Recenze: ARIADNA (Jennifer Saint)

Příběh o Minótaurovi z jiného úhlu pohledu... 



Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Beta


Středoškolská profesorka angličtiny a spisovatelka se rozhodla sepsat dle mytologických bájí legendu o Theseovi a Minótaurovi z pohledu hrdinky Ariadny. Britka Jennifer Saint není jediná, kdo se zamiloval do mytologie. Stejně tak na tom je i anglický literát Stephen Fry, který mě okouzlil svými díly Mýty a Hrdinové. Právě díky jeho suchému humoru je jeho vyprávění nezapomenutelné. Bude to stejné i u tvorby Jennifer Saint? Mimochodem, u nakladatelství Beta vyšlo nové volné pokračování série Mýty s  názvem Trója! 

Vypravování působí skutečně jako báje, která se zrychleně odvíjí. Styl psaní je jednoduchý, čtivý a dynamický. Když nadejde část vyprávění dramatických a krutých scén, autorka se v nich nevyžívá. Nechává je vyznít, aby každý zapojil svou představivost, což může někoho zklamat, na druhou stranu přesně takhle to má být. Mytologie není o tom, aby šokovala nebo spadala do žánru hororu, má zaujmout malé i velké čtenáře a přesně to se Jennifer Saint povedlo. Kniha je dělená na několik ústředních částí, přičemž v té první vystupuje v ich-formě pouze hlavní hrdinka Ariadna, ale později se dočtete i kapitol z úhlu pohledu její sestry Faidry. 


Příběh začíná krátkým úvodem do života Minóa. Krétského krále, považovaného za spravedlivého, ovšem čtenář ho může vidět zcela jinak. Mluví za něj činy, které se vypráví už po staletí. Jak víme, napadl tedy Athény a to jen proto, že podle něj nezabránili nešťastné smrti jeho syna. 

Dále už otěže přebírá ústřední protagonistka Ariadna a začíná vyprávět svůj příběh... Jak poslouchala báje, kterak poznala významného Daidalose (a dokonce i jeho syna Ikara), hovoří o svých sourozencích... Nejpodstatnější je poslední bratr Asterión, známější jako Minótaurus. Syn krále Minoa, využívaný jako mocná zbraň... Už tedy víte, k čemu se děj stáčí? A nejspíš jste to tušili už od začátku, i když Ariadna bývá občas opomínanou postavou mytologie, přestože to byla právě ona, kdo pomohl Théseovi k vítězství. Ale po smrti Minotaura přece jen mýtus pokračoval a tak máte možnost na ni nahlížet i z úhlu mladší sestry Faidry, která se do záludné hry připletla. Nedílnou součástí se tak tedy stává nejen sesterské pouto, ale i milenecké.

Je vhodnější číst tento román, pokud téma máte načtené. Obsah je naplněný mytologickými legendami, které si postavy převypravují, nebo které můžete přímo zažít jejich očima. Některé scény jsou opravdu dojemné, kupříkladu když nahlížíte na Ikarův pád... Mnoho podstatných zvratů je báječně zmíněno.

Báje očima Ariadny i Faidry je velmi poutavá, lákavá a silně čtivá. Opravdu to odsýpá, i když koncept znáte a víte, jakým směrem vás odvádí. Sice neobsahuje nic, co by vás nejspíš seznámilo s novou skutečností, přesto je velmi příjemným čtením, vhodným pro starší děti i dospělé, kteří si chtějí báji připomenout a prožít z trochu jiného úhlu, kde je větší část zaměřená na milostný vztah. 




Anotace: 

Láska a zrada v klasickém antickém příběhu.

Krásná Ariadna, dcera mocného krétského krále Mínóa, vyrůstá se svými sourozenci v paláci, v jehož podzemí je uvězněný Mínótauros, napůl býk, napůl člověk. Jednou z jeho dalších obětí se má stát mladý athénský princ Théseus, ale Ariadna se do něj zamiluje a pomůže mu. Její nit ho bezpečně vyvede ze zrádného labyrintu.

Ale co se stane poté, co je monstrum poraženo a princezna odejde s hrdinou? Zajistí jí rozhodnutí zradit Krétu šťastný konec? Ve světě, kde rozhodují muži – a vrtkaví bohové, není nic jisté.


Nakladatelství: Beta

Rok vydání: 2021

Žánr: Mytologie

Počet stran: 400

Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.