Recenze: MILOVANÝ NEVLASTNÍ BRATR (Penelope Ward)

Romantika a drama v podání Penelope Ward



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet.

Zatímco na Slovensku už tuhle žhavou milostnou knihu měli k dispozici v roce 2018, tak u nás vyšla letos prostřednictvím nakladatelství Baronet. Všichni fanoušci americké spisovatelky Penelope Ward zaplesali, jelikož na svém kontě (a už i u nás) má spisovatelka už pěknou řádku kladně hodnocených děl. Jak je na tom Milovaný nevlastní bratr? 

Vypravování v ich-formě začíná zlehoučka, ono samo o sobě je příjemně nadlehčené a překlad v podání Ivany Dresie je čtivý a působí přirozeným dojmem. Autorka přidala na žhavosti a emocionálních dramatech, někdy sice až účelově, a skeptici nejspíš uvidí i kapku patetismu, ale romantickým dušičkám se dostane citově silné, láskyplné drama. Čekají vás rozhovory formou sms, ale také texty v kurzívě, které mnohdy prozrazují i šokující informace či náhled z druhé strany na děj, který jste v začátcích četli pouze z úhlu pohledu ústřední protagonistky. To je rozhodně velké plus. 

Grace je sympatická hrdinka, kterou sice nemáme tolik možností poznat, jelikož se kapitoly převážně motají kolem Eleca, ale to vůbec nevadí. Tahle oddechovka je prostě zaměřená na tento pár a jejich příběh, tak je jen dobře, že autorka děj nezahlcuje nadbytečnými texty. Sama Grace působí nevinným a přátelským dojmem. Za každou cenu se s nevlastním bratrem snaží navázat pouto, ale Elec má jiný názor...

Grace jako malá přišla o otce a tak se její maminka znovu vdala. Tentokrát za Randyho, se kterým obě vychází dobře, ale on má se svým synem obtíže. Když Elec dorazí, všechno se obrací vzhůru nohama a ukazuje se, že Randyho jednání s dospívajícím synem je poněkud peprné až kontroverzní. Tihle dva se totiž nemůžou vystát a tak přihlížíte hádkám a vzdoru. 

Elec je živel. Nezlomný kluk, který má před maturitou, a rebeluje. Ač se s ním Grace snaží navodit milý vztah, on s ní jedná jako s vyvrhelem a dává jí najevo, že o její přátelství rozhodně nestojí. Jak vás informuje anotace, tak první polovina knihy v new adult stylu se totiž věnuje jejich prvnímu seznámení a jeho vyvrcholení. 

Ale druhá polovina nás zavádí do děje o sedm let později, který je diametrálně rozdílný. Z Eleca je dospělý muž, věnující se pomoci pubescentů, zatímco z Grace je administrátorka. Jak je to s jejich milostnými vztahy? Nechci nic prozrazovat, ale budete koukat. Autorka v tomhle případě sáhla po klišé, která bych vám mohla napočítat na prstech jedné ruky, ale v romantických příbězích to bývá poměrně běžné, tak proč ji za to lynčovat. Navíc když to navodí správnou atmosféru a vzrušení. 

Mně osobně se líbila více první část, jelikož žánr new adult patří k mým nejoblíbenějším, ale i druhá polovina publikace měla velké klady, ať už se jedná o odhalená tajemství či cosi mezi hrdiny a překážky k očekávanému závěru. 

Milovaný nevlastní bratr není žádný kontroverzní počin, jak se může zdát podle názvu, ačkoliv jisté odhalení tabuizované téma rozhodně obsahuje. Je to emotivní, romantické dílo s žhavostí hodnou hlavního hrdiny Eleca. Chcete-li oddechovku, u které se budete bavit a zamlží se vám oči, rozhodně po ní sáhněte.  


Anotace

Člověk by neměl toužit po někom, kdo ho mučí.

Můj nevlastní bratr Elec se k nám přestěhoval, když jsem byla v posledním ročníku na střední, a já jsem absolutně nebyla připravená na to, co za pitomce se z něho vyklube.

Zuřila jsem, že si svoji zlost vybíjel na mně, protože tu s námi nechtěl být.

Zuřila jsem, že si do svého pokoje vodil holky ze střední.

Ale nejvíc jsem zuřila kvůli tomu, jak na něj reagovalo moje tělo, zcela proti mé vůli.

Zpočátku jsem si myslela, že za pozornost stojí jenom jeho zevnějšek: potetované břišáky a ostře řezané rysy v obličeji. Pak se to mezi námi začalo měnit a jedné noci to vyvrcholilo.

Stejně rychle, jako vstoupil do mého života, se však vrátil zpátky do Kalifornie.

Trvalo dalších několik let, než jsem Eleca znovu uviděla.

Když naši rodinu zasáhla tragédie, musela jsem se s ním znovu střetnout.

A z puberťáka, který mě tenkrát dokázal pobláznit, se teď stal chlap, který mě doháněl k šílenství.

Měla jsem strach, že mi znovu zlomí srdce.


Nakladatelství: Baronet

Rok vydání: 2021

Žánr: Romány pro ženy

Počet stran: 312

Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.