Recenze: CO NAŠE BABIČKY UMĚLY A NA CO MY JSME ZAPOMNĚLI 2. (Michaela Učňová)

Tohle všechno naši předkové uměli... a nyní to můžete umět také vy! 


Za recenzní výtisk děkuji Knihcentrum

V edici České televize vyšla perfektní publikace dle stejnojmenného populárně naučného seriálu, který ČT1 vysílá. Sledujete pořad? Pak už víte, čím vás titul obohatí! Jedná se o pokračování, tedy druhý díl. Jestli vám to uniklo, určitě doporučuju mrknout i na první titul s názvem Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Předmluvu sepsal PaedDr. Jaroslav Berka, který psal předmluvu rovněž i k prvnímu dílu. I ten se vyjadřuje k aktuální situaci a vštěpuje naději, jelikož český národ je opravdu velmi vynalézavý a přizpůsobivý. Stejně jako pořadem, také knihou vás provází tři moderátorky, kteří mají v úvodu publikace rozhovor a vyjadřují se k aktuální koronavirové situaci, ale nejen k té. 

Co publikace nabízí? Řekla bych, že převážně se jedná o zajímavé recepty našich babiček, ale nejen to. Zaměřuje se na venkov jako takový, hospodářství, zahradničení, přírodní výrobky včetně těch zdravotnických, jež si můžete vyrobit doma. Rádce, který má tedy ke každému odvětví možnost přispět svou troškou do mlýna. 

 

Kniha obsahuje celkem šestnáct základních kapitol, přičemž navíc jsou tedy tři první kapitoly s názvem Sedm otázek, které zodpovídají moderátorky Tereza Hátlová, Petra Pěknice a Simona Berková. Zajímavé je, že u obsahu je také upozornění, že recepty v knize jsou mnohdy i přes sto let staré, proto někdy neobsahují přesné poměry, s čímž si ale šikovná kuchařka určitě poradí. 

Některé kapitoly vám představím: 

  1. Polévka je grunt
  2. Zelenina
  3. Perníky a moučníky
  4. Med
  5. Domácí lékař
  6. Šikovné náhražky
  7. Dědečkovy tipy
  8. Kosmetika a drogerie
  9. Teplo a světlo
  10. Přítel člověka

Samozřejmě se berou ohledy i na různé druhy masa, podle kterých jsou také pojmenované kapitoly. Záběr je opravdu široký, takže některé recepty vám budou známé, jiné vás překvapí. 

Titulem vás provází celostránkové až dvojstránkové fotografie či kresby, které jsou v barevném formátu a opravdu dotváří nádhernou atmosféru. Fotografie mělo na starosti několik fotografů, jejichž výčet je samozřejmě dostupný. Grafické zpracování, jak můžete vidět z mých fotek, je opravdu působivé a zaujme na první pohled. 

Co se týče stylu psaní u takové populárně naučné publikace, tak je přesně takový, jak očekáváte. Čtivý, nadlehčený, obohacený o podstatné informace a kořeněný zajímavostmi. Je malebný a jde přímo k věci, podobně jako v pořadu. 

Na zadní straně se dočtete hesla Tohle všechno naši předkové uměli... a nyní to můžete umět také vy! Plně s ním souhlasím, protože stejně jako si mě získal pořad, tak mě okouzlila i publikace a rozhodně doporučuju pořídit si oba tituly, jelikož vážně stojí za to! 


Anotace:

Naše babičky byly přebornice v tom, jak doma využít doslova všechno, co se urodilo na zahradě a na poli, co vyprodukovalo hospodářství a co bylo uloženo v zásobách na zimu. A když bylo potřeba, dokázaly uvařit chutné jídlo ze skromných zásob.

Naučte se to i vy a pojďte s námi připravovat ozdravující polévky, výživné pokrmy a lahodné moučníky, a to třeba i ze dvou tří surovin. Pokud by vám snad něco doma chybělo, jistě vám s tím pomohou šikovné babičkovské náhražky, uzdravit se můžete s bylinkami nebo domácím lékařem. Upečte si jablečné hnětynky, vypěstujte si jahody ve slámě, nasbírejte mateřídoušku či puškvorec a naložte se do kopřivové koupele!

A to není vše. S pokračováním úspěšného titulu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, které opět vzniklo podle stejnojmenného pořadu, se naučíte vykrmovat čuníky, chovat včelky i zapřahat koníky. Zjistíte něco o starých odrůdách ovoce, zakládání sadu i ošetřování stromů bez chemie. Tohle všechno naši předkové uměli… a nyní to můžete umět také vy!


Nakladatelství: Edice ČT

Žánr: Kuchařky, Zdraví, populárně naučná

Rok vydání: 2020

Počet stran: 208

Vazba: pevná 

1 komentář:

  1. Povedená recenze, co taky jiného čekat od tohoto skvělého blogu :) Pamatuji si, že jak byl pořad vysílán v televizi, sledovala jsem některé díly a bylo to moc hezké, tak jsem ráda, že vyšla i kniha, která vypadá taky dobře:) Obecně jsem v poslední době začala dávat přednost podobné kosmetice, i když jsem přemýšlela i nad tím, že bych zkusila něco vyrobit doma, a k tomu je tato kniha přesně určená, takže děkuji za doporučení a třeba někdy zkusím osvědčené rady babiček :)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.