Recenze: VŠECHNY BARVY DUHY (skupina autorů)

Sborník povídek českých autorů! 


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia Group


Vzpomínáte si na sborník povídek Nejkrásnější dárek, na kterém se podílelo dvanáct českých autorů? Vycházel loni před Vánoci a čtenáře nalákal na emotivní čtení. I letos se nakladatelství Yoli ukázalo a potěšilo nás tvorbou českých spisovatelů. Tentokrát se však nejedná o vánoční téma, ale naopak o LGBTQ, což sice zužuje čtenářskou skupinu, jelikož tento žánr nečte každý, ale velmi potěší ty, kteří mají námět v oblibě. A věřte mi, je radost si počíst! 

Rodinné setkání - Theo Addair

Spisovatel, proslavený zejména svou lgbt dilogií Muffin a čaj, vydal už pěknou řádku knih, ačkoliv je na české literární scéně sotva pár let. Tituly potěší upřímnými a reálnými motivy, obohacené o emoce, stejně jako v případě této povídky. V ich-formě představuje příběh Zuzky, která se těší na rodinné setkání s osobou, kterou postrádala už dvanáct let. Je to dojemné, nikoliv však srdceryvné, a poukazuje to na závažná rozhodnutí, na nesnadný život, pokud se člověk rozhodne jít trnitou cestou, aby mohl být sám sebou. Co všechno ztrácí a získává? I na malém prostoru dokáže Theo Addair ukázat podstatu a silně zaujmout. Rozhodně slibný a kvalitní začátek sbírky. 

Žába - Alžběta Bílková

I tuto spisovatelku určitě znáte. Předpokládám, že především díky titulu Z kouře a kamene či Kostimraza. Máte-li načteno, tušíte, co vás očekává. Vypravování v er-formě představuje úsek života ústřední hrdinky Mariky. Autorka velmi přirozeně zobrazuje téma bisexuality a náhlížení na ni. Ukazuje lidské předpoklady a občas i nepochopení. Marika má problémy se sama smířit s tím, že nemá vyhraněnou sexualitu, ale to přece není podstatné nebo ano? Autentické vypravování nás zavede na shledání party přátel, ve které si Marika přijde do počtu a necítí se nejlépe. Trocha dramatu a emocí na podkreslení atmosféry, jednoduché, leč působivé ztvárnění námětu. Jediné, u čeho se čtenář nejspíš zarazí, bude název (vysvětlen v ději) nebo zhoršená orientace mezi postavami. Těch je poměrně dost a ještě navíc nemají jen jména, ale také přezdívky, takže zbytečné složitosti na krátkém úseku, což nemusí každého nadchnout a můžete se, ale nemusíte, ztrácet.

Bez šance - Sam Xabyssus

Sam Xabyssus nedávno vyšlo u nakladatelství Fragment čtení s názvem Vůně citrónu, ale můžete znát její samizdatová díla či povídku v předešlé sbírce. Tentokrát si připravila počin o pocitu uvěznění a naděje. Možná je ztvárnění závažného a aktuálního tématu trochu matoucí, jelikož nevíte, jak přesně to tedy bylo. Začíná to jako drama, později to vypadá jako něco jiného a v závěru někteří čtenáři mohou být nejistí, oč vlastně šlo. Ovšem závěrečná pasáž o touze mít možnost udělat to, co heterosexuální páry, je impozantní a nadchne především ty, kteří chtějí něco hlubokomyslného. 

Pecka jak z broskve - Sára Vůchová

Pokud řeknu Zlatá značí osud, už nejspíš víte, že se jedná o dílo Sáry Vůchové, vydané letos u nakladatelství Yoli. Také si můžete přečíst její povídky v antologiích z Epochy či ji najít na Wattpadu pod nickem Delta. Pecka jak z broskve je jejím dalším povedeným počinem, který představuje dívku Elsu. Je to jen její přezdívka, ale proč ne. Na zábavě se Elsa seznámí s Adamem a netuší, co se bude dít dál... Předpokládám, že taj rozluštíte velmi brzy, ale to očekávání na rozuzlení je báječné. Autorka psát umí, skvěle zobrazila originální téma a nejeden čtenář ocení její vtipné dialogy.

Nacpěte ji do škatulky - Lucie Zelinková

Debut známé influencerky Lucie Zelinkové se od ostatních liší, jelikož nemá z počátku klasický děj, ale spíše výpovědní hodnotu. Autorka představuje hrdinku Týnu, rozhořčenou nad tím, že ji každý škatulkuje. Zatímco předešlé povídky byly přirozené, v tomto případě je pro efekt tlačeno na pilu. Věty či nadhozené myšlenky se několikrát opakují, aby na ně byl dán důraz, což není nejšikovnější způsob, jak je zdůraznit. Autorka zřejmě ještě dostatečně neumí pracovat s textem, což se u prvotin stává a dá se to pochopit. I přesto množství opakování však pointa vyznívá v závěru mdle, jelikož oproti tomu měly předešlé povídky spíše wow efekt a moment překvapení. Díky tomu je tento příběh obyčejnější, ale přitom více psaný na sílu. Ta odlišnost na každého zapůsobí jinak, někoho potěší, jiného zaujme. Uvidíte sami, ale podle všeho se jedná o nejslabší příběh z celé sbírky. Je vidět, že spisovatelé předchozích děl mají větší schopnosti a praxi. 

