Recenze: HRDINOVÉ (Stephen Fry

 Proslulá dobrodružství a výpravy


Britský spisovatel Stephen Fry debutoval v České republice titulem Hroch, následovala kniha Lhář v roce 2005. Ale teprve v roce 2019, kdy vyšel jeho počin, týkající se mytologie, si své čtenáře opravdu získal. Mýty (recenze) jsem vám už představovala a jako milovnice řeckých bájí jsem si vypravování hodně oblíbila a musím uznat, že ten suchý britský humor si mě v tomto případě plně získal, protože textu dodal šmrnc. U nakladatelství Beta vyšel letos autorův nejnovější počin Hrdinové, který se týká proslulých dobrodružství  výprav. Ani ten jsem si nemohla nechat ujít a moc ráda vám jej představím. 



Hrdinové jsou svým způsobem pokračováním mé oblíbené knihy Mýty, která se věnovala příběhu o samotném počátku všech věcí, zrození Titánů a bohů a stvoření lidstva. 

Na plných čtyři sta šedesáti jedna stranách včetně poděkování se skrývá kvalitní vypravování o mnoho mytologických postavách. Už obsah vám napoví, o kom všem vám autor bude autenticky, čtivě a poutavě vyprávět. Své pasáže má...

  • Perseus 
  • Héraklés
  • Bellerofón
  • Orfeus
  • Iásón
  • Atlanta
  • Oidipus
  • Théseus

Každého hrdiny se dotýká několik povídek. Někdo jich má sedm, jiný více či méně. Některé počiny jsou známější, další zas naopak méně známé, takže si na své přijdou i ti, kteří se mytologii nevěnují, ale i ti, kteří jsou v daném tématu sečtělí. 

Samozřejmě nechybí slovo Závěrem, vysvětlení potomstva Echidny a Týfóna a také Héraklovo běsnění. Autor neopomenul ani seznam postav, který je rozdělen na několik částí. 

  • Olympští bohové
  • Prvotní bytosti
  • Netvoři
  • Smrtelníci

Stejně jako v předešlé knize, i v tomto případě publikace obsahuje poznámky pod čarou. Informace, dodatky i odkazy na předešlý román Mýty. Dokonce se o tom spisovatel zmiňuje i v úvodu. 

Jak Stephen Fry zmiňuje, tak není nutné číst obě díla, ale já bych to doporučila. Ty odkazy na Mýty jsou skvělé a navíc styl vyprávění se velmi podobá, takže si opět přijdete na své. Navíc i já sama mám pocit, že jde o velmi povedené pokračování, protože nás autor provází opět po té samé staré dobré cestě, která má nové a velmi čtivé ztvárnění. 

Dobrodružství se vždy odehrává v er-formě, což je i logické. Autor se nevžívá do mytologických postav, ale samozřejmě vám představuje jejich činy a cíle. Jelikož Stephen Fry má téma opravdu načtené a nastudované, tak se dozvíte nejen pod čarou, ale i v textu samotném spousty zajímavostí, podrobností a znalostí, které jste možná doposud neznali, i když máte také dost načteno. 

Povídky nejsou zbytečně zdlouhavé, ba naopak jsou stručné, úderné, mnohdy napínavé a vášnivé, působí živým dojmem a nepostrádají atmosféru. Snadno vás pohltí do svých výprav a ač jste o nich četli už stokrát, opět jim budete držet pěsti a podléhat. Čtení nepostrádá, jak mezilidské vztahy, tak ani emoce, což je dle mého už očekávané, ale pokud se k námětu dostáváte poprvé, tak vás překvapí, jaké pletichaření mezi sebou hrdinové měli. 

Mytologický titul Hrdinové bych doporučila, jak náročnějším, tak i nenáročným čtenářům, kteří se chtějí obohatit o nové znalosti i literární zážitky v tomto námětu. Autorův suchý britský humor je velkým plusem a právě díky němu vyprávění nepostrádá šmrnc a skvěle se čte. 

Bylo pro mě obtížné sepsat recenzi knihy, která mě neskutečně bavila, ale popisovat dobrodružství všech hrdinů, které jsem na své pouti se Stephenm Fryem potkala, by bylo na více než pouhou recenzi. To by chtělo přímo studii. A tak jsem se pokusila shrnout podstatné a představit vám ji tak, abyste věděli, co vás čeká, pokud se začtete. Já dílo rozhodně doporučuju. Líbily se mi Mýty a snadno si mě Fry získal i prostřednictvím Hrdinů. Ač jsem většinu znala, bylo to příjemné osvěžení a navíc ten autorův humor, ten se mi k tomu vážně hodí, i když jinak brtiský humor příliš nevyhledávám. Užijte si čtení, ať už jste milovníci mytologie nebo se do toho fascinujícího světa teprve noříte. 


Anotace:

Bohové, příšery, mise…

Jen málo smrtelníků se pustilo do odvážných a srdceryvných dobrodružství tak stylově a triumfálně jako řečtí hrdinové. Stephen Fry vypráví jejich dramatické, zábavné i tragické a především nadčasové příběhy stejně brilantně a s nezaměnitelným šarmem a vtipem jako v předchozí knize Mýty.

Vstupte s Iásónem na palubu lodi Argo a vydejte se za Zlatým rounem, sledujte, jak moudře Oidipus vyřeší hádanku Sfingy, žasněte nad tím, jak si Héráklés poradí s těžkými úkoly, obdivujte neporazitelnou Atalantu, vychovanou medvědy, staňte se svědkem nesmrtelných příběhů, které se staly inspirací všech následujících věků.


Nakladatelství: Beta

Rok vydání: 2020

Žánr: Mytologie, Populárně naučná literatura

Počet stran: 462

Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.