Recenze: TAJNÁ MISE ŠOTKA MAŘÍKA (Ilona Fišerová)

Zábavná pohádka o šotcích a jejich světě. 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul


Znáte českou spisovatelku Ilonu Fišerovou? Ta již sepsala řadu knih pro děti, některé byly přeložené do cizích jazyků, také spolupracuje s Českým rozhlasem na tvorbě pohádek pro děti nebo četbě na pokračování. Podle všeho autorka začala psát již na základní škole, sice jen pro sebe, ale tím se vypracovala. A po narození dětí pro ně začala psát a od těch dob pokračuje. Na českém trhu je od roku 2014 a aktivně píše stále. 


Na publikaci pracoval také ilustrátor Lukáš Fibrich. Jestli čtete české knihy, tak vám jeho jméno také určitě neuniklo. Na svém kontě má už skoro čtyřicet knih, které obohatil svými kresbami - mezi nimi kupříkladu skvělý počin Šílenci a suchaři, které jsem vám u nakladatelství Portál představovala, nebo také další mou oblíbenou knihu Kluci netančej, od české spisovatelky Olgy Stehlíkové. Jeho kresby jsou originální, veselé a co jsem mohla vidět, vždy se přizpůsobují danému tématu. Jedná se o počítačem vytvořené kresby, které ovšem působí velmi příjemným dojmem a nikoli tím ryze umělým. Jak vám budou vyhovovat se můžete podívat už na titulce nebo stačí prolistování, ilustrací je v díle pěkné množství. Navíc na vnitřní straně desek je zpředu mapa a vzadu portréty postav, takže se malý čtenář bude snadno orientovat. 

Příběh se rozkládá na sto šedesáti sedm stranách a představuje vám šotka Levíka Maříka. Ten si právě šel pro závěrečné vysvědčení na Škodlivé šotčí škole, samozřejmě ho vyprovází maminka i tatínek, aby jim ta sláva neunikla. Pan ředitel pro něj má nabídku zajímavé práce, přijme ji? 

Šikovné je, že ačkoliv se jedná o šotky, tak se děj odehrává v našem moderním světě, takže jsou ve hře také mobilní telefony, které autorka nápaditě využila jako jeden ze způsobů škození. Věřím, že se děti pobaví nad tím, čím vším šotci dokázali škodit. Nejde o žádné násilné vtípky, ale naopak vtipné veselosti, které ve výsledku neubližují. 

Víte, jak tohle nevinné škození skončí? No, dokonce až u soudu. Musím uznat, že autorka umí velmi nápaditě využívat běžné věci a přeměnit je v zábavné a jiskrnější tak, aby děti zaujaly. Věřím, že čtenáři, navštěvující základní školu, se rozhodně pobaví a při předčítání se bude uculovat nejspíš i rodič. 



Anotace: 

Tiskařský šotek Levík rád a dobře mění napsaná písmenka a číslice nejen na plakátech v metru či v mobilech...

Levík Mařínek je šikovný tiskařský šotek, žádné slovo, listina ani dokument před ním nejsou v bezpečí. Právě úspěšně zakončil Škodilovu šotčí školu. Protože byl nejúspěšnějším studentem, vybral si ho sám pan ředitel Škodil pro tajný úkol. „Upravíme lidské peníze,“ řekl ředitel a pan ředitel se musí poslouchat, navíc je to přeci veliká čest, být vybrán.

Dokáže Levík zadaný úkol vůbec splnit? A je vůbec správné takový úkol přijmout? Napínavý příběh o popletených slovech, kamarádství, rodině a jedné tajné misi do státní tiskárny cenin.


Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2022

Žánr: pohádky pro děti

Počet stran: 164

Vazba: pevná 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.