Recenze: ZVÍŘECÍ AGENTI - CHYŤTE ZLODĚJE (Riina a Sami Kaarlovi)

Zábavné dobrodružství s technologií i zvířaty!



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada
Chci zakoupit tento titul!


Spisovatelky Riina a Sami Kaarlovi, ač nás obsah díla i kreseb svádí k pocitu, že jsou spíše z Východních států, jsou vlastně původem z Finska. Podle všeho mají v oblibě manga, tedy japonský komiks, a proto tomu přizpůsobily, jak své kresby, tak i příběh, který působí zas ve stylu japonských anime. Nechybí totiž zvláštní bydlení, technologie a robot. 

Chyťte zloděje je vlastně druhý díl série Zvířecí agenti, která je vhodná pro děti na druhém stupni základní školy. Volné pokračování sice svým způsobem navazuje na první díl Noví kamarádi ale dá se číst i bez znalosti předešlého románu. U nakladatelství Grada - Bambook nedávno vyšlo i třetí pokračování s názvem Ztráta signálu, který určitě bude také nabušený dobrodružstvím, pátráním, zajímavými zvraty a krásnými ilustracemi. Ale vraťme se k Chyťte zloděje, více o knize v recenzi! 


Styl psaní v er-formě je jednoduchý, svižný a dělený na krátké úseky, které z počátku vypráví o péči, kterou Kati-e se svými přáteli věnuje zvířatům. Něco málo se o nich cíloví čtenáři dozví. Například, že se králíčkům musí stříhat drápky, že kočky po olizování sami sebe dáví chlupy, atd. 

I když vše láká k tomu, že se příběh odehrává ve východním státě, tak vlastně není přímo zmíněno kde a kultura se také nikterak nerozebírá. Čtenář tak může hádat a nechat se unášet příběhem. 

´

Ústřední protagonistka, mladá dívka Kati-e bydlí sama ve svém vlastním netradičním domečku. Je to totiž domeček v nádrži, kde má všecičko, co potřebuje včetně svých zvířecích kamarádů a zahrádky, která je na střeše domu. Samostatná sympatická hrdinka má plno práce! Stará se nejen o svá zvířátka, ale také pomáhá se zvířaty ostatním a k tomu má svého robotického pomocníka Ti-bota, se kterým je opravdu legrace! Někdy se jejich příběhy rozdělí, to kupříkladu, když se Kati-e věnuje králíčkovi a Ti-bot vyrazí do zoologické zahrady za malým dobrodružstvím. 

Další, co musí řešit, je akvárium pro Timiho! A když konečně mají hotovo, nastává čas také na detektivní případ, kterého si děti užijí až po trochu delším začátku. Přesněji začíná s novou kapitolou Záhada zmizelého džusu na straně 59. Pečlivý čtenář však pozná, že už dříve se něco ztratilo a tak začínají chvíle napětí se zábavnými hrdiny a naprosto perfektními ilustracemi. 

Kresby jsou vážně nádherné. V manga stylu přináší zpestření děje a skvěle jej v některých situacích zobrazují. Barevné ilustrace se ničemu nevyhýbají, představují lidi, zvířata i prostředí a to vytvořené do detailu. 

Rozuzlení v závěru pobaví, i když na to už některý čtenář možná přišel, pokud byl bystrý a dával při prožívání dobrodružství s Kati-e pozor. Na konci knihy je ještě k dispozici kapitola Miniprasátko, kde Kati-e vypráví právě o tomto zvířátku. 

Publikaci bych doporučila mladším i starším dětem, kteří chtějí ne přímo detektivku, ale zábavné čtení s detektivními prvky o zvířátkách a zajímavém světě Kati-e a Ti-bota. Mohu doporučit, protože mě nadchly nejen krátké úseky, navazující na sebe příběhem, ale především okouzlující kresby. Autorky na mě jako na dospělého čtenáře udělaly dojem a vůbec bych se neobávala jejich nenásilné dobrodružství dát číst dětem. Dokážu si představit, že číst tohle na základní škole na druhém stupni, jsem okouzlená a představuju si, jak s Kati-e prožívám nová a nová dobrodružství. :) 



Anotace

Kati-e nadevše miluje zvířátka. Ti-bot je létající robot, kterého si sama vyrobila. Společně tvoří tým Zvířecích agentů a pomáhají mazlíčkům v nouzi.

Jednoho dne se v jejich okolí začnou dít podivné události a lidem mizí z domovů nejrůznější věci. Kati-e s Ti-botem se pustí do detektivního pátrání a snaží se záhadu rychle vyřešit. Vysvětlení je velmi překvapivé!

Napínavý příběh děti seznámí se spoustou zajímavostí a užitečných informací o zvířátkách a přírodě.


Nakladatelství: Bambook

Rok vydání: 2021

Žánr: Dětská literatura

Ze série: Zvířecí agenti 2. 

Počet stran: 160

Vazba: pevná 








Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.