Recenze: TYRAN (T. M. Frazier)

Drsné drama pokračuje!



Za recenzní výtisk děkuji Megaknihy

Chci zakoupit tento titul!


Titul King (recenze) od T. M. Frazier byl zřejmě úplně prvním počinem nakladatelství Ocelot a bylo to na něm bohužel znát. Typologicky to byl průšvih, ale i přesto si příběh Kinga a Doe své čtenářky získal. Byl totiž kontroverzní, plný vulgarity, sexu a lásky z drsného prostředí. Nad dějem se vznášelo tajemství, které ke konci konečně propuklo a obrátilo hrdinům životy naruby. Není divu, že jsme všechny zatoužily po pokračování. To konečně vyšlo letos pod názvem Tyran! 

Vypravování v ich-formě se odehrává ze dvou úhlů pohledů ústředních postav - Kinga a Doe. Autorka hojně využívá nespisovné řeči, především v případě Kinga, protože ten je hrubšího zrna a slušnější mluva by se k němu a k prostředí, ve kterém se nalézá, rozhodně nehodila. Naopak Doe se s vulgarismy mírní, protože se to nehodí k jejímu charakteru a ani k místu, odkud pochází a do kterého se opět vrátila. 

Nejspíš by neuškodilo, kdyby se autorka rozhodla vás přivítat úvodem a trochu připomenout, co se událo, protože pokud si předešlý děj nepamatujete, je to jako by vás vhodila do ledové vody a nechala vás plavat. Text tak může působit zmateně, než se řádně začtete a vzpomenete si, či se zorientujete. 

Brantley King sotva vylezl z lochu a už se tam vrací, jelikož je obviněný z únosu. Má však v plánu bojovat za to, co je jeho a pomstít se. Podaří se mu to? No, čeká ho ještě dlouhá, strastiplná cesta plná nebezpečí a napětí. Dokonce i Doe, které King přezdíval štěně, se vrací domů... Ve skutečnosti se jmenuje Ray a je matkou malého chlapečka. Patří k muži, jehož si nepamatuje, ale který byl jejím nejlepším přítelem... Ovšem chtějí i teď pro ni její milovaní jen to nejlepší? Co za tajemství ještě skrývají a proč má Doe pocit, že si na Tannera musí dávat pozor? Chybí jí King?

Příběh je vlastně jednoduchý a poměrně přímočarý, ačkoliv se dělí na dva úhly pohledu a zobrazuje nejedno tajemství a podstatné zvraty a přelomy. Charaktery jsou v rámci žánru dobře sepsané a autorka jim dopřála i jistou psychologii, takže dokážou zapůsobit. Vše podporuje poměrně hrubá až ponurá atmosféra, která může u některých čtenářů vzbudit i pocit bezmoci a depresivnější dojem, což je kýžené. Opravdu se to zdá beznadějné, ale hrdinové ze všech sil bojují za své životy, i když to nebude snadné. Co se týče vážných témat, tak několik jich naleznete, ale jsou spíše povrchně ztvárněná. 

První polovina knihy je spíše poznávací a může se některým čtenářům zajídat. Mě zajímalo, jak Doe žila a jaké taje se kolem ní nashromáždily, takže si autorka získala mou pozornost, ale věší drama se začne odehrávat až spíše ve druhé polovině. Ač vás knihou provází napětí, tak více je to znatelné tedy v pozdějších pasážích. 

Dramatický závěr se neobejde bez obětí, bez odřených kloubů, násilí i nebezpečí, vášeň, touha i láska. Koktejl emocí ve vášnivé milostné linii je zahuštěný pravdou i lží. Je pravda, že někde autorka ubrala a jinde naopak přidala, takže teď už jen záleží na vás, co vám vyhovuje více a zda pro vás bude top první díl nebo naopak tohle pokračování. Faktem je, že oba tituly jsou plné vzrušení a jen tak se jim nedá odolat, jestli vás to ke sféře zkaženosti a drsných chlápků táhne jako můru ke světlu. 

Závěr je opravdu silný, jak emocionálně, tak i co se týče vyvrcholení. Co všechno se odhalí a jak to všechno dopadne... Navíc ten lehce spirituální konec dokáže zašimrat v žaludku. T. M. Fraizer pomalu, ale jistě stoupá mezi autorky, které mají um napsat pohlcující milostné drama, které si budete chtít přečíst víc než jednou. 

Jestli jste četly první díl a nadchnul vás nebo ve vás zanechal nějaký pocit, pak určitě sáhněte po pokračování, protože štěně a King si zaslouží svůj příběh! Musíte si ho užít celý. Autorka si dala záležet a nabízí vám neředěnou verzi napětí i lásky ve svůdném dramatu! 


Anotace

King

Ještě zuřivější. Ještě vášnivější. A ještě odhodlanější.

Poté, co ho senátor zradil, se snaží za každou cenu získat Doe zpátky. Nejprve se však musí vypořádat s Elim, drogovým dealerem, který se mu mstí za vraždu Isaaca. I kdyby mu plán vyšel, bude ho Doe stále chtít? I poté, co se ji pokusil vyměnit za svou dceru a Doe objevila svou totožnost?

Doe byla násilně odvedena ke své rodině, ve které se ale vůbec necítí jako doma. Postupně se však rozpomíná na svoji minulost. Na svůj vztah s otcem. Na svého syna. Na Nikki. Jak je možné, že ji znala ještě dřív, než ztratila paměť? A kdo je ten tajemný Tyran, před kterým ji Nikki varovala?


Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání: 2021

Žánr: Romance, Erotické romány

Ze série: King 2.

Počet stran:240

Vazba: pevná s přebalem

1 komentář:

  1. Tak tato kniha zní zajímavě, myslím, že by se mi mohla líbit. Zařazuji do knížek, které si chci přečíst, nicméně prvně samozřejmě první díl. Krásně napsaná recneze, která ukázala velmi dobře jaká kniha je a komu by se mohla líbit bez toho aby toho prozradila mnoho. Super, tak uvidím jak se já do knihy začtu. :)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.