Recenze: POZORUHODNÉ OBJEVY ZE SVĚTA ZVÍŘAT (I. Newkirk & G. Stone)

Poznejte přelomové způsoby, jak projevit lásku a soucit



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada


U nakladatelství Grada vyšla působivá publikace, týkající se zvířat, ale jinak, než je běžné. Nejedná se o žádnou encyklopedii zvířat. Tohle je titul plný vědomostí o zvířatech tak, jak na ně většinou nenahlížíme. 



Titul má dvě stě osmdesát sedm stran a dělí se na dvě ústřední části. 

  • Pozoruhodné objevy ze světa zvířat, které se dále dělí na záhady navigace, komunikační schopnosti, komplikace s láskou a radost ze hry. 
  • Přelomové způsoby, jak projevit soucit a další dělení je vědecké výzkumy, oblečení, zábava a jídlo. 

Netradičně se na začátku knihy objevují ohlasy na ni. Objevíte názory mnoha lidí, přičemž se jedná kupříkladu o stanovisko herce Aleca Baldwina, Mikea Whitea, herce a producenta, sira Paula McCartneyho, hudebníka. Jak vidíte, tak samá znělá jména dílo zaslouženě chválí. Obávám se, že by ani těchto pohledů nebylo potřeba, ale proč ne. 

Již na přední straně je informace, že předmluvu pro počin sepsala americká herečka, neurobioložka a veganka Mayim Bialik. Pokud jste fanoušci, určitě vás to potěší. Pokud ne, tak vám to zřejmě bude jedno stejně jako mně. Spíše by mě potěšily názory a předmluvy od lidí, kteří se zvířaty pracují či mají vystudované obory, týkající se flóry. Když je vše situováno na herce, může to na čtenáře působit jako by šlo o publikaci, která spíš patří do showbussinesu a ten nemusí vyvolávat zrovna důvěryhodné pocity. 

Nejvíce tedy už zapůsobí dle mého úvod, který se opravdu týká zvířat a píší jej přímo autoři. Je procítěná, ale ne příliš. Styl psaní už nám prozrazuje, že umí pracovat s textem, používají zajímavé obraty i přirovnání. Překlad je povedený, nepostrádá slovní zásobu a je čtivý. Ke všemu působí opravdu emocionálně, ale nikoliv přílišně, aby vyzníval účelově. 

Autoři prakticky sepisují pozoruhodné objevy vědců, kteří zkoumají zvířata a experimentůjí s nimi na základě jejich mentality. Dozvídáte se tedy působivé informace, které v běžných knich opravdu nenaleznete. V tomto případě se autoři zaměřují na paměť, intuici, inteligenci i cítění zvířat. 

Oba autoři jsou sečtělí, takže se dočtete i různých poměřování a přiblížení. S ohledem na všechny informace je titul vhodnější pro náročnější čtenáře. Působí odbornějším dojmem, zohledńuje experimenty nynější doby, ale i těch předešlých. Představuje nám naši společnost v zastaralém názoru na živé tvory, kteří s námi pobývají na planetě. 

Mohu vám ve zkratce představit některé zajímavosti. Věděli jste například, že delfíni nezapomínají? Že se husy umějí zamilovat nebo že i v přírodě jsou homosexuální páry? Dokonce, že i prase se může stát záchranářem a pomoci člověku? Takových pozoruhodných faktů je v knize opravdu obrovské množství a možná, až titul dočtete, nebudete si je pamatovat všechny, ale za to prozření to stojí! 

  • Gene Stone je americký spisovatel a novinář. Pro zajímavost, je to vegan. 
  • Ingrid Elizabeht Newkirk, britská welfaristka zvířat, prezidentka organizace People for the Ethical Treatment of Animals - jedná se podle všeho o jednu z největších organizací na ochranu práv zvířat na světě. 

Dílo bych doporučila všem milovníkům zvířat či těm, kteří chtějí rozšířit obzory a zničit zastaralé názory na zvířata. Nejsou hloupá, je v nich mnohem víc, než byste kdy tušili. Postačí, když si přečtete tento titul, a budete ohromení. Věřím, že pak už je nikdy nebudete vnímat tak, jako kdysi. 


Anotace: 

Nejnovější studie ukazují, že zvířata mají ohromující inteligenci, jsou nesmírně empatická, překvapují důmyslnými komunikačními sítěmi a nesčetnými dalšími schopnostmi. Zakladatelka organizace PETA Ingrid Newkirková se spojila s autorem bestsellerů Genem Stonem a nabízejí knihu plnou strhujících příběhů a nových zjištění.

Jsou ryby sebevědomé? A netopýři skutečně slepí? Víte, že když se zamiluje husa, zůstane s partnerem celý život? A že gepardi cvrlikají? Proč jsou psi přátelští?

Ve druhé části knihy se zároveň bez zbytečného moralizování dozvíte, co můžete udělat ve svém každodenním životě, abyste pomohli chránit svět zvířat.

Předmluvu ke knize napsala Mayim Bialik, neurobioložka, veganka a herečka ze seriálu The Big Bang Theory.


Nakladatelství: Grada

Rok vydání: 2021

Žánr: populárně naučná, zvířata

Počet stran: 289

Vazba: pevná






Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.