Recenze: POUTNÍK PŘED BRANAMI (John Boyne)

Velkolepé, originální a plné lidských osudů


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart

Chci zakoupit tento titul!


Kdo přečetl od irského spisovatele Johna Boyna byť jen jedno dílo, tak věřím, že si ho zamiloval natolik, že už má načteno více jeho knih. V České republice vyšlo celkem deset publikací z jeho tvorby, které vydalo nakladatelství Slovart a někdy i pod značkou #Booklab, pokud se jedná o young adult. Mezi mé oblíbené patří všechny, které jsem od spisovatele četla, takže kupříkladu mohu zmínit Můj brácha se jmenuje Jessica, zabývající se tématem transgenderu. Skrytá zuřivost srdce je jednou z mých nejoblíbenějších knih, na kterou nedám dopustit. Vypráví příběh Cyrila Averyho, který si prožil své a jeho pouť s ním prožijete od početí až do skonu. S velkým očekáváním jsem se vrhla na novinku Poutník před branami moudrosti...

Čeká vás čtyři sta jedna třicet stran vypravování ich-formě, často spíše popisného, než že by se jednalo přímo o děj. Ústřední hrdina hovoří o své rodině, o tom, co jej potkalo a co prožívá a to nejeden, ale přemnoho, ačkoliv se titul tváří jako by šlo stále o jednoho a toho samého protagonistu napříč časem a prostorem. 

Kapitoly jsou krátké a výstižné. Představují velmi poutavě příběh jedné rodiny, která se stejně jako hrdina vyvíjí a svým způsobem roste, mění se a překvapuje. Pasáže na sebe působivě navazují. Autor velmi šikovně zmiňuje něco na závěr a vrací se k tomu prakticky už někde zcela jinde, ale tak má čtenář stále pocit, že vlastně čte jeden celistvý příběh, přičemž jich je velké množství. Někde na sebe texty navazují hladce, jindy se John Boyne odvrací a přichází trochu s něčím jiným, což se stává především v částech knihy. Ta se totiž dělí na celkem dvanáct části plus epilog. Všechny při prolistování naleznete v obsahu, takže jasně vidíte nejen názvy, ale také cca kolik stran je čemu věnováno. 

Začalo to poměrně drastickým příběhem o otci ústřední postavy. Nastává první část Poutník temnotou v Palestině 1 našeho letopočtu. Marius zažil mnohé a stejně tak i jeho syn se bude potýkat s nepřízní osudu, kdy nám autor bez srdceryvnosti, velmi věcně, poukáže na některé aspekty dřívější doby, které možná v jistých zemích přetrvávají, pokud jde třeba o manželství dětí a jeho zákonitosti. Stejně tak zmiňuje i otroctví a necitelnost, nehumánnost s ním spojenou. Citlivější čtenář rozhodně bude mít obtíže tyto texty překonat a jít dál vstříc poselství, které se v tak netradičním a originálním pojetí románu ukrývá. 

Pravda. Ne každý může přijít na chuť okázalému a silně kreativnímu ztvárnění a pokud by čtenář chtěl, vždy by si našel něco, co by vytkl. Není snadné se pohybovat v tom, co před vámi autor rozvíjí, je to opravdu silné čtení, které potěší spíše náročnějšího čtenáře. 

Co spisovatel chtěl takovou neobvyklou formou říci? Těch poselství může každý objevit hned několik a pokud bude nad dílem přemýšlet i nadále, tak zjistí, že autorův záměr není opravdu jen jeden a skrze tohle velkolepé dílo představuje něco, co se táhne napříč epochami. 

Nejednoho čtenáře nejspíš potěší, že je v ději zmíněné i Československo mimo jiných zemí, kterými spolu s hrdinou a jeho rodinou procházíte. Co se týče závěru, tak ten potěší zejména několik úzkých skupin, vede k zamyšlení a k uspokojivé naději. 

Poutník před branami moudrosti je titulem pro všechny, kteří chtějí zažít něco neočekávaného, emotivního a přec věcného, překvapivého i silně reálného. Je to nádherné čtivo, doporučuju především náročnějším čtenářům a přeju otevřenou mysl. 



Anotace: 

Uznávaný irský spisovatel John Boyne představuje v ambiciózním mytickém vyprávění Poutník u bran moudrosti skupinu postav, jejichž životy budeme sledovat v čase i prostoru, dokud se jejich osudy nenaplní. Nejprve to vypadá jako obyčejný příběh jedné rodiny: matka, otec a jejich dva synové, z nichž jeden je agresivní po otci a druhý spíš citlivý po matce. Jeden odejde, druhý zůstane. Jenže budou se znovu a znovu potkávat v různých dobách a na různých místech, počínaje Palestinou prvního tisíciletí a konče současnou Amerikou. Svět kolem se bude proměňovat, jejich osud bude pořád stejný. Dokud nezažijí skutečnou proměnu.


Nakladateství: Slovart 

Rok vydání: 2021

Žánr: Literatura světová

Počet stran: 448

Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.