Recenze: POZNÁTE PTÁKY NAŠICH ZAHRAD? (Ulrich Schmid)

Uchvacující publikace o ptactvu


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Kazda
Chci zakoupit tento titul!


Německý spisovatel, přírodovědec, biolog a zarytý ornitolog se zaměřuje především na ekologii a živočichy v městě a vesnicích. Na svém kontě má množství odborných i populárně naučných publikací a jen v ČR vyšly hned tři, přičemž nejnovějším počinem je právě titul nakladatelství Kazda s názvem Poznáte ptáky našich zahrad? 

Odborný titul lze rozdělit na dvě podstatné části. V té první se čtenář dozvídá všeobecné znalosti a fakta o ptactvu, která sídli v zahradách či jejich blízkosti. Ulrich Schmid se netají s oblibou v ptactvu a velmi sympaticky, s nadhledem a objektivitou, ale také zaujetím, líčí všechny zajímavosti i podstatné informace. Hovoří o nich všeobecně a dotýká se těchto témat: 

  • Zahradní pták - zvláštní druh? - V této sekci se autor zaobírá kupříkladu tím, odkud ptáci našich zahrad pochází a samozřejmě stejně jako v jiných textem zmiňuje také jednotlivé druhy, o kterých přímo hovoří. 
  • Moje vlastní zahrada - Nejzajímavěji na mě zapůsobil fakt, že Ulrich Schmid pozoroval svou vlastní zahradu a v tabulce vypisuje druhy, které vypozoroval. Dělí je na ty, kteří u něj hnízdili, kteří pravidelně přilétali, vzácné návštěvy a pouhé přelety. 
  • Hodinka pro ptáky našich zahrad - přiblížení německého projektu stejnojmenného názvu, kterého se můžete také účastnit. K dispozici je nejen info, ale i webové stránky. 
  • Zahrady, parky a lidská sídla 
  • Zahrada jako životní prostředí pro ptáky - Kde se nejvíce objevují? Spisovatel zmiňuje keře a stromy, ale také doporučuje sledovat pole i louky. 
  • Hnízdní příležitosti pro ptáky našich zahrad - Kolik budek je potřeba pověsit a jak se o nich starat? A mnohem víc! 
  • Přikrmujeme ptáky
  • Ptáci v průběhu roku - Tak tady představuje dobu hnízdění, podzimní tahy, atd. 
  • Ptáci v průběhu dne 
  • Pozorujeme a určujeme ptáky - Jak správně ptactvo pozorovat a co k tomu potřebujete?


Druhá, obsáhlejší část se zajímá už čistě o jednotlivé druhy ptáků, přičemž v obsahu naleznete tento výčet. 

  • Pěvci
  • Šplhavci, rorýsi, sovy a kukačky
  • Holubi, bahňáci, racci a chřastalovití
  • Dravci
  • Kormoráni, brodiví, volavky, potápky, hrabaví a kachnovití

Obsah tedy poví mnohé. Už víte, na jaké druhy se můžete těšit. Čeká vás pečlivě sestavený profil každého zmíněného ptáka. Autor samozřejmě neopomíná na jeho latinský název, znaky, výskyt, zajímavosti a jako bonus přidává tipy pro vaši zahradu. 

Obrovským kladem jsou nádherné fotografie, které jsou k dispozici od začátku až do konce knihy. Není stránka, kde byste na velkolepý náhled na ptáka nenarazily. Je to opravdu podívaná pro dospělého i pro dítě. Jedná se totiž nejen o záběry z dálky, ale samozřejmě zejména z blízka, abyste měli možnost si zvíře drobnohledem pěkně prohlédnout a objevit jeho zřejmou krásu. Kniha má brožovanou vazbu s chlopněmi, čehož je využito, takže postačí chlopně rozložit a máte k dispozici přehled druhů ptáků, dokonce s označením stran, kde je přesně naleznete. 

Poznáte ptáky našich zahrad? je naprosto úžasná publikace, která se věřím zalíbí naprosto každému v jakémkoliv věku. Pokud máte rádi ptáky a chcete se o nich dozvědět více než jen obecná fakta, pak jste na správné adrese. Pravda, znalci nejspíš tolik nepředá, ale na toho také autor necílil. Ukazuje nám běžným milovníkům zvířat, jakou krásu skrývají naši létající tvorové, kteří jsou často opomíjení a rozhodně si to nezaslouží. Já jsem byla ohromená, jak nádhernými fotografiemi, tak množstvím informací. Rozhodně tento pětihvězdičkový, pečlivě vytvořený a sepsaný titul, doporučuju! 


Anotace

Sýkoru koňadru, vrabce domácího a kosa černého zahlédnete na zahradě nejčastěji. Věděli jste ale, že se u krmítka ráda zastaví i sýkora babka? Anebo že budníčka menšího přilákáte, pokud na zahradě zasadíte vrbu? 100 druhů ptáků: pravidelní návštěvníci, zimní hosté i ptáci, kteří nad zahradou pouze přeletí, a jejich znaky, výskyt a zajímavosti o každém z nich více než 400 fotografií a ilustrací: několik vyobrazení u každého druhu tipy pro vaši zahradu: rostliny lákavé pro ptáky, hnízdní příležitosti, vhodné krmivo a rady, jak pozorovat jednotlivé druhy.


Nakladatelství: Kazda

Rok vydání: 2020

Žánr: Naučná literatura, Příroda

Počet stran: 192

Vazba: brožovaná s chlopněmi



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.