Recenze: HRA O DĚDICTVÍ (Jennifer Lynn Barnes)

Návyková četba nejen pro cílové čtenáře! 


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia



Americká spisovatelka Jennifer L. Barnes v České republice debutovala young adult románem Hra o dědictví. Ten má v zahraniční další dvě pokračování. Vypadá to, že se jedná o úspěšnou trilogii, tak doufejme, že se brzy dočkáme pokračování i u Yoli, jelikož věřím, že tahle kniha vás opravdu osloví...

Zatímco se teď u spousty titulů setkáváme se dvěma úhly pohledů, jako by se to stalo trendem, tak v tomto případě prožíváme silné dobrodružství pouze z úhlu pohledu ústřední hrdinky Avery. Autorka vhodně představuje její myšlenky, emoce i vzpomínky. 

Avery je sympatická dospívající dívka, která nikdy neměla na růžích ustláno. Dlouhodobě se potýká s nedostatkem čehokoliv, nač si vzpomenete, a válčí na hranici chudoby. Má dvě práce a školu, ve které exceluje. Její vyšší inteligence je jeden z několika klišé, které může čtenář objevit, ale vynahrazuje ho opravdu povedená povaha bojovnice, která se nevzdává. A přestože se Avery nedá, tak to není zas žádná drsňačka bez emocí - její charakter je uvěřitelný. Je tedy zvyklá si vše zasloužit a proto ji náhle získání ohromného jmění zaskočí. V její nesnadné životní etapě jí doprovází sestra Libby a kamarádka Max, které jsou spíše vedlejšími, samozřejmě o něco méně vykreslenými postavami, ale vhodně dolaďují děj a chovají se uvěřitelně. 

Než se vše rozjede, chvíli to trvá a vy tak máte možnost poznat Avery ještě jako chudou dívku, která se opravdu snaží, aby získala kredity na vysokou školu. Přespává u své nevlastní sestry nebo v autě a když přijde oznámení o dědictví, otočí se jí celý život vzhůru nohama. Najednou má obrovitánské nádherné sídlo, které je synonymem pro bohatství a tajemství. Ke všemu má své obyvatelé, kteří netrpělivě očekávali, že všechno připadne jim, a ejhle... Avery, jak víte podle anotace, získá tedy veškerý majetek miliardáře, kterého vůbec nezná. Teprve teď pro ni začne být život těžký. Náhle má k ruce právničku, bodyguarda a spoustu nepřátel i obtíží. 

Dům osidlují čtyři mladíci, kteří jsou sami o sobě velmi zajímaví, ale nečekejte prvoplánovou romanci, ve které to jiskří. Milostná linie působí reálným dojmem, není tolik výrazná a samozřejmě se týká young adult příběhu, takže se víc jak polibku nedočkáte. Nedělejte si tak marné naděje na žhavé milostné dobrodružství, o tomhle to vůbec není, ale nebuďte zklamané... To, co se mezi ústředními hrdiny rozehrává má své kvality a ke konci rozhodně mnohým čtenářkám učaruje. Téhle stránky knihy se týká další klišé, ale tohle autorce většina z vás nejspíš jen schválí. Já jsem byla spokojená a nadšená, i když jsem to z počátku tak nevnímala. ,o)

Když tedy nejde v první řadě o romanci, oč tedy? Tahle publikace je plná hádanek, které musí Avery vyřešit. Pasti v pastích a hádanky v hádankách, tak zní motto tajemného dobrodružství. Z počátku mi některé taje přišly trochu horší na porozumění, protože se jedná o americkou verzi a odděluje nás nejen jazyk, ale některá úsloví, která má každá kultura jiná. Nicméně překlad je hodně dobře přizpůsobený, takže jsem se velmi rychle uchytila a šla po stopách spolu s Avery a bylo to víc než pohlcující! Sympatická hrdinka nehraje hru sama, někdy ano, ale jindy má velmi šikovnou a atraktivní společnost. Poznává tak chlapce, ti mají svá vlastní temná tajemství, a v domě vyrůstali. Znají ho tak zpaměti, zatímco Avery se ztrácí. Ke všemu i oni mluví v hádankách. A když se stane něco, co Ave ohrozí, drama se jen zvyšuje! 

Napětí a vzrušení stoupá tím víc, čím víc se blížíte k závěru, což je očekáváné. V samotném konci dojdete nejen rozuzlení hádanky. Navíc díky epilogu je vám jasné, že tahle nádherně dramatická a napínavá jízda nekončí! Zřejmě budete toužit po pokračování stejně jako já. Mně se podařilo přečíst titul za dva dny, natolik si mě získal. Což bylo nečekané, jelikož mě dlouho nic nechytilo takovýmto způsobem jako právě Hra o dědictví, na kterou jsem měla velká očekávání. 

V komentáři na databázi jsem četla přirovnání k Elitnímu klubu králů od Amo Jones, s čímž vůbec nesouhlasím. Nemá to společného nic, tak se nenechte zlákat nebo odradit, abyste nebyly zklamané. Já sama jsem z počátku přemítala o přirovnání k Papírové princezně, ale i tohle se minulo účinkem, jelikož se domnívám, že jsem nic podobného vlastně nečetla... Je to hodně originální čtení, které díky svým hádankám a uhánění za nimi může připomínat spíše vzrušující i romantické ya Indiana Jonese v zámožném prostředí luxusního domu se spoustou překvapení či tajných chodeb. 

Počin je #musthave a jestli si ho necháte ujít, určitě budete jednou litovat. Něco tak osvěžujícího a napínavého jsem dlouho nečetla. Mnohé čtenáře dokáže kniha snadno pohltit, pokud mají v oblibě hádanky a touží odhalovat nejen rodinná tajemství, ale mnohem víc. Hra začíná na první stránce, je jen na tobě, jestli ji budeš hrát. 


Anotace: 

Avery Grambsová má jediný cíl – přežít střední školu, získat stipendium a vypadnout. Její plány však naruší smrt, miliardáře Tobiase Hawthorna, který odkáže veškerý svůj majetek právě Avery. V čem je háček? Avery ho nikdy v životě neviděla a nemá ani tušení, co byl zač. Aby převzala své dědictví a zjistila, proč jí bylo odkázáno, musí se vydat do sídla rodiny Hawthornových. Bohužel pro Avery bydlí v tomto sídle Tobiasova rodina, a ta si připadá podvedená. Včetně Tobiasových čtyř vnuků: geniálních a nebezpečných kluků, kteří žili celý život v domnění, že jednoho dne zdědí dědečkův majetek právě oni. Avery se tak propadá do světa plného bohatství a intrik a sama musí přijít na to, jak tuhle hru hrát, aby přežila.


Nakladatelství: Yoli 

Rok vydání: 2022

Žánr: Young adult

Ze série: Hra o dědictví 1. 

Počet stran: 352

Vazba: brožovaná s chlopněmi

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.