Jak jsem šla na záchod - Martina D. Antonín

Martina D. Antonín je představená jako hostující, transgender česká spisovatelka a překladatelka. Můžete ji znát díky prvotině  Křivé Ostří (Staky na Vrbě, 2004), ale i dalším povídkám či novelám. Spíše se ubírá cestou fantasy, takže pokud vás láká užít si její tvorbu, rozhodně po přečtení jejího počinu mohu doporučit. Saša zažívá nelehké období se spoustou výzev, které jen tak někdo nepochopí. Autorce se však podařilo všechny emoce i myšlenky bravurně ztvárnit, takže pohlížíme na velmi autentické a reálné vypravování, ve kterém se ukazuje, jaké těžkosti může prožívat transgender žena či muž. I za krátkou chvíli si Sašu oblíbíte, je to správná žena, která se dostala do nesnází kvůli hlouposti okolních lidí, ale přesto vyšla s hlavou vztyčenou. Rozhodně další kvalitní čtení se závažným tématem (ač v porovnání s ostatními díly více drastický), které mě osobně zaujalo natolik, že bych si velmi ráda tvorbu této literátky přečetla. 

Vezmi si mě, když to dokážeš - Hugo Hartman

Český debutant Hugo Hartman přispěl do antologie také debutem. V medailonku se dozvíte spíše osobní informace, jelikož se jeho literární historie začne teprve psát a já doufám, že nás brzy překvapí novými počiny. Ač se totiž jednalo o prvotinu a je z ní cítit lehce neohrabanost, snadno se do povídky, inspirovanou rovností manželství pro každého, začtete a prožijete s Františkem a Martinem jejich milostnou etapu. Ač se děj odvíjí nadlehčenou formou se zrychleným vypravováním, velmi přirozeně z něj vystupují nejen emoce, ale spousta podstatných myšlenek. Nejedná se o žádný útok nebo poukazování, oni mohou, my ne. Vůbec, je to krásné dílo o životě, o možnostech a touze po skutečné lásce. Jen kéž by to dopadlo tak, aby se nakonec mohli vzít... 

Čokoláda na dně kornoutku - Karolína Skácelová

Karolína Skácelová je známá na literární sféře jako instagramerka Penny and Books, knižní marketérka, dlouhodobě bojující za vydávání překladových knih s tématem LGBTQ+. Stejně jako předešlá velmi milá prvotina, i tato na vás působí líbivým, čtivým a emotivním dojmem. Anežka se svěřuje své kamarádce, proč je už měsíc myšlenkami kdesi a trápí se. A tak začne vyprávět, jak to všechno začalo.... Šikovně podané vypravování milostného vzplanutí dvou dívek. Někdo může vnímat lehkou účelovost, ale vesměs se vás dotkne plachý, milý příběh, okořeněný láskou, přátelstvím i nadějí, přesně tak, jak spisovatelka zamýšlela. 

Tajemství umírají osamělá - Michael Walter

Autor vydal svou první povídku v antologii Legendy (Epocha, 2020) a nyní přichází s počinem o vietnamské dívce jménem Vítek. Nebo spíše chlapci, který se cítí jako žena a před ostatními to skrývá. Má tak pocit, že se neustále přetvařuje. Jediná, která ví o jeho pravém cítění, je sestra. A právě ta ho seznámí s Tomášem. Vypadá to, že se mimo přátelství rozehraje i něco víc, ale závěr se stáčí úplně jiným směrem, čímž sice způsobí účelový šok a drama, ale chybí tomu emoce a především tak zaniká pointa, která se rýsovala. Těžko říct, co tím spisovatel chtěl říct, ale u tohoto textu myšlenka spíš vymizí než že by vyplynula, jak to má být. Kdyby byl sám sebou, nic takového by se nestlalo? Jaký důvod tam vlastně hrálo to druhé závažné téma, které nijak nepodtrhlo LGBT prvek a spíš ho zazdilo? Vše je vážně velmi slibné a čtivé, až tedy na ten neumný konec, u kterého může mít čtenář pocit, že spisovatel prostě tápal a netušil, jak svou povídku ukončit. 

