Recenze: OTROKYNĚ CITŮ (Nalini Singh)

Paranormal romance s temnějším prvkem


Psyové jsou paranormalní romantickou sérii, která vychází už od roku 2014 u nakladatelství Fantom Print. Já se rozhodla pro výzvu, která tkví v tom, přečíst všech již vyšlých dílů najednou bez přerušování. Samozřejmě postupně, takže první díl a pro mě také premiéra ve světě novozélandské autorky Nalini Singh proběhla a já jsem ráda, že vám mohu tuto netradiční romanci představit. 

Vypravování v er-formě zahrnuje fantasy svět, který je poměrně složitý a ne možná vhodně vysvětlený. Planeta Země už nyní nehostí pouze lidskou populaci, ale žijí na ní Psyové, DarkRiverové, SnowDanceři a další. Jak funguje tedy svět není nijak zvlášť popsáno, ale Psyové a DarkRiverové jsou vám formou příběhu představení mnohem blíže. Nahlížíte také přes rameno SnowDancerůmf, ale ostatní klany vám zůstávají skrytí a o lidech se skoro nemluví. Ta nedostatečná představa může trápit náročnější čtenáře, který by rád pochopil pevné základy, ale při čtení oddechovky vlastně nikterak nevadí. Mně vadily anglické názvy klanů, nějaký vhodný stylový překlad by knihu více vyzdvihnul jako v případě třeba Harryho Pottera, kdy si překladatelé Medkovi dali opravdu záležet a vše vypilovali do detailů včetně netradičních slov, které nenechali v anglické verzi. Tady tedy překlad není natolik pozoruhodný, takže titul nepozdvihuje, ale čtivé sousto pro vás zůstává. 

Ústřední hrdinkou je Sasha Duncanová s japonskými a slovanskými kořeny, proto má tak zvláštní jméno, ale i rysy. Sasha patří k Psyům, její matka zasedá v radě a sama protagonistka má vysoký post. Ale přede všemi, i před svou matkou, něco skrývá. Je totiž jiná, než ostatní psyové, postrádající emoce. Sasha city má a to je právě ten problém...

Lucas Hunter patří do rodu DarkRiverů, klan levhartů, přičemž je vlastně alfa svého klanu a jeho lidé na něj spoléhají. On a jeho lidé kvůli sériovému vrahovi, který páchá vraždy po území DarkRiverů a SnowDancerů, se potřebují dostat k informacím o Psyích. A tak se rozhodnou za nimi zajít s podnikatelskou nabídkou staveb. Jednatelkou se za Psyi stává právě \Sasha a Lucas postupem času poznává, že tahle žena něco skrývá. 

Dějová linie se točí kolem Sashi a jejího úporného skrývání emocí, poznávání Psyů i DarkRiverů, zakázky, ale také milostné romance. Ta je opravdu hříšná a hrdinové k sobě postupně nachází cestu, ačkoliv vzrušení a vášeň se vynoří dříve, než čekáte a v trochu jiné podobě. Vzrušující, i když ne přímo napínavé, je také pátrání po sériovém vrahovi. Toho sice čtenář vytuší brzy, ale podstatné je řešení. Vyvrcholení je už opravdu napínavé, v některých případech také emotivní a dokáže pohnout dějem i postavami. Promyšlené, překvapující a odkrývající nové informace. Skvělé je, že příběh je čtivý, zajímavý, zábavný a hlavně autorka nic neprotahuje a věnuje se podstatným prvkům, aniž by román zbytečně protahovala. 

Otrokyně citů je čtivou jednohubkou z žánrů paranormální romance. Náročnější čtenáře nejspíš nepotěší zcela, ale stále má co nabídnout. Neřekla bych, že námět je nejoriginálnější, a ani podání mi tolik nevyhovovalo, ale musím uznat, že spodní proud to mělo, popadlo mě to a bavilo mě pohybovat se v pro mě neznámém světě. Jestli máte romantické fantasy v oblibě a toužíte po knize vhodné pro relax, tak Otrokyně citů má, co nabídnout. A co víc, opravdu jsem se těšila, až po dvou dnech strávených mezi Psyi a DarkRiveri proniknu do nového dobrodružství, kde se znovu objeví. 


Anotace

Ve světě bez emocí, v němž vládnoucí psyové jakékoliv tužby trestají, musí Sascha Duncanová skrývat své pocity, které ji usvědčují z nedokonalosti. Odhalit je by znamenalo vystavit se hrůzné „rehabilitaci“ – kompletnímu vymazání duše a ztrátě všech vzpomínek na to, kým byla…

Lucas Hunter je měňavec, člověk i zvíře v jednom, hladový právě po těch zážitcích, kterými psyové opovrhují. Po staletích křehkého soužití stojí nyní psyové a měňavci na pokraji války, vyvolané brutálními vraždami několika měňaveckých žen. Lucas je odhodlán nalézt mezi psyi vraha, který chladnokrevně zabil členku jeho smečky, a Sascha je jeho vstupenkou do pečlivě střežené psyské společnosti.

Brzy však zjistí, že je tato na první pohled chladná žena schopna intenzivních prožitků – což silně přitahuje zvíře v jeho nitru. Lucas a Sascha jsou lapeni mezi dvěma znesvářenými světy a musejí oba zůstat věrni tomu, kým jsou – nebo vše obětovat a okusit temné pokušení…


Nakladatelství: Fantom Print

Rok vydání: 2014

Žánr: Paranormal romance, Fantasy

Ze série: Psyové 1. 

Počet stran: 256

Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.