Recenze: FLÓRA (skupina autorů)

Fascinující svět rostlin


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada

Zakoupením této knihy získáváte u nakladatelství Grada nárok na dárek, tedy knihu zdarma. Ke všemu, když už si budete nadělovat publikaci o flóre, doporučím také titul Fauna, který je ve stejně úchvatném stylu. O tom ale až v další recenzi. Nyní vám představím encyklopedii, která nám vzala dech.



Jste-li fanoušky encyklopedií, které nabízí celoplošné fotografie opravdu grandiózní velikosti, že vidíte úplně všechno, tak si budete v této knize libovat. Grafické ztvárnění je naprosto úžasné a na první pohled zaujme. Autoři knihy dávali důraz na detail, takže zajímá-li vás flóra, pak uvidíte vše v nádherných detailech! Fascinující a někdy až děsivě upřímné fotografie neopomínají naprosto nic. Fotografie samozřejmě nepostrádají ani popisky či odkazy. 

Obsah snadno zobrazí, čeho se publikace týká. Dělí se totiž na podstatná témata: 

  • Rostlinná říše. 
  • Kořeny
  • Stonky a větve
  • Listy
  • Květy
  • Semena a plody

Jak vidíte, tak publikace se týká rostlin, ale převážně vám zobrazuje rostlinu jako takovou dle stavby těla. Jelikož autoři jsou různorodí, tak se kniha nevyhýbá ani zaměření na rostliny v rámci umění, což je dle mého opravdu netradiční a hodně zajímavý námět, který se autorům podařilo kvalitně a lákavě sepsat. Na mysli mám přímo kapitolu Rostliny v umění - starověké herbáře. 

Vraťme se ale ke stavbě těla, kdy jednotlivé části rozebírají kapitoly a podkapitoly formou stručných a poutavých textů, obohacených o znalosti a zkušenosti. Skvělé je, že to, o čem autoři hovoří, vám také přímo na fotografii zobrazují včetně popisů. Neopomínají zajímavosti či poutavé informace, které jsou známější, i méně známé. 

Na publikaci pracovali:

  • Jamie Ambroses, spisovatelka, redaktorka a držitelka stipendia, které se týká zejména přírodopisu. 
  • Dr. Rose Bayton, botanik, taxonom a zahradník, který ja autorem knih, vědedckých statí i článků v časopisech. 
  • Matt Candelas, autor a moderátor blogu a podcastu na obranu rostlin. Vystudovaný ekolog, soustředěný na výzkum ochrany rostlin, je také vášnivým zahradníkem. 
  • Dr. Sarah Joseová, spisovatelka a jazyková redaktorka, která má doktorát z botaniky a rostliny miluje. 
  • Andrew Mikolajski, autor více než třiceti knih o rostlinách a zahradničení. Také přednáší o dějinách zahradnictví.
  • Esher Ripleyová, bývalá šéfredaktorka, píšící články na téma kultury, umění a literatury. 
  • David Summers, spisovatel a redaktor, který vystudoval kinematografii, zaměřenou na přírodopis. Přispívá do publikací na různá témata včetně přírodopisu, geografie a vědy. 

Publikace je kvalitní a naprosto nádherná, opravdu fascinující. Rozhodně si na své nepřijdou jen děti, spíš bych ji doporučila dospělým, spolu s kterými děti mohou objevovat fascinující svěz rostlin. Mnoho se na poučíte a poznáte nového, jen doporučuju číst si u stolu, jelikož kniha je opravdu hodně velká a objemná, takže při držení v dlaních by vás začaly po chvíli asi bolet ruce. :))


Anotace:

Kniha „Flóra“ vám objasní vše od kořínků po špičky listů, od nepatrných mechů, jemných kapradin, zářivých květů až po statné palmy. Nádherné fotografie, přehledné kresby a stručná jasná vysvětlení na každé dvoustránce – průběh fotosyntézy, podzimní zbarvení listů, jak kaktusy uchovávají vodu a jak semínka vědí, kam mají růst, prozkoumáme neskutečnou rozmanitost a komplexitu tvarů a barev kořenů, trnů, stonků, listů, šišek, semen, plodů a květů, tak nádherně vyobrazených v této knize.

Každý dílek této mimořádné rozmanitosti, je výsledkem adaptace trvající miliony let, reagující na pohyb kontinentů, změny klimatu a v současnosti i na lidskou aktivitu. Je důležité uvědomit si zásadní roli, kterou rostliny hrají a vždy hrály: jsou podporou veškerého života na Zemi, ať už jde o úpravu vzduchu, který dýcháme, nebo o potravu, kterou jíme, oblečení, které nosíme, či o naše léky, dřevo nebo palivo.

Často přehlížíme, čím rostliny přispívají ke všem aspektům života na Zemi – vidíme jen jejich krásu, ale už ne to, co je za ní. Tato kniha začíná s opětovným nastolením této rovnováhy tím, že kombinuje krásu i vědu na oslavu úžasného světa rostlin. Kniha je určena pro milovníky rostlin, přírody i zahradníky.


Nakladatelství: Grada

Rok vydání: 2020

Žánr: encyklopedie

Počet stran: 360

Vazba: pevná 






Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.