Recenze: NAŠE KUCHAŘKA, KTERÁ SPOJUJE (Kateřina Kuranová)

Kuchařka s tradičními i méně tradičními recepty


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia Group
Chci zakoupit tento titul v Knižním klubu!


Česká foodblogerka si splnila sen a vydala již druhý počin, týkající se vaření. Jestli máte blogerskou tvorbu v oblibě, tak nejspíš znáte její předešlý titul České smoothie - Kuchařka s duší. Ta vyšla v roce 2016 u nakladatelství Esence a nyní je u stejného nakladatelství jako hot novinka k dispozici právě Naše kuchařka, která spojuje! 



Kateřina Kuranova v úvodu informuje, že publikaci sepsala především pro své děti, kterým chce tímto způsobem zanechat nějaký odkaz a předat jim něco, až budou odcházet z domu. Také je samozřejmě psána pro její fanoušky a v neposlední řadě věřím, že i pro nás, kteří jsme autorku objevili až s touto knihou. Pokud je pro vás blogerka velkou neznámou, asi vám informační text nejen na úvod, ale i mezi kategorii receptů sdělí množství osobních informací, které vás nezaujmou, ale jste-li fanoušekSmooth and cooking, budete perličky ze soukromí brát jako pozitiva.

Kuchařka, kterou držíte v rukou, nabízí mnoho variant a verzí pokrmů, které znáte z dětství, ale i z běžného života. (Str. 6)

Může se tedy zdát, že kuchařka nabízí ryze tradiční české pokrmy, ale tak tomu není. Na své si přijdou i ti, tíhnoucí k exotice. Autorka ve svých recepisech využívá kupříkladu kokosové mléko, bulgur či quinou, které z dětství nejspíš neznáte a ne každý čech je ve své kuchyni využívá. Proč se ale neobohatit o nové a zajímavé příchutě? 

Kniha se dělí na několik podstatných kategorií: 

  • Snídaně i svačiny na piknik i na cesty
  • Placičky i lívance
  • Polévky
  • Hlavní jídla a přílohy
  • Dezerty a moučníky
  • Sváteční (Velikonoce a Vánoce)

Díky tomu, že nejsou recepty tradiční, tak máte možnost objevit nové a chutné pokrmy, které má podle všeho autorka ozkoušené. Jsou rozvržené na dvojstránku, přičemž první strana se věnuje rozpisu recepisu, tedy ingrediencím, době přípravy a pečení a samozřejmě postupu. Na druhé straně je k dispozici velmi navnazující fotografie daného pokrmu. 

Fotografie jsou opravdu velkým kladem a dokážou zaujmout na první pohled. Povětšinou celoplošné fotky znázorňují právě jídlo nebo autorku a její rodinu. Grafické zobrazení je poutavé, ale přesto ne zbytečně výrazné, aby vás odradilo od vaření, a navádělo jen k prohlížení.

U některých kuchařek se dozvíte něco zajímavého či hodnotného o pokrmech, jiné vás zasvětí třeba do ájuvédské kuchyně či veganství. Naše kuchařka, která spojuje se však točí kolem života Karolíny Kuranové a tak potěší opravdu převážně fanoušky, kteří ji sledují a zajímají je nejen recepty, které doma kuchtí, ale také její život. 



Co na titul říká Chensie? Upřímně jsem vůbec netušila, že se jedná o foodblogerku. Dokonce to není jednoznačné ani ve chvíli, kdy napíšete autorčino jméno do vyhledávače, abyste se o ní něco dozvěděli. Mám ráda spíše počiny, kde se dozvím něco o jídle či směru stravy, takže v tomto případě pro mě informace o blogerce a o tom, jak a co ráda jí s rodinou a svými blízkými byly zbytečné, ale chápu, že jsou cenné pro fanoušky. Zaměřila jsem se tedy na recepty, podle kterých je možné se snadno orientovat. A přestože mám načteno už množství kuchařek a hodně napátráno na internetu po nových recepturách, tak i přesto jsem objevila recepty, které jsem neznala a ráda je vyzkouším. 


Anotace: 

Chvíle, kdy si spolu sednete ke stolu, naservírujete všem jejich oblíbená jídla, povídáte si a čas příjemně plyne... to jsou neopakovatelné okamžiky, na které rodina i přátelé rádi vzpomínají. Foodblogerka, máma a nadšená hostitelka Kateřina Kuranova se rozhodla sepsat přes 90 receptů, které vám dokážou u stolu vykouzlit okamžitý úsměv na tváři a pocit blaha v žaludku. Od proslavených placiček, kterými dobyla Instagram, přes hřejivé polévky, vydatné pomazánky, hlavní jídla pro každou příležitost až po dezerty a moučníky, které se předávají v rodině z generace na generaci. Nechybí ani vánoční a velikonoční pohoštění, stejně jako tipy a triky na skladování a uchování potravin. Recepty jsou vyladěné tak, aby je mohla jíst celá rodina, včetně těch nejmenších – stačí jen malá úprava použitých surovin a dokonalé jídlo pro všechny je na stole!


Nakladatelství: Esence

Rok vydání: 2021

Žánr: Kuchařky

Počet stran: 246

Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.