Recenze: BYLINKY PRO KAŽDÉHO (Axel Gutjahr)

Vše o pěstování, ošetřování a používání bylinek


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada


Axel Gutjahr pochází ze svobodného státu Durynsko ve středu Spolkové republiky Německo. Již od dětství ho fascinovali rostliny i živočichové, proto se také rozhodl pro studium oborů chovatelství zvířat a agrární ekonomika. Na univerzitě Jena se zabýval výzkumem chování a hospodářským chovem ryb a divoké zvěře. Je autorem šedesáti odborných knih z oblasti kulinářského umění, zahrádkářství, botaniky, akvaristiky, zoologie i zemědělství. Na titulce jsou také pojmy: Zahradní bylinky, plané bylinky, vyvýšený záhon a z palet, takže můžete očekávat, že se dozvíte zejména o těchto tématech. 

Brožovaná publikace se dělí na šest nejpodstatnějších kapitol, které jsou ještě rozvětvené na samostatná témata. 

  • Základy - Těmi nás autor přivádí k námětu bylin, stručně je vysvětluje. Pokud jste úplní začátečníci, tak pro vás bude tento úvodní úsek nejpodstatnější. 
  • Pěstování bylinek - aneb jak na to, jelikož pěstování bylin není tak jednoduché, jak se zdá. Autor pomáhá také s náhledem na stavbu vyvýšených záhonů. 
  • Sklizeň bylinek - Stejně jako většina lidí razí názor, že nejúčinnější jsou byliny čerstvé, ale ty nejsou pořád a tak je nutná konzervace či sušení. 
  • Oblíbené zahradní bylinky - abecední seznam známých či méně známých bylin, které můžete pěstovat běžně na zahradě. 
  • Oblíbené plané bylinky - Tedy abecední seznam těch, které najdeme na loukách a hájích či jinde volně v přírodě. 
  • Recepty z kuchyně, domácí medicíny a přírodní kosmetiky - týká se čajů, smothie, pest, salátů či bylinkových másel, marmelád, tinktur, olejů i lázní

Knihu doprovází fotografie, které jsou vypůjčené z různých fotobank, což je na jednu stranu škoda, jelikož si tím autor trochu ulehčil práci, na druhou stranu však představují vše, co je potřeba. Fotografie jsou kvalitní a velmi pěkné, někdy celoplošné, jindy vybrané jako ikona při představování bylin či ukázka receptu. 

Grafické znázornění je velmi osvěžující, laděné do zelené barvy. Lehce působí snad i díky brožované vazbě jako magazín o bylinkách či zahradničení. 

Mimo podstatných informací obsahuje titul také různé tipy, rady a návody. Autorův styl je příjemný, hovoří věcně a máte z něj pocit, že ví, o čem mluví. Může vás zaskočit v úplném závěru až za poděkováním takový odstavec, ve kterém se zříká zodpovědnosti za škody na zdraví či majetku, což sice nevyvolá důvěru, ale Axel Gutjahr současně prohlašuje, že se svým týmem vše poctivě ozkoušel. Předpokládám, že spisovatel tedy zkušenosti i znalosti má a ví, co nám předkládá. Na svém kontě má již pěknou řádku knih, které jsou velmi dobře hodnocené českými čtenáři. Jeho studie je víc než čtivá (tady určitě pomohl i šikovný překlad Petra Labudy) a recepty mě hodně nalákaly. Mám v plánu rozhodně vyzkoušet čaje, které mě nadchly. 

Recepty kupodivu nejsou nijak složité. Jedná se vždy o dvojstránku, kde daný recepis naleznete včetně fotografie, popisu, ingrediencí či tipů. Stejně věcně a šikovně jsou vytvořené také profily bylin. Na jedné stránce vždy dva sloupce, ve kterých jsou podstatné bližší informace, specifické znaky, účinky, použití či zprávy o zaměnitelném druhu. 

Publikace je velmi líbivá svým vzhledem a zajímavá informacemi. Věřím, že má autor vše ozkoušené a tak se mi snad povede s jeho pomocí pěstovat byliny snadněji, jelikož některé potřebují péči, kterou jsem poznala až díky této knize. Věřím, že Axel Gutjahr svými vědomostmi potěší všechny, kteří touží po pěstování a využití bylinek. 


Anotace: 

Tato kniha by vás chtěla pozvat na výpravu do pozoruhodného světa bylinek. Na této cestě nejen poznáte početné druhy bylinek na základě textu a mnoha fotografií, ale také se dozvíte, jakým způsobem se dají nejlépe využít.

Dostanete navíc i užitečné rady, jak můžete pěstovat bylinky v zahradě, na balkoně, nebo dokonce na okenním parapetu, a to tak, aby vám poskytly co nejlepší výnosy. Účinné tipy na skladování a konzervování bylinek následované množstvím rafinovaných kuchařských receptů i rad k léčebnému využití těchto přírodních darů pak celé téma završují. Navíc je zde i návod na stavbu vyvýšeného záhonu z palet.


Nakladatelství: Grada

Rok vydání: 2022

Žánr: Byliny

Počet stran: 128

Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.