Recenze: FAUNA (skupina autorů)

Fascinující svět zvířat!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada

Nakladatelství Grada vydává nejen beletrii pro děti a dospělé, ale také populárně naučné i odborné publikace a encyklopedie. Právě o ty jde v této recenzi. Brzy vám představím také titul Flóra, který byl fascinujícím výletem do světa rostlin. Nyní bych se ráda zaměřila na Faunu, která je vlastně velmi podobným povedeným dílem, jen se týká naopak živočišného světa. Podíleli se na ní tři autoři, kteří se věnovali také předešlému počinu a precizně obě knihy vytříbili. Největším lákadlem jsou z mého pohledu neskutečně fascinující, obří a nádherné fotografie, které opravdu nenaleznete u každé encyklopedie. Více v recenzi. 

Vraťme se tedy k oněm fotografiím, které jsou opravdu neskutečné. Právě díky nim jsou obě publikace tak jedinečné a fascinující. Autoři vám poskytují detailní záběry na různé živočišné druhy a jejich stavby těl. Samozřejmě s popisy, vysvětlivkami, zajímavostmi a podstatnými texty, Už jste někdy měli možnost se opravdu z blízka podívat se na ptačí pera nebo na srst? Zadívat se jedovatému hadovi přímo do tlamy a fascinovaně pozorovat jeho ostré zuby? Na tento výlet do zvířecích životů jen tak nezapomenete ani vy, ani vaše ratolesti. 

Předmluvu měl na starosti Chris Packham, přírodovědec, moderátor, spisovatel a fotograf. 

Obsah: 

  • Živočišná říše
  • Velikost a vzhled
  • Kostra
  • Kůže, tělní pokryv a brnění
  • Smysly
  • Ústa a čelisti
  • Nohy, paže, chapadla a ocasy
  • Ploutve
  • Křídla a padáky
  • Vajíčka a potomci

Stejně jako v předešlé publikaci nechybí ani rejstřík, slovníček a zdroj fotografií. Samozřejmě nejpodstatnější jsou však informace a na těch autoři nešetřili. Jsou stručné, zabaví vás důležitými fakty, ale nepostrádají ani zajímavosti a detaily, které vás do světa zvířat vtáhnou hlouběji. Texty jsou čtivé, autoři umí o fauně hovořit se zanícením a snadno vás přesvědčí o svých vědomostech. 

Na knize pracovali: 

  • Jamie Ambroseová, spisovatelka, redaktorka a stipendistka Fulbrigthova programu, se zabývá převážně přírodopisem. 
  • Derek Harvey, přirodovědec, zaměřující se na evoluční biologii, studoval obor zoologie. Byl také vyučujícím a sepsal několik publikací na toto téma. 
  • Esher Ripleyová, bývala šéfredaktorka, která píše o různých tématech včetně  kultury, umění a literatury. 

Stejně jako předešlou publikaci bych doporučila všem milovníkům fauny. Jestli chcete encyklopedii, která se vymyká a mezi ostatními je výrazná svými vědomostmi, ale především nádhernými fotografiemi, pak není nad čím váhat. Pro všechny zvídavé čtenáře, ať už malé či velké, má titul hodně, co nabídnout. Nechte se fascinovat přírodou. 



Anotace:
Kniha „Fauna“ vám objasní neuvěřitelnou anatomii, chování a popíše krásu každého typu živočicha, od kožešiny po šupinu, od vousků po špičku ocasu, nepatrné druhy hmyzu, křehké mořské živočichy, barevné ptáky i okouzlující savce, kůži, peří, schránky měkkýšů, šupiny obratlovců, zbraně a souboje, smyslové vnímání pod vodou, tvary zornic, rozpoznávání pachu a zvuků, ptačí zobáky i ruce primátů.

Nádherné fotografie, přehledné kresby a stručná jasná vysvětlení na každé dvoustránce – zajímavé úhly pohledu, které ukazují živočichy v překvapivých podrobnostech. Každá kapitola je zaměřena na jednu část těla a umožní vám, abyste se soustředili na krásu můřích tykadel, letky papoušků nebo krmení medúz. Prohlédnete si, jak se tělo přizpůsobuje funkci, jak se vyvíjí podle změn přírodního prostředí a způsobu života.

Tato skvělá kniha vám předkládá dokonalé propojení všech ideálů – je oslavou zvídavosti, krásy a odhaluje pozoruhodné pravdy o fungování živočichů. Přesvědčí vás, že o podněty k obdivu v přírodě není nouze, a nechá vás vychutnat si potěšení z toho, že nikdy plně neuspokojíme svou zvídavost, neboť o životě se ještě pořád máme co učit. Kniha je určena pro milovníky zvířat a přírody.

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Žánr: Encyklopedie, populárně naučná
Počet stran: 336
Vazba: pevná 




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.