Recenze: KDYŽ SE INTROVERTKA VDÁ (Debbie Tung)

Komiks nejen pro introverty!



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.


Anglická spisovatelka Deborah Tung, píšící pod pseudonymem Debbie Tung, je úžasná ilustrátorka a tvůrkyně komiksů z každodenního života. V České republice v roce 2017 vyšel komiks Introvertka v hlučném světě, kde jste se nasmáli problémům, jež převážně znají právě introverti. A máme tu neméně kvalitní pokračování s názvem Když se introvertka vdá. Jak pokračuje Debbiino životní dobrodružství, kdy je pro ni nelehké žít, především podle měřítek extrovertů?

Autorka se zábavnou a upřímnou, lehce ulítlou formou prakticky svěřuje, že si před šesti lety vzala svého nejlepšího přítele a představuje vám podstatné, zábavné a emotivní pasáže svého života, které za danou dobu s manželem prožila. Už od prvních stránek si Debbie Tung dokáže dělat legraci ze sebe i svého světa a dokonce i svého manžela a ukazuje, že jsou vlastně lidé jako ty a já. Sví, zábavní, milí, upřímní a jestli je to opravdu tak, jak nám vykresluje, pak by rozhodně stálo za to je poznat. :)

Jelikož je tato publikace komiksem, víte, co vás čeká. Spousta, ohromná spousta kreseb, v tomto případě černobílých, které jsou vykreslené do detailu a přitom zbytečně nezahlcují. Autorka má talent, dokáže do svých postaviček vmalovat život a vy máte pocit, že se před vámi skutečně pohybují, tančí a smějí se. Kresby obsahují úderné a krátké texty, nic rozvleklého, co by ztratilo pointu. V jednoduchosti se skrývá krása a Debbie Tung to moc dobře ví. 

Živý komiks vás tedy s upřímností informuje o životě páru, který zažívá dobré i špatné. Prochází různými etapami svého novomanželského života a vše je líčeno s nadhledem a emocemi. Humor je nedílnou součástí, takže věřím, že vás Debbie nejen pobaví, ale také svým způsobem dojme jako mě.  Ilustrátorka se s vámi dělí i o své zájmy a zlozvyky, jako je například střádání množství pokojových květin, které její manžel nevítá dvakrát nadšeně. Výhoda, když má manžela je, že má další důvod, proč nechodit na večírek. I takovým způsobem své manželství podává, ale proč ne! Je to zábava! Život ve dvou není snadný, je potřeba hodně lásky a spoustu upřímnosti a kopec tolerance a humor je rozhodně potřeba! 

Jediné, co vám může dělat problém, jsou přechody z částí na části. Nejsou nijak označené. Obvykle má scéna pro sebe celou stránku, takže na další straně už se odehrává něco jiného a někomu může vadit, že to není nijak označené. Spíš jako by šlo o do sebe zapadající/nezapadající sérii fotografií. Tímto způsobem už to bylo řešené i v prvním komiksu, proto mě to podruhé nezaskočilo, ale asi bych dala přednost něčemu, v čem se budu lépe orientovat. Když zpětně něco hledáte, není snadné to dohledat, když si nevzpomínáte na stránku a scény nejsou pojmenované. 

V závěru si uvědomíte, že jste prožili silný příběh s romantickým základem o lásce a všedním životě, který nepostrádal humor. Nejspíš si nostalgicky povzdychnete, jak skvěle se publikace četla a jak rychle vám utekla. Stálo to za to, že ano? Stálo! A ke všemu nás možná čeká i pokračování, protože na konec bylo i malé překvapení. Pro čtenáře i Debbie s jejím manželem. <3

Komiks si myslím, že se dá číst samostatně, ale co by to bylo za pokračování, když by vám unikal předešlý děj. Tolik potřebný k pochopení vztahu těchto báječných lidí. Já rozhodně doporučuju oba komiksy! Spíše se zřejmě hodí pro ženy, ale nevidím důvod, proč by si je neužili i muži. Introvert spíše pochopí svět, který mu autorka předkládá, zasměje se nad jejími výmluvami, proč se neúčastnit společenských akcích a možná si i vezme inspiraci. Extrovert může pobaveně vrtět hlavou nad tím, čeho jsou introverti schopní. Ale proč by ne, objevte náš svět. A udělejte to prostřednictvím série Debbie Tung, zábavnější formu už nenajdete! :)


Anotace: 

Naše známá introvertka se vdala. Jak se jí daří zvládat soužití s blízkým člověkem? Co když je ten blízký až moc blízko? Pokračování komiksových memoárů Debbie Tung odhaluje, jak se introverti dokážou popasovat s tím, že do jejich bubliny vstoupí někdo druhý, ačkoli si ho sami vybrali a mají ho moc rádi.

Deborah „Debbie“ Tung je ilustrátorkou a tvůrkyní komiksů. Její komiksy vycházejí z každodenního života a z její lásky k čaji a knihám.


Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2020

Žánr: Komiksy

Ze série: Introvertka 2. 

Počet stran: 160

Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.