Recenze: ŘETĚZ ZE ZLATA (Cassandra Clare)

Nové drama plné emocí ze světa lovců stínů! 




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #BOOKLAB
Slovart na FB

Chci zakoupit tento titul!


Jedná se o první knihu série Poslední hodina, která spadá do Ságy o lovcích stínů. Ač mám díla této americké spisovatelky v oblibě, tak se v nich trochu ztrácím a už nevím, kam přesně tento díl spadá a kam nás unáší. Setkáváme se však se známými i neznámými hrdiny z atraktivního světa lovců stínů a zažíváme nové lákavé dobrodružství okořeněné o milostnou linii. Bylo mi řečeno, že kniha svým způsobem zapadá do děje po sérii Pekelné stroje, ty jsem bohužel nečetla, takže pokud jsou nějaké milníky či náznaky, týkající se předešlé ságy, nemohu vám je objasnit. 

Musím uznat, že jsem si Cassandru Clare oblíbila jen díky #Booklab. Nejprve jsem se obávala, ale nakonec si mě získala. A hlavně ty obálky! Nejnovější vydání z #Booklab jsou prostě nádherná a neodolala jsem ani já. Moc ráda se na ně dívám a kochám se jimi, především na slunci, protože některé obálky se doslova blyští. Řetěz ze zlata má taky velmi půvabnou, okázalou a hlavně nepřehlédnutelnou knižní ilustraci, která je okouzlující. Klidně bych si ty ilustrace pověsila jako obrazy, nemáte někdo plakáty? :)) Zbožňnuju je. 

Vypravování se jako vždy odehrává v er-formě a pokud už máte knihy C. Clare načtené, tak vás rozvláčnější, upovídanější styl nijak nepřekvapí. Já už jej prakticky nevnímám, jen se nechávám unášet výborně sepsanou atmosférou. Kulisy jsou působivé, opět se ocitáme v Londýně tak, jak ho neznáte a ani nepoznáte, protože takový jej mohou vidět pouze lovci stínů. 

Problém nastává na začátku, kdy se seznamujete s množstvím nových (a nejspíš i známých) hrdinů, ale za prvé) si je nemusíte pamatovat, pokud nečtete knihy chronologicky hned za sebou. a za druhé) se můžete ztrácet, protože ač jsou charaktery kvalitně představené je jich vážně víc, než očekáváte. Někomu bude trvat déle se v nich zorientovat, někomu se to podaří dříve. To už je samozřejmě na vás, ale je to asi největší kámen úrazu, který vás může odradit od čtení. Zatněte zuby, protože to za to stojí! Škoda nešikovného úvodu. Takové přešlapy se zavedeným autorkám stávají minimálně, a tady je na vině dle mého to, že se Claire propadla do svého světa tolik, že si neuvědomuje, že my to bohužel nečteme vše chronologicky najednou, takže v tom můžeme (a máme) nepořádek. 

I já se prala s problémem, protože v prologu vás vítá Lucie a neznámý chlapec, jehož původ a tajemství bude odhaleno později. K Lucii se tedy autorka vrací až později, zatímco na scénu vstupuje čtveřice lovců stínů - James, Thomas, Christian a Matthew. V další fázi přichází na scénu Kordélie a další... Dějových linií je tedy několik a každá vás zavádí k jinému problému, zobrazuje jiné charaktery.

Někoho může trochu zklamat, že namísto akce autorka dala přednost mezilidským vztahů, a že to tam doutná i hoří asi nemusím dodávat. Mezilidské vztahy jsou autorčinou silnou stránkou stejně jako fantazie, takže se připravte na lásku, romantiku, přátelství i staré křivdy a taje, které vychází postupně najevo a dokážou někdy až vyrazit dech! 

Jestli jste se těšili na akci, tak té je méně, ale za to je tedy opravdu dramatická. Na pomezí našeho světa a světa démonů se totiž něco děje. Autorka skvěle zapracovala do příběhu mytologii, tentokrát nikoliv andělskou, ale přímo démonskou a to, co se stane... Všichni se poženou za tím najít podstatný lék, ale přitom se děje spousty jiných událostí, jež více či méně ovlivňují děj. Příběh je opět plný napětí a emocí. 

Už vás v románech, jdoucích ze zahraničí, omrzel prvek Lgbt? Bohužel nebo bohudík, záleží, jak na to nahlížíte, je to nyní trend, který dodržuje většina autorů a Cassandru Clare nevyjímaje. Nejenže se v díle objevuje Magnus, ale také je tam určitá lgbt linie. Nepříliš výrazná, ale je. Na druhou stranu musím uznat, že autorka jen tak neplká a nestrká lgbt jen tak bez ladu a skladu ale mají důvod a hlavně jsou i přesto propracované a nabízí nový náhled na vztah. Stejně tak půjde i o běžné romantické vztahy, z nichž jeden je tedy velmi okouzlující, ale v závěru vás čeká ohromné překvapení. 

Jak je zvykem, tak konec skrývá mnohá rozhřešení, otevření starých ran a navnazení na pokračování. S ohledem na množství postav a mou chatrnou paměť mi trvalo déle se začíst a ani vám nepovím, kdo z jiných dílů se tam vyskytoval, jelikož mi to prostě vypadlo z hlavy. Rozhodně mám v plánu si celou ságu Lovců stínů přečíst hned, jakmile vyjde celá. Původně jsem myslela, že Řetěz ze zlata spadá jako pokračování k Rudým svitkům magie, které jsem si zamilovala. Tohle bylo nečekané prozření, ale přesto bylo čtení kvalitní, dramatické a plné emocí. Zamilovala jsem si postavy a očekávaný konec mi tedy opravdu vyrazil dech a vrazil mi pár nožů do zad. A i přesto, nebo možá právě pro ten efekt překvapení a promyšlenosti, to stálo za to! 

Máte chuť na young adult čtivou fantasy se světem tak silně promyšleným, až vás budou oči přecházet? S mezilidskými vztahy a charaktery tak živými, až máte pocit, že si s nimi můžete popovídat? Pak určitě doporučuju ságu o lovcích stínů a nejen tento skvělý díl, ale všechny! Dle mého je v rámci ya fantasy romancí pro dívky opravdu Clare autorkou, kterou si nesmíte nechat ujít, jelikož její díla vynikají. 


Anotace: 

Lovkyně stínů Cordelia Carstairsová už od raného dětství projevuje nevídanou odvahu v boji s démony. Když je její otec křivě nařčen ze strašlivého zločinu, vydá se spolu se svým bratrem do Londýna, aby věci urovnala a odvrátila tak pád své rodiny. Cordeliina matka mezitím pomýšlí na to, jak dceru co nejrychleji provdat. Ale ukáže se, že ta je předurčená spíš k hrdinským činům než ke svatbě… V Londýně Cordelia narazí na své přátelé z dětství, okouzlujícího Jamese a jeho sestru Lucii Herondaleovy, a ti ji uvedou do světa opulentních večírků a plesů. Potká tu upíry i mořské panny, jenže ji nejvíc zajímá James, do kterého se bláznivě zamiluje. Brzy se ale dozví, že ten je zaslíben jiné dívce.


Nakladatelství: Slovart

Rok vydání: 2020

Žánr: Fantasy, Young adult, Romány pro dívky

Ze série: Poslední hodina

Počet stran: 528

Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.