Recenze: KAŽDÝ (SE) POČÍTÁ (Kristin Roskifte)

Netradiční a působivý počin pro děti! 




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Portál na FB

Chci zakoupit tento titul


Norská spisovatelka Kristin Roskifte pracuje jako ilustrátorka a redaktorka na volné noze již patnáct let a  po tu dobu vytvořila množství knih pro děti. V České republice debutuju právě titulem Každý (se) počítá, který letos vydalo nakladatelství Portál. 

Publikace je opravdu netradiční. Počítá totiž lidi. Hned na první stránce narazíte na ilustraci poklidného lesního prostředí, kde je srnka, ale žádný člověk. Nikdo, tedy nula. Následuje chlapec, vyhlížející z okna a počítající hvězdy. To je první člověk. A postupuje se velmi tvůrčím způsobem dál... 

Ilustrace obsahují také náměty k zamyšlení. Vždy na spodní straně je text, který představuje, kolik lidí na stránce je a jak na ně mají děti nahlížet, podle čeho je mohou poznat či odlišit. Třeba tak, že jsou tři výherci, dva jsou spokojení (usmívají se) a jeden není. Malí čtenáři tak mohou přemýšlet a zapojovat se do dění v publikaci, ukazovat prstíky a odhadovat správné odpovědi. Stejně tak ale i přicházet na to, že na světě je obrovské množství lidí a každý je jiný a přesto jsme si něčím podobní. Kniha může vyvolat spousty otázek a emocí, stačí jen na ni pořádně nahlédnout. 


V závěru se k publikaci vztahuje ještě poslední dvojstránka, která obsahuje postavy z příběhu a poukazuje na to, co dělají, jak se cítí a nutí ještě k dalšímu zamyšlení.  Co se týče ilustrací, tak ty jsou zřejmě počítačově vytvořené, zvláštní a přesto běžné. Nejsou nijak fantastické, autorka se snaží zachytit vše tak, jak to je, jen v zaoblenějším a méně pichlavém stylu. Podívejte sami, jak se vám kresby líbí. 

Je nesnadné popsat dílo, které je tak neskutečně tvůrčí a ač se to nezdá, sahá opravdu do hloubky a představuje svět z naprosto jiné perspektivy, na kterou děti třeba ještě nikdy nepomysleli. Spoustu toho odhaluje a pomáhá v prozření. Já jsem byla okouzlená kreativním přístupem, ač kresby samotné mě třeba tolik nezaujaly, tak ten nápad a jeho ztvárnění, tolik otázek a odpovědí, tolik možností, bylo to opravdu velmi působivé a to nejen pro dítě, ale i dospělého člověka. 



Cíloví čtenáři jsou od pěti do deseti let, ale já věřím, že má publikace sílu ohromit i starší čtenářské publikum a dokonce i dospělé, kteří si budou s dětmi prohlížet. Opravdu jedinečné a tvůrčí čtení. 


Anotace: 

Na počátku není nikdo. Nula. Na konci je sedm a půl miliardy lidí. Potkáváme se doma, v lese, na závodech, svatbách, v parku, v dopravní zácpě, na demonstraci, na pláži u vody. A pokud ne, tak se, doufejme, zase brzy potkávat budeme.

Každá strana či dvoustrana knihy je zaměřena na počítání (od 0 do 35, následně 45, 50, 60, 65, 75, 85, 90, 100, 135, 200, 400, 1000, 7 500 000 000). Každé číslo v knize je doplněno krásnými a vtipnými ilustracemi a doprovodnými otázkami založenými na hledání v obrázku, ale i na sociálním čtení, vymýšlení příběhu, snění, fantazii). Všichni žijeme na jedné planetě, každý jsme jedinečný, každý (se) počítá. A jedením z nich jsi ty!

Kniha ve světě získala cenu Nordic Council Literary Prize, cenu za nejhezčí vizuální zpracování, nejhezčí knihu roku 2018, byla přeložena do více než 20 jazyků.

Kniha je určena dětem od 5–10 let.


Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2021

Žánr: Pro děti, grafické publikace

Počet stran: 64

Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.