Recenze: MĚSTO DUCHŮ (Victoria Schwab)

 Nová vzrušující a napínavá young adult série začíná! 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab
Chci zakoupit tuhle skvělou young adultku! 


U nakladatelství Slovart - Booklab začala velmi úspěšně nová série s názvem Cassidy Blake. Tu má na svědomí populární autorka, píšící young adult, Victoria Schwab, od niž jste určitě něco četli, pokud se na ya scéně pohybujete. Já jsem byla z počátku skeptická, duchařina není nic pro mě, ale tohle bylo tak pohlcující a atmosféra opět perfektní, že jsem si knihu zamilovala a hned vám povím ráda víc... 

Styl psaní je poutavý, plný pochmurné a tajemné atmosféry. Až máte pocit, že na vás duchové při čtení zírají a chodí mezi vámi. Spiritualita z knihy se prolíná do reality snadno, protože autorka se v ich-formě rozhodla ztvárnit příběh jinak obyčejné outsiderky Cassidy Blakeové, podle níž se celá série jmenuje. Podmanivé vypravování se nevyhýbá ani odkazům na Harryho Pottera, to jen abych nadchla případné fanoušky, protože autorka vás dokonce provede městem, kde se J. R. Rowlingová pohybovala a psala své bestsellery. 

Ale vraťme se k příběhu, který nám tedy vypráví mladičká Cassidy. Je jí, a snad se nepletu, čtrnáct let a má svého nejlepšího kamaráda Jacoba. Jak napovídá anotace, tak tenhle kluk je duch a má svá tajemství. Ne všechna se během prvního dílu dozvíte. Cassidy je narozená v březnu a co je nejpodstatnější, zemřela. Tedy ne úplně, ale téměř se utopila a od té doby umí nahlížet za závoj a odkrývat svět mrtvých... Její rodiče jsou spirituální nadšenci. Zatímco otec je skeptik, tak matka nadšeně podléhá historii a legendám. Jsou to spisovatelé, kteří v začátku knihy Cass informují, že budou mít vlastní pořad a kvůli němu poprvé vyráží do Edinburgu. 

První dobrodružství v tajuplném Edinburgu plném záhadné a strašidelné atmosféry! Pokud jste ve městě nikdy nebyli, nevadí, autorka vás s ním naprosto perfektně seznámí. Opravdu budete mít pocit, že procházíte uličkami, navštěvujete historická místa a podléháte počasí, které vás zřejmě stejně jako Cass bude deprivovat. Je totiž převážně pochmurno a děštivo, což tedy ještě víc atmosféru vyzdvihuje.

V Edingburgu je tedy Cass se svými rodiči, se svým duchařským kamarádem Jacobem a také Chmourkem, což je kocour. A objevuje něco neskutečného. A navíc se také seznamuje s dívkou Larou, která je také hodně tajemná. Musím uznat, že těch tajů je tam opravdu hodně a co se týče té dramatické zápletky s Rudou vránou, ke které se vážně děsivá legenda, tak ta opravdu nemá chybu. 

Kniha není hororová, ale tak zpola do tohoto žánru spadá. Ten, kdo je bázlivý jako já, bude velmi rád, že se jedná o young adult, protože verzi pro dospělé bych asi vážně nedala. Už takhle jsem cítila mrazení v zátylku. Titul propojuje nejen množství legend (u kterých nevím, jestli jsou pravdivé či ne), ale také silné přátelství, nádherná fantazie která vsá přenese do světa duchů a promyšlenost. 

Věřím, že román se bude cílovým čtenářům líbit, ale také nadchne i starší čtenářky, které touží po krásné atmosféře, tajemném a strašidelném ději, opředeného tím správným kouzlem. Jestli jste čtenářky hororu, budete se nudit, ale pokud opravdu nejste a nechcete nic hrůzného, bude vám to bohatě stačit. Mohu doporučit! 

Já jsem byla hodně skeptická. Duchařina není zrovna můj oblíbený žánr, tedy ne, že bych o tom ráda nečetla, to ne. Mám načteno, ale nerada se bojím a navíc mi některá klišé v tomto žánru vadí. Autorka se jim však vyhnula, příběh byl pohlcující a ta děsivost mi naprosto stačila. Opravdu působivé young adult, což lze od tak talentované autorky čekat. Rozhodně za pět bodů a upřímně... moc se těším na další dobrodružství, které s Cass prožiju! 


Anotace:

Od toho dne, co se Cassidy málem utopila (no, ona se vlastně utopila, ale nerada na to vzpomíná), dokáže odtáhnout Závoj, který odděluje živé od mrtvých... a vstoupit do světa duchů. Dokonce její nejlepší kamarád Jacob je duch. Už tak je její situace dost na pováženou. A to se ještě zhorší.


Když se její rodiče pustí do natáčení televizního pořadu o nejstrašidelnějších místech na světě, zamíří všichni i s Jacobem do skotského Edinburghu, kde se místní hřbitovy, hrady a tajné uličky jen hemží neklidnými duchy. A tehdy Cassidy potká Laru, dívku, která má stejný dar jako ona, a zjistí, že se toho má o Závoji – a sama o sobě – ještě hodně co učit. A bude se muset učit rychle, protože Město duchů je daleko nebezpečnější, než by myslela.


První díl úspěšné série Cassidy Blakeové od mistryně strašidelných příběhů Victorie Schwabová nyní poprvé v českém překladu.


Nakladatelství: Slovart

Rok vydání: 2020

Žánr: Young adult

Ze série: Cassidy Blake 1. 

Počet stran: 296

Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.