebo starší ženy. Žádná dívka v jejím věku, která by jí byla dobrou přítelkyní. Svět bez mladičkých žen je zajímavě ztvárněn, ale v podání autorů vám to ani nepřijde, pokud by Eva nebyla připomínkou toho všeho. Faktem je, že ten svět, ač je nestandardní a zajímavý, tak je méně promyšlený, než bych čekala. Autoři jej promysleli spíše povrchně a do hloubky se jim v některých věcech, jež jsou složitější, nechtělo. Jestli kvůli žánru, kde se na to občas někdo vymluví, nebo něčemu jinému, to netuším. Ale stejně tak to bylo i v tomto dílu. To, co se autorům nechtělo vysvětlovat, sepsali jako danou věc a čtenář to musí přijmout. To může odradit náročnější čtenáře, kteří ač v tomto žánru nachází knihy k přečtení, tak Nová Eva je opravdu ryze ya. 

Dobrodružství je vachrlaté, plné zákrut a klacků přes cestu. Nic není takové, jak se zdá a najednou se před Evou i vámi rozprostírá svět, který je stejný jako ten náš a přesto odlišný. Charaktery jsou vypracované dobře, věříte jim jejich osudy. Naneštěstí jich není ani moc, aby se čtenář ztrácel. Dokonce na vás čeká i milostná linie v rámci žánru, která je taková zvláštní a milá. Příhodný a důležitý prvek, protože je nejen o lásce, ale i přátelství a navíc... No, o tom už ani slovo, ať vám nic neprozradím. :)

Knihu bych doporučila tedy spíše cílovým čtenářům, kteří chtějí objevovat takový netradiční svět. Nadšené mohou být nejen dívky, ale i chlapci, protože tohle dobrodružství má, co do sebe. 

Co na titul říká Chensie? Tak tohle bohužel není čtení pro mě. Young adult žánr mám ráda a mám v něm hodně načteno, ale vadí mi, pokud se autoři uchylují k tomuto žánru především proto, aby nemuseli vysvětlovat a mohli se pohybovat po povrchu, jako třeba v tomto případě. Ani námět si mě nezískal, ačkoliv mi v počátku přišel okouzlující a měl potenciál, tak podle mě ho autoři prostě nevyužili. Obě knihy jsou za mě průměrné, ačkoliv jistojistě mají navíc a to je škoda. Chápu, proč bude okouzlená cílová skupina, ale pro nás tato série bohužel už není. 


Anotace

Druhý díl poutavé dystopické trilogie: Eva a Bram uprchli, dokážou ale přežít?


Eva je poslední dívka na planetě. Do svých šestnácti let, kdy musí naplnit svůj osud, žije jako ve vězení, v péči matek a na očích celého světa. Dokud nevyužije příležitosti a neunikne. Eva konečně získá svobodu, po níž tolik touží, i chlapce, kterého tolik miluje. Nic ale není zadarmo. V nebezpečném světě mimo stěny věže je jim Organizace proti zániku neustále v patách. Společně se skupinou rebelů bojujících proti režimu se Eva nachází v mnohem větším nebezpečí, než si kdy dokázala představit.


Nakladatelství: Slovart

Rok vydání: 2020

Žánr: Young adult, sci-fi

Ze série: Nová Eva 2. 

Počet stran: 400

Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.