Recenze: MÝTY A FAKTA O AUTISMU (Michal Hrdlička)

Fascinující a vyčerpávající studie pro náročnější čtenáře




Publikaci sepsal přednosta dětské psychiatrické kliniky FN Motol, vyučující na 2. LF UK. Absolvoval podle anotace knihy mnoho zahraničních stáží, publikoval řadu prací v České republice, ale i v zahraničí. Můžete ho znát jako editora učebnice Dětská a adolescentní psychiatrie z roku 2000. A u nakladatelství Portál tento český spisovatel vydal i jako spoluautor titulů Krize středního věku z roku 2006 a Dětský autismus v roce 2016.



V krátkém úvodu autor informuje o důvodu sepsání této knihy. Je přesvědčen, a dle mého naprosto správně, že široká veřejnost má pomýlené představy o PAS a tak se k tomu také staví. 

Mýty a nepravdy o autismu kolují ve veřejnosti intenzivněji než skutečná fakta - a v postfaktické době je snazší vypustit do oběhu senzační nesmysl než převyprávět komplikovaný poznatek. (Str. 7) 

Michal Hrdlička si pro vás připravil studii, kterou ani na internetu nenaleznete, protože ji obohatil o své bádání, historii, zkušenosti i vědomosti, jež ho k tématu vážou. Na historii se zaměřuje nejen v kapitole Historie jedné krádeže, kde poukazuje na známé lékařské ikony, které můžete znát, pokud se pohybujete v lékařských kruzích nebo se o PAS zajímáte hlouběji. Jedná se například o Lea Kannera, dětského psychiatra a osobnost oné doby, který předestřel jev infantilního autismu v odborných článcích. Za jeho zájmem však stojí Georg Frankl, Čech, který právě Kannera postrčil tím správným směrem. Více o tom v knize. Dále se autor zaobírá také kupříkladu známějším rakouským pediatrem Hansem Aspergerem, kterého díky jeho spojení s aspegerovým syndromem, jehož název vznikl až po lékařově smrti zná i ten, kdo se o autismus zajímá povrchněji. 

Publikace funguje v širším měřítku a s ohledem na všechny zmíněné výzkumy, studie, expertízy, historické milníky v oboru psychologie a známé či méně známé osobnosti může být pro běžného čtenáře trochu oříškem, pokud se o psychologii nezajímá či je pro něj kniha prvním setkáním s autismem. Na začátek bych zřejmě volila něco méně odborného, protože v tomto případě jde Michal Hrdlička opravdu do hloubky a jelikož je určená i pro odborníky, tak k ní je také přistupováno. Je tomu upraven i styl psaní, který je sice čtivý, ale nejste-li lékař nebo psycholog, budete si jej zřejmě muset kouskovat, abyste všechna fakta řádně vstřebali. Na jednorázové přečtení kniha rozhodně není vhodná.

Běžného čtenáře určitě mohou zajímat kapitoly, které jsou mu bližší. Jedná se o poukázaní na autismus v normálním světě, na možnosti léčby či přístupu. Vybrala jsem pro vás na ukázku několik pasáží, které mi přišly nejvhodnější a s ohledem na požadavky, které jako čtenářka fascinovaná tímto tématem mám, ale vhodný také pro rodiče či širší veřejnost. 

  • Lze se uzdravit z autismu?
  • Předčasně narozené děti a autismus
  • Lze autismus získat i v dospělosti
  • Mají děti s autismem odlišný čich?
  • Spory a podvody kolem očkování
  • Motolský diagnostický program pro autismus
  • Padesát rainmanů?
  • Mají autistické děti skryté sociální schopnosti?
  • Léky, které pomáhají
  • Česká cesta k autismu

Autobiografie lidí s autismem je také velmi zajímavá kapitola, která už názvem napovídá, že se bude pojednávat o osobnostech, které sepsali nebo nechali napsat autobiografii o svém životním osudu v hlavní roli s PAS. Nevím, jestli autor sepsal všechny možnosti, nicméně rozhodně mi rozšířil obzory a to nejen v této oblasti, samozřejmě. Zmiňuje kupříkladu australanku Donnu Williams, Wendy Lawson, německou autorku Christine Preissmenn či dokonce českého autora Josefa Schovance, který žije ve Francii a také tam i vyrůstal. 

Kniha je určena rodičům autistických dětí, odborníkům, kteří chtějí lépe pochopit autistické postižení, i všem zájemcům o toto pozoruhodné téma. (Str. 7)

Publikace je obsáhlá, autor sepsal množství zajímavostí a podstatných informací, které věřím, že poučí a překvapí i čtenáře, jež se s tímto tématem nesetkávají poprvé. Ačkoliv mám načteno, tak mě dokázal Michal Hrdlička vtáhnout do vyčerpávajícího studia, předložit různorodá zajímavá fakta, poučit a dodat i naději. Jak jsem vás již nejednou informovala, tak nemám zkušenosti se setkáním s autistickým člověkem. Námět mě pouze zajímá jako čtenáře a nemohu tedy posuzovat, ale načteno mám v tomto případě dost a přesto jsem pochytila mnoho nového. Je tedy znát, že Michal Hrdlička ví, o čem hovoří a ke všemu má opravdu vědomosti, které se nebojí předat. Knihu mohu doporučit všem, kteří mají zájem o osvětu v rámci poruchy autistického spektra, pohledy nejen ze strany lékařství, ale také i historie a lidství. Jen opravdu doporučuju znát alespoň základy psychologie, jako lajk se nebudete příliš orientovat. Je to čtení spíše pro náročnějšího čtenáře, který téma zná a má jej alespoň trochu načtené. 


Anotace

Kniha přináší populárně-naučnou formou málo známá fakta o autismu, jejich nečekané souvislosti a nevyhýbá se ani hodně diskutovaným tématům. Není učebnicovým textem ani poradenskou příručkou. Nemá za cíl komplexně popsat určitou problematiku spojenou s poruchami autistického spektra. Zaměřuje se naopak na poznatky, o nichž se v učebnicích většinou nepíše, protože se nehodí do učebnicových schémat. Není ale alternativním výkladem reality a zůstává na půdě akademické medicíny, kde autor více než dvě desetiletí působí. Je určena rodičům autistických dětí i všem odborníkům, kteří se chtějí zábavnou formou seznámit s neznámými dílky skládačky zvané autismus.


Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2020

Žánr: Psychologie a pedagogika, Literatura naučná

Počet stran: 172

Vazba: brožovaná

1 komentář:

  1. Zrovna teď jsem měla možnost pracovat s autistickými dětmi, poohlédnu se po této knížce, protože věřím, že by mi mohla pomoc rozšířit obzory :D

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.