Recenze: MÍSTA, KDE JSEM PLAKALA (Holly Bourne)

Další kvalitní a emotivní titul autorky Holly Bourne! 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #BOOKLAB
Slovart na FB

Chci zakoupit tento titul!


Britská spisovatelka Holly Bourne se nejedné čtenářce svými díly zapsala do srdce. U nakladatelství Slovart - #Booklab již vyšlo několik jejích kvalitních románů, obohacených o závažné téma, hlubší myšlenku a emoce. Autorka prostřednictvím svých knih pomáhá a mýty, že young adult je jen žánr prostých děl bravurně vyvrací. Možná se někteří spisovatelé k ya uchylují, když nemají na to napsat hodnotný román, ale Holly Bourne mezi ně rozhodně nepatří! 

Dívkám by neměla zůstat neznámá její trilogie Být holkou je dřina, ve které se zaměřila v rámci feminismu na aktuální témata včetně psychické choroby, sexuálního obtěžování, atd. Ke každému románu se váže také romantická linie, protože je cíleno na dívky a ženy a my rády milostné jiskření, co říkáte? :) I její samostatné romány stojí za přečtení, jsou působivým čtením nejen pro náctileté a snadno si je oblíbíte. Určitě za sebe mohu doporučit všechna díla této talentované autorky! Více v recenzi, stačí rozkliknout článek. ,)



Styl psaní je poměrně komplikovaný, což jen svědčí o tom, jak silně je příběh propracovaný. Autorka používá ich-formu, v některých částech dokonce v du-formě promlouvá k Reesovi. Dále se mění font písma, aktuální děj je psán jiným a minulost také odlišným, takže se neztrácíte, ačkoliv Holly Bourne hojně přeskakuje. Vypravování je vytříbené, obohacené o myšlenky a emoce. Lze z něj pochopit hrdinčino chování a také vnímáte to, co ona za růžovými brýlemi nevnímá... 

Amelie se přestěhovala s rodiči do nového města, kde nikoho nezná. Ale bohužel to tak muselo být, jelikož otec nezískal práci v místě bydliště a musel se za ním přestěhovat jižně. A tak Ammy čeká nová škola, noví spolužáci a nové zážitky. A také nepříjemné chvíle, jelikož je hrdinka stydlivá a z části introvertka, bojí se někoho jen tak oslovit a bavit se s cizími je pro ni utrpení. Jelikož je Amelie citlivější, často během příběhu protečou potoky slz, ale nejedná o se účelově srdceryvné prvky, takže se do dívky snadno dokážete vcítit.

Reese poznáváme tedy převážně skrze vypravování a je okouzlující. Frontman skupiny, jelikož nejen Reese, ale i Amelie jsou na umělecké střední škole, podle všeho nějaké nástavbové dvouleté. Amelie je talentovaná a své písně, které sama skládá a zpívá, opravdu prožívá. Reese na tom není jinak, se svou kapelou je velmi oblíbený, dokáže být výřečný a okouzlující. Tak kde se stala chyba?

Námět se týká závažného aktuálního tématu, které spadá do psychologických témat. Opět bravurně zpracované, dá se říct, že i rozpitvané, ale nepřehnaně. Takže ocitli-li jste se někdy v podobné situaci či se v ní právě nacházíte, poznáte ty podstatné elementy, díky kterým se můžete řídit. A jelikož se v závěru také objevuje psychoterapeut, který pomáhá Amelii vyrovnat se se svými prožitky, napovídá vám autorka, jak ze svého marastu ven. 

Holly Bourne je pověstná svými hodnotnými young adultkami, které dívkám pomáhají a dokazují jim, že na své trápení nejsou sami. Ať už se jedná o jakékoliv předešlé ztvárněné téma, vždy dokáže přijít s něčím novým v originálním ztvárnění a zaujmout nejen prostřednictvím tématu a emocí, ale také romantikou. I tady se nachází romantická linie, která má opravdu sílu. Není jednoduchá, což potěší, i když z počátku může působit plytkým dojmem, nenechte se zmást. Bude to terno! :)

Místa, kde jsem plakala bych doporučila všem, kteří chtějí opravdu hodnotný a krásný román, plný emocí. V anotaci se píše, že autorka rozumí lidské duši a umí ji svými příběhy léčit. Já s tím plně souhlasím. Tohle je další titul, který rozhodně bude nápomocen všem, kteří si něčím takovým prošli či procházejí. 

Já jsem se na knihu hrozně moc těšila a nezklamala. Holly Bourne píše okouzlující příběhy, plné pravdy a zkušeností s těžkými situacemi, které dokáže nadlehčit a přesto velmi silně zobrazit a přesto vás naplnit pozitivismem. Nebojte se přečíst si je všechny, protože každá vám dá úžasný literární zážitek a pomocnou ruku. 





Anotace: 

Amelie se do Reese zamilovala až po uši. A myslela si, že on ji taky miluje. Ale teď jí začíná docházet, že opravdová láska by takhle bolet neměla. A tak jde po stopách jejich příběhu, navštěvuje všechna místa, kde kvůli němu plakala. Protože když přijde na kloub tomu, co bylo v jejich vztahu špatně, možná konečně zjistí, jak se z něj vzpamatovat?

Další z pronikavých románů britské populární spisovatelky Holly Bourne, která nejen rozumí lidské duši, ale zdá se, že ji umí svými příběhy i léčit.


Nakladatelství: Slovart

Rok vydání: 2021

Žánr: Young adult

Počet stran: 344

Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.