Recenze: MALÁ VÁŽKA (Isabelle Simler, V. Aladjidi a C. Pellissier)

Jak se z malé vážky stane vážka

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Kazda


Knížka, díky níž se děti už odmala naučí pozorovat, milovat a respektovat přírodu. U nakladatelství Kazda vyšla čtyři zajímavá leporela ze série Velmi přírodní knížka, ve kterých se skutečně maličcí čtenáři dozvídají o přírodě V tomto případě se jedná o život vážky. 

Ilustrace připravila právě Isabelle Simler, která se rozhodla, že všechna čtyři leporela si budou něčím podobná a přesto budou jiná. Jedná se totiž o výběr barvy, která zvýrazní daný příběh. V tomto případě logicky zvítězila modrá v různých odstínech. Dá se říct, že kniha je laděná do zimních tónů, jelikož se příběh odehrává především ve vodním prostředí, kde se vážky vyskytují. 

Texty sepsali autoři V. Aladjidi a C. Pellissior. Nečetla jsem originál, ale překlad je velmi jednoduchý, příjemný a všeříkající, až to může dospělého čtenáře i zarazit. Kupříkladu Její kůže se roztrhne zní trochu děsivě, ale předpokládám, že dětská představa bude méně hororová než dospělácká verze. 

Prostřednictvím krátkých pasáží, které jsou na každé stránce, se malé dítko dozvídá příběh vážky. Od početí až po dospělost, kdy se koloběh vlastně začne opakovat, pomineme-li smrt. 

Všechny čtyři knihy ze série leporela jsou tištěné na 100% recyklovaném papíru. Nutno říct, že opravdu tvrdém papíru, takže pro nejmenší bude obtížné knihu snadno zlikvidovat, roztrhnout nebo rozbít. Pěkně pevné listy se mi zdají dostatečně odolné a u nás tedy nepřišli k úhoně. 

Rozhodně mohu doporučit Malou vážku, ale také celou sérii, jelikož se jednalo o zajímavé a poučné čtení a především jsou ilustrace autentické a krásné ve všech případech. 

Anotace: 

Vážka u vody nakladla vajíčka a čeká, až se z nich vylíhnou vážčí miminka. To ale chvilku potrvá. Nejprve se z vajíčka vylíhne larva, která ještě pár měsíců poroste a několikrát svlékne kůži. Nakonec se promění v krásnou modrou vážku a odletí prozkoumávat okolí. To je ale nádhera!  

Díky inovativním leporelům od francouzské ilustrátorky Isabelle Simlerové se děti od 1 roku naučí pozorovat, milovat a respektovat přírodu. Leporela jsou vytištěna na 100% recyklovaném neběleném papíře, jedná se proto ve všech ohledech o velmi přírodní knížky.

Nakladatelství: Kazda

Rok vydání: 2021

Žánr: leporela

Počet stran: 12

Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.