Recenze: MECHANICKÁ PRINCEZNA (Cassandra Clare)

Závěr vzrušující trilogie! 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab
Chci zakoupit tento titul!

Závěr série Pekelné stroje je tu! Celá trilogie vyšla v nových, silně atraktivních obálkách u Slovart - #Booklab a vytřela nám zrak. Knižní ilustrace obsahuje náhled na ústřední hrdinku, kouzla a také stíny a paprsky, které ji nádherně doplňují. Na takové ilustraci může čtenář jen oči nechat, a nechte se zlákat, jelikož obsah je stejně působivý! 

Varování: Recenze může obsahovat spoilery, týkající se předešlých dílů. 


Rozepsanější styl psaní v rukách Cassandry Clare již nikoho nepřekvapí a všichni se na něj těšíme. V er-formě nám odhaluje myšlenky, emoce, mezilidské vztahy a akční scény, promyšlenost a propracovanost samotného světa. Autorka dokáže vykreslit precizní pochmurnou a tajemnou atmosféru, na kterou po zaklapnutí knihy vždy ráda vzpomínám. Její popisy jsou sice delší, než bylo nutné a možná se až příliš zaobírá maličkostmi, ale jakmile jsem si zvykla, poznala jsem, že právě v tom tkví pravá krása jejího vypravování. 

V Londýně vrcholí válka. Mechanické stroje se hlásí o slovo už prakticky od prvního dílu, ale teprve ve třetím díle samozřejmě boj vrcholí. Tentokrát je to jasné, což poznáte i z anotace. Někdo se musí proti tomu postavit a zastavit zkázu, která všechny ničí. Tessa je unesená a vše je tak nějak v jejích rukách nebo ne? Na pomoc jí příchází Will a Jem. 

Milostný trojúhelník, který svým způsobem pokračuje, je víc než magický a právě on udržuje mnohé čtenářky v napětí. Jestli jste čitatelky dívčích románů a těšíte se na lásku a romantiku, tak si rozhodně přijdete na své, stejně jako v předešlých dílech. Jen bych řekla, že závěrečný román je o něco akčnější a samozřejmě temnější, což nahrává hodně těm, kteří si přišli pro pořádnou show! Tu jim autorka předvede se vší parádou, až budou valit oči. No, jako vždycky, když se Clare odváže a sepíše nám dobrodružství ze světa lovců, na které nezapomeneme! 

Vše je nádherně propojené. Jako náročnější čtenářka jsem žasla, jak skvěle má Clare všechno promyšlené. Nemá jen literární um, ale jako by do toho světa opravdu kdysi nahlížela a vše nám přirozeně popsala. Je krásně propracovaný, ale já mám momentálně na mysli hlavní temnou linii, která na sebe strhává pozornost. Kdo čte pozorně, tak tomu ty drobné indicie a odkazy rozhodně neuniknou. Proto jsem si ságu zamilovala, je takových odkazů plná. 

Drama si samozřejmě vybírá svou daň, takže mezilidské vztahy trochu ustupují do pozadí, ale stále je vidět kvalitní náčrt psychologie a charakterů v rámci young adult. Hrdinové jsou upřímní a působí silně živým dojmem, jako byste je mohli kdykoliv potkat na ulici, protože své marasty opravdu prožívají. Autorka zkrátka sáze o lovcích stínů vdechla duši a oživila ji tak, až nám to bere dech. 

Fantazii se meze nekladou. Jestli máte přečteno množství knih od Cassandry Clare jako já prostřednictvím Slovart - #Booklab, tak vás i přesto dokáže spisovatelka překvapit, jak dalece sahá její představivost a co všechno s ní dokáže. Kladných prvků na knihách této autorky je víc než dost. 

Problémem může být propojení. Jestli nečtete chronologicky, můžete se ztrácet a tak doporučuju sehnat si všechny romány ze světa lovců stínů s těmi nádhernými blyštivými a stínovými obálkami, ze kterých přechází zrak, a jednu po druhé si užít, protože to, co se před vámi rozprostře prostě nemá chybu, ať jste nebo nejste cílový čtenář. Já rozhodně doporučuju! Čtení celé trilogie jsem si nesmírně užila, jen jsem se trochu ztrácela, protože bych fakt potřebovala knihy řádně seřadit a pustit se do nich tak, jak jdou po sobě. To teprve bude literární zážitek! Jakmile do toho půjdu, rozhodně s vámi budu vše sdílet na našem instagramu. ,)


Anotace: 

Nad londýnským Institutem se stahují mračna. Mortmain připravuje útok na lovce stínů; chce je zničit pomocí pekelných strojů, armády nelítostných mechanických bytostí. Na dokončení svého plánu potřebuje už jen jedno: Tessu Grayovou. Lovci stínů se snaží vypátrat Mortmaina dřív, než armádu vyšle do útoku. Když však Mortmain Tessu unese, Jem a Will, kteří si oba dělají nároky na její srdce a lásku, jsou ochotní udělat cokoliv pro její záchranu. Tessa si uvědomuje, že jediný, kdo jí může pomoci, je ona sama. Ale dokáže se jedno obyčejné děvče postavit celé armádě pekelných strojů?


Nakladatelství: Slovart

Rok vydání: 2021

Žánr: Fantasy, paranormal romance, young adult

Ze série: Pekelné stroje 3. 

Počet stran: 432

Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.