Recenze: VODA V POHYBU - ÚŽAS V NÁS (skupina autorů)

Pozorování a pokusy 



Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Kazda


U nakladatelství Kazda vyšla působivá publikace, která je ohromným zdrojem informací pro všechny, kteří touží zkoušet experimenty, týkající se vody. Nejenže se poučíte, ale knihu bych doporučovala jako návod, protože tím opravdu nad ostatními vyniká. Více v recenzi...

Než nahlédnete na samotné experimenty, čeká vás několik úvodních pasáží, vysvětlujících tento živel, funkci, představují pokusy i pohlížení na ně. Možná je tedy začátek méně zajímavý, ale potřebný pro pochopení publikace a jejího námětu. 

V každé kapitole je jeden či více pokusů, které jsou barevně odlišené. Vždy vám autoři dokládají jednotlivé kroky, popisují průběh a představují náročnost podle kapiček vody. To je kreativní a zábavné.

 

Voda je velmi obsáhlým tématem a autoři se toho snažili pokrýt, co nejvíce, ale nikoliv za cenu kvantita nad kvalitou. Čeká vás tedy několik ústředních kapitol: 

  • Organizující proudění - útvářející procesy uvnitř vody
  • Utvářející proudění na vnějších hranicích
  • Vodní hladina - zevní strana vody
  • Kapky vyvolávají reakci vodní hlainy
  • Voda nás učí - workshopy a sociální experimenty na téma voda

V příloze vás čekají přehledy pokusů, doplňující informace či podstatná bezpečnost práce s ohledem na pokusy. Nechybí ani seznam literatury a pramenů, ale konečně se také dozvídáme něco o samotných autorech. 

Publikace nabízí náhled například na pokusy ohledně obtékání vodou, různých druhů víru, útvary tvořené protékající vodou, vlny a vodní kapky a také zajímavá kapitola Co jsme se naučili, ve které vlastně autoři shrnují podstatné informace a znovu vám pomáhají na pokusy nahlížet. 

Voda je opravdu úchvatná a autoři udělali podle mého maximum, aby vám to ukázali formou nejrůznějších pokusů. Přiznávám se, že fotografie ač jsou působivé, nejspíš neučiní takový dojem, jako kdyby šlo o video či živé pozorování experimentů, ale i tak vás dokážou zaujmout a představit vám vše. 

Titul je vhodný nejen pro dospělé, ale i dospívající. Na základní škole se možná stále učí zajímavým pokusům a tak by třeba nebylo špatné brát publikaci jako návod k vyzkoušení vlastních experimentů. Věřím, že při dodržování bezpečnostních zásad lze některé snadno provádět doma, možná i všechny, pokud umíte improvizovat a přizpůsobovat se podmínkám či prostředí. Tím pádem kniha pomůže i všem větším či velkým badatelům a já mohu jen doporučit, protože takový náhled  na experimenty a jejich rozvoj zřejmě jen tak na jednom místě k dispozici mít nebudete. 

 

Anotace:

Tekoucí voda a nejrůznější jevy, které se odehrávají na hladině i pod ní, jsou jen zdánlivě všední a všeobecně známé. Každý den je můžeme pozorovat, aniž bychom na nich shledávali něco mimořádného. Co se ale děje s prouděním, když je koryto v nějakém místě užší než jinde? Proč se v řece u mostního pilíře tvoří víry? A jak vlastně různé víry vypadají a vznikají? Co jsou to meandry, jak se tvoří a proměňují? Proč se na písečném dně u pobřeží tvoří zvláštní obrazce a jak jejich podobu ovlivňuje způsob proudění vody? Jak se pohybuje voda ve vlnách a proč můžeme na zvlněné hladině spatřit předmět, který vlny nikam neunášejí? Co se děje s vodní kapkou, když dopadne na hladinu a na suchou plochu?


Odpověď na tyto a další otázky nám v této knize srozumitelným způsobem předkládají odborníci na oblast vody a proudění. Prostřednictvím mnoha podrobně popsaných pokusů, které můžeme s jednoduchými pomůckami sami provádět, se učíme pochopit zákonitosti, které se za nimi skrývají. Další obrázky, fotografie a komentáře názorně přibližují a vysvětlují nejrůznější jevy spjaté s vodou. Tato kniha se může stát dobrým pomocníkem nejen pro pedagogy a rodiče, ale pro všechny, kteří v sobě chtějí oživit schopnost žasnout a chuť dále objevovat fascinující svět vody.


Nakladatelství: Kazda

Rok vydání: 2021

Žánr: Populárně naučná

Počet stran: 208

Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.