Šťastně nezamilovanej - Radek Blažek

Radek Blažek je pro blogery známá ikona Euromedia Group, milovník knih a ačkoliv teprve loni debutoval se svou první povídkou ve sbírce Nejkrásnější dárek, je z jeho textů cítit literární talent. Jako bylo první dílo okouzlující a přirozené, tak na stejnou vlnu sází i nyní. Opět přichází s originálním tématem, díky kterému zapadá do tématu a přesto se liší. Autenticky a ve vší přirozenosti námět líčí, jak očekáváte. Netuším, jestli daný člověk řeší a cítí přesně takové starosti, ale na mě to působilo silně věrohodně. Příběh vtáhne do děje, nepostrádá emoce, myšlenky a atmosféru. Propracované texty nejsou příliš výrazné, ale naopak ani mdlé, přesně vystižená nálada doladí pointu, která vás doprovází po celou dobu a v závěru vrcholí. Stejně jako kdysi i nyní se jedná o jednu z nejlepších povídek, které je radost číst. Doufejme, že se od tohoto spisovatele brzy dočkáme nejen textů na krátkém prostoru, ale přímo románů. 

Pozdní léto, sobota odpoledne - Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová

Tento počin byl prakticky hlavním důvodem, proč jsem se na sborník tolik těšila. Jsem velká fanynka těchto talentovaných spisovatelek a jejich debut Pátá minuta je o nás (Větrné mlýny, 2020) byl brilantní. Od těch dob je sleduju a těším se na každé vydané (i nevydané) dílo, některá jsou k dispozici na jejich webu Szabi.cz. Měla jsem velká očekávání a opět mě spisovatelky nezklamaly, i když si myslím, že se příběh od ostatních odlišoval a přímo nekorespondoval s ostatními, tak patří mezi nejlepší v této sbírce. Příběh dvou chlapců, přátel, který se vyvine v něco víc, byl přirozený, plný atmosféry i emocí a myšlenek. Měla jsem pocit, že jsem s nimi skutečně v jejich pokoji a můžu si na ně sáhnout. Neskutečně na mě příběh zapůsobil, i když se nevěnoval natolik závažným prvkům, ale zobrazoval coming out a silné pouto. 

 

Stejně jako v předešlé antologii, tak i v této je před každou povídkou k dispozici autorský medailonek, kde se dozvíte, jak dlouho píše a co všechno napsal či jaké má plány do budoucna. Na stejné vlně je také grafické zpracování, které si i tentokrát vzala pod křídla ilustrátorka Myokard a připravila si výstižné a kvalitní kresby, které dolaďují každý počin. Na rozdíl od vánoční sbírky je tato laděná spíše do podzimních tmavších hřejivých barev, tedy fialové a béžové, ačkoliv ilustrace pevné vazby ladí s tématem a je cíleně duhová. Předpokládám, že představuje Pride pochod. 

Osobně vnímám tento sborník českých autorů za povedenější než předešlé dílo Nejkrásnější dárek. Proč? Důvodem je přirozenost. Zatímco v předchozí sbírce většina spisovatelů tlačila na pilu a snažila se cíleně hrát na emoce, tak tady jsem obdobný nátlak vnímala jen z povídky Lucie Zelinkové, která byla rovněž nejslabším článkem. Všichni ostatní se snažili vsadit na přirozenost a vyplatilo se. Spousta emocí, závažných či méně závažných témat, zajímavých i netradičních point. S tímto ohledem milovníky hlubšího zamyšlení a filozofického podtextu zaujme nejvíc zřejmě příběh Sam Xabyssus. Každý počin v sobě má něco, co se vám autor snažil předat a většina je opravdu povedená. I když se účastnili i začínající spisovatelé, odvedli kvalitní práci. U některých začátečníků je literární um nepopiratelný, viz. duo Pospíšilových či Radek Blažek. Text hostující literátky Martiny D. Antonín je nejdramatičtější a nejsurovnější, ačkoliv stále v mezích. 

Největším kladem je rozmanitost. Každý autor má svůj vlastní styl, rozhodl se pro ztvárnění jiného námětu, takže se neopakují. Věřím, že nejen nenáročný, ale i náročnější čtenář si v antologii oblíbí mnoho povídek. Pokud jste v žánru lgbt jako doma nebo s ním teprve začínáte, rozhodně sborník mohu doporučit a věřím, že si čtení stejně jako já, užijete od začátku až do konce. Někdy sice méně a jindy více, ale přesto to bude kvalitně strávený čas. ,)



Anotace

Jedenáct českých autorů, jedenáct young adult povídek o odvaze, přátelství, prvních láskách i síle a odhodlání být skutečně sám sebou. Vedle známých YA autorů, jakými jsou Theo Addair nebo Alžběta Bílková, představí kniha i řadu debutantů. Jejich hrdinové hledají vlastní identitu, navazují komplikované a jedinečné vztahy a snaží se najít své místo ve společnosti, která je v určitých ohledech přijímá, a v jiných naopak diskriminuje.

Povídky autorů (Lucie Zelinková, Sam Xabyssus, Sára Vůchová, Alžběta Bílková, Eva a Klára Pospíšilová, Theo Addair, Radek Blažek a další) se věnují tématům homosexuality, bisexuality a coming outu, stejně jako nebinarity, transgender, asexuality a dalším.


Nakladatelství: Yoli

Rok vydání: 2021

Žánr: lgbt

Počet stran: 248

Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.