Recenze: LIGA ODVÁŽNÝCH LAM - ZLATÁ LAMA (Aleesah Darlison)

Liga odvážných lam poprvé! 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada - Bambook


Úspěšná australská spisovatelka Aleesah Darlison má na svém kontě velké množství knih pro děti a mládež. Na jejích stránkách naleznete nejen obrazové knihy, ale různé série, ať už reálné či fantasy. V České republice debutuje titulem Zlatá lama, který nedávno vyšel u nakladatelství Grada - Bambook a hned za ním následuje také pokračování s názvem Lama to zvládne

Vypravování v er-formě je možná trochu zmatečné a hodně akční. Opravdu malé čtenáře čeká velké dobrodružství, nabušené akcí i napětím. Vše se odehrává ve světě polidštěných zvířat, který je velmi podobný lidskému světu. Autorka například zobrazuje Monu Lisu či Poslední večeři po svém vlastním způsobu a tak vlastně naši realitu překrucuje v něco veselého, nápaditého a silně ulítlého. 

Ústředním hrdinou je agent Filip Lama, který je zahleděný do sebe a sám sobě se velmi líbí. Vůbec ničemu to neškodí, alespoň je s ním legrace. Pomocníkem je mu agent Leon, který zas je neustále při chuti a sežere vážně všechno, co mu přijde do cesty. Oba dva se pod vedením Mamky Lamy ženou za generálem Zadkokrkem, kterého doprovází skupina smrdutých jezevců. 

Autorka má neskutečnou fantazii, ve které jsem se občas až ztrácela. Celé dílo je poměrně ulítlé a musím se přiznat, že už jsem se nechytala. Jako dospělá čtenářka už nemám takový rozhled a představivost, takže jsem ne všechno pochopila zřejmě přesně. Navíc děj byl opravdu silně akční a prostý, plný zábavy, ale chyběl mi pocit poznání charakterů. Nesvedla jsem si o nich vytvořit nějaké bližší představy. 

Kniha je cílená na čtenáře od devíti let. Je tomu také uzpůsobené písmo svou velikostí, zábavným fontem a některé části jsou často vytučněné či jinak kreativně zpestřené. Ke všemu titul obsahuje několik černobílých ilustrací, které vhodně doplňují příběh. 

Závěr naláká na další vypravování, jelikož ač se vyřeší případ, tak zloduch dopadený není. Zřejmě se bude hlásit o slovo v pokračování a kdo si Zadkokrkovi nekalé praktiky oblíbil a těší se, jaká s ním bude zas legrace, tak si nejspíš přijde na své. 

Knihu doporučuju dětem, které chtějí něco ulítlého, humorného, akčního a napínavého. Mají-li velkou představivost, nejspíš si užijí příběh na sto procent. Rozhodně je silně nápaditý.


Anotace: 

Ligu odvážných lam tvoří skupina všehoschopných tajných agentů. Zádrhel ovšem je, že agenta Filipa Lamu zajímá nejvíc ze všeho jeho úžasná ofina, zatímco agent Leon Lamanator je schopný sežrat všechno, co mu přijde do cesty – včetně pohovky své šéfové.

Jak to ale zvládnou, když proradný generál Zadkokrk ukradne spolu se svou skupinou jezevců z Muzea lam nejproslulejší umělecké dílo – plivající Zlatou lamu? A co s tím má společného elegantní slečna Lamka?


Nakladatelství: Grada

Rok vydání: 2021

Žánr: Pro děti a mládež, Fantasy

Počet stran: 128

Vazba: pevná 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.