Recenze: NAJDI MĚ (Agnese Baruzziová)

Dobrodružství ve vzduchu s vlkem Bernardem




Zaostři si zrak a myšlení, tak zní podtext této na první pohled poutavé publikace pro děti (a klidně i hravé dospělé). Dílo italské autorky a ilustrátorky, která vystudovala grafický desing, je jedno z mnoha. Už od roku 2001 vydává knížky pro děti v zahraničí, ale jak vidíte, tak i překladově u nás v České republice. Její počiny vydává několik českých nakladatelství, já se s ní setkala poprvé díky Najdi mě od  nakladatelství Grada - Bambook a byla jsem velmi příjemně překvapená! Nakladatelství v sérii Najdi mě nabízí ještě Mořské dobrodružství, Dobrodružství pod zemí a Lesní dobrodružství

Už na první pohled je znát, že má kniha výrazné grafické zpracování, laděné do tmavších barev, jako by byla spíše pro chlapce než dívky. Úvod děti zavádí k vlkovi Bernardovi, který špatně vidí, nejraději by prostě ležel na pohovce a popíjel čaj, ale vůdce smečky mu určil úkol... Úvodní texty se rozkládají na několika stranách, jsou hůlkovým stylem písma vhodné pro prvňáčky, i když s ohledem na font si nejsem jistá, jak dobře se jim bude číst. Je zajímavý na první pohled, stejně tak i velký a čitelný, ale o něco méně tradiční, než na které jsou děti zvyklé. 

Po krátkém uvedení do příběhu už začínají jednotlivé úlohy, rozkládající se na celé dvojstránce. Nahoře v bublinách jsou napsané úkoly, tedy co mají děti na obrázku hledat a nač se zaměřit. Autorka neumožňuje jen zaměřit se na různé hledání, ale také porovnávání, co se týče stejných tvarů a barev. 

Mezi náměty ilustrací, jak tušíte podle názvu, patří létající věci či zvířata, ať už se jedná o balóny, vzducholodě, divoké kachny či jiné ptáky, motýli a zobrazení vesmíru, parašutisti. Agnese vybírala pozoruhodné a vtipné vzory, se kterými se děti tolik nesetkávají, ale přesto jim jsou blízké. 

U takového dobrodružství a zdokonalování bystrosti není ani potřeba dospělého, jelikož všechna řešení jsou uvedená v závěru, kdy stačí najít příslušný obrázek a a vše je zobrazeno. 

Jednoduchá, veselá a zrak i myšlení tříbící zábava je vhodná pro děti ve školce či na prvním stupni školy, S ohledem na témata asi bude bližší chlapcům, ale klidně si mohou na své přijít i holčičky. 


Já mohu knihu doporučit. Taková hledání máme v oblibě. Nejenže se u toho zabaví děti, ale i já samotná s nimi ráda u takových publikací trávím čas. Naplňuje je to, chtějí vyhrávat a hledat, zlepšují se v trpělivém hledání a rozeznávání a ke všemu je to neskutečně baví. :)


Anotace: 

Už jste někdy potkali vlka v brýlích? Asi ne, ale Bernard je opravdu potřebuje. Kamarádka červenka pro něj nachystala hledací hry a aktivity, které ho budou bavit, a ještě mu zostří zrak. A všechny se odehrávají ve vzduchu!


Nakladatelství: Bambook

Rok vydání: 2021

Žánr: Pro děti, tvoření a hry

Počet stran: 48

Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.