Recenze: STRUČNÝ PŘÍBĚH ROMÁNU (Henry Russell)

Kapesní průvodce klíčovými žánry, romány, tématy a technikami




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada


U nakladatelství Grada vychází mnoho poutavých publikací o umění, přímo o literatuře a psaní. Nedávno jsem vám představovala kupříkladu počin českých spisovatelek Cvičebnice tvůrčího psaní. Dílo britského autora Henry Russella je svým způsobem velmi specifické a jedinečné. Pro milovníky literatury a ty, kteří se chtějí dozvědět o románech, rozhodně kýženým kouskem v knihovně. Více vám povím v recenzi... 

Publikace obsahuje dvě předmluvy. První se ujal britský spisovatel a akademik Peter Boxall, který se věnuje současné literatuře, literární teorii a moderně. Druhý text sepsal autor Henry Rusell. Ten už také začíná se seznamováním s obsahem a představuje jednotlivé ústřední kapitoly. Ihned za jeho proslovem je podstatná pasáž Jak používat tuto knihu, což není nic složitého. Vše je chronologicky, velmi logicky organizováno a čtenář se snadno orientuje. 


Kapitola Žánry čítá třicet čtyři rozdělení románu, o některých z nich jste možná ani neslyšeli. Každému směru je věnována jedna strana. Na té naleznete klíčové autory, kde autor zmiňuje dle svého výběru ty nejznámější či ty, kteří se opravdu v daném žánru silně realizovali. Nechybí popisný text, jenž vám žánr představuje. Také klíčové momenty jsou podmětným čtením. A samozřejmě nechybí ani fotografie knihy, autora či postavy. 

Romány jsou chronologicky řazené od nejstaršího až po nejnovější. Začíná se tedy v roce 1010, kdy autor zmiňuje Příběh prince Genžiho. Nechybí podstatné informace (autor, vydavatel, místo vydání, jazyk originálu a název originálu) či soupis autorových dalších děl. K dispozici je také krátký medailonek daného spisovatele. Kapitolu ukončuje rok 2012 titulem Geniální přítelkyně od Eleny Ferrante. Zmiňuje se spousta známých publikací, která předpokládám, bude fanoušek literatury alespoň z doslechu znát, ale stále překvapí. 

Pasáž témata má čtyřiadvacet námětů jako je víra, nevěra, láska, historie, konflikt, venkov a další. Opět je jednomu motivu věnována stránka, obsahující klíčové romány, věnující se látce. Klíčové momenty a samozřejmě popisek. Ve spodní části odkazuje autor také na žánry románů, ve kterých se návrh objevuje. 

Techniky se týkají samozřejmě známých prvků jako jsou dialog, různé úhly pohledu, konec, symbolika, retrospektiva a další.  Opět jsou k dispozici klíčové romány, klíčové momenty, popisný text a stejně tak i ve spodní části opět odkazy na žánr románu. 

Jednotlivé pasáže knihy jsou rozdělené velkými ilustracemi. Ty působí jako vznešené obrazy různých malířských stylů. V závěru je již pouze resjtřík a informace o ilustracích, prakticky tedy práva k ilustracím. Dle mého není potřeba žádný dovětek či rozloučení, autor řekl vše, co bylo nutné. Nechybí ani titulní stránky knížek, hodící se ilustrace či fotografie, které dotříbí informace díla. 

Stručný příběh románu je oslnivá encyklopedie, na kterou jsem ještě nikdy nenarazila. O literatuře a psaní bylo napsáno množství počinů, ale podle všeho tento titul je svým způsobem opravdu jedinečný. Chcete být překvapení a dozvědět se mnoho nových a podstatných informací? Pak po knize rozhodně sáhněte. 


Anotace:

Kromě informací o jednotlivých dílech se také dozvíte, proč jsou v kulturních dějinách důležité. V knize jsou také popsané různé žánry, témata a techniky týkající se románů. Předmluvu napsal profesor Peter Boxall z University of Sussex.

Přístupnou a stručnou formou se seznámíte s novými cestami, jak si užít své oblíbené knihy - a objevíte nové, na které se můžete těšit.


Nakladatelství: Grada

Rok vydání: 2021

Žánr: Naučná, umění

Počet stran: 224

Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.