Recenze: MRAVENCI (Armin Schieb)

Život lesního společenství


Zajímají vás publikace s celoplošnými kresbami, zaměřenými na hmyz? V tomto případě vás překvapí realistické ilustrace ve 3D stylu. Původně se jednalo o projekt závěrečné práce magisterského studia, nakonec se však německý autor Armin Schieb rozhodl pro vydání. Spisovatel vystudoval obor ilustrace se zaměřením na informativní ilustrace a momentálně pracuje jako nezávislý ilustrátor.

Na titulce je oznámení o tom, že publikace obsahuje realistické 3D ilustrace, což je tedy pravdu a pohled na to je opravdu neskutečný. Titul se rozkládá na sto čtyřiadvaceti stranách, přičemž je osm ústředních kapitol, přivádějící vás do světa mravenců...

  • Mravenec lesní
  • Záložní mraveniště
  • Stavba mraveniště
  • Vyzvědači
  • Budování cestiček
  • Potrava
  • Rozdělení práce
  • Přesun mraveniště

Ač se to na první pohled nezdá, tak se dozvídáte o mravencích mnohé. Dozvíte se o jejich anatomii, biologii, pochopíte jejich sociální strukturu a komunikaci, nahlédnete na obživu a snadno posoudíte jejich životní cyklus. 

První kapitola s názvem Mravenec Lesní obsahuje anatomii mravence. K dispozici je obří ilustrace těla dělnice, dozvíte se informace například o krevním oběhu, dýchání či žlázách. Není vynecháno ani páření či oplodnění a tvorba mraveniště. 

V této první části se tedy zabývá autor především mravenci, dále už spíše představuje mravence jako uskupení a prvky k nim náležící, jako je mraveniště či prostředí, nebo zajímavější témata, jako komunikace a vztahy...

Největším lákadlem jsem rozhodně barevné, celoplošné ilustrace, působící na první pohled jako fotografie z hmyzí říše. Jedná se o počítačem vytvořené kresby, velmi detailní a zaměřující se na to, co je potřeba zdůraznit v dané kapitole. V první části se jedná o těla mravenců, v těch dalších spíše o mravence jako celek, takže uvidíte, co společně mohou dokázat, směr letu, apod. Máte možnost také nahlédnout do mraveniště a zjistit informace i o jiných druzích mravenců, nejen o lesních... 

Textu není mnoho. Na každé stránce se najde jeden či dva odborné odstavce spolu s doprovodnými informacemi ke kresbám. Někdy se jedná o fakta, jindy autor zprostředkovává náhled na to, co se před vámi právě děje. Počin je velmi komplexní, mám pocit, že mi vůbec nic nechybělo a naopak je spousta faktů navíc jako bonus. 

Publikace je vhodná nejen pro děti, ale i dospělé, kteří se chtějí o mravencích dozvědět mnohé. Je poznat, že autor je mravenci fascinován a dokáže nadchnout i vás.  Zajímá se o vědecká, technická a fantastická témata, tak věřím, že si dělal rešerše a má fakta, která nám podkládá, ověřená. Stejně jako vy, i já mám raději populárně naučné tituly od specialistů, kteří se námětu věnují již delší dobu a stejně tak obor i vystudovali, ale věřím, že to, čím nás okouzlil, je skutečně vzato ze seznamu použité literatury a tudíž máme před sebou plnohodnotnou a aktuální verzi díla, které nám mravence fantasticky přibližuje.


Anotace: 

Mravenci patří k nejpozoruhodnějším živočichům. Při pohledu do mraveniště nás nepřestává udivovat dokonalá organizace jejich společenství a v širších souvislostech i jejich nezanedbatelný vliv na životní prostředí. Soužití mravenců a jejich fascinující schopnost vzájemně komunikovat inspirovaly Armina Schieba k neobvyklému projektu: v digitálně modelovaných hyperrealistických 3D ilustracích nám ve své knize poskytuje pozoruhodný vhled do života mravenců lesních.

Koncepce knihy umožňuje vnímat anatomii, biologii, životní cyklus mravenců i sociální strukturu a komunikaci uvnitř mravenčí kolonie mnohem intenzivněji než při reálném pozorování mraveniště pouhým okem. Dokonalé 3D makro ilustrace vizualizují s překvapivou přesností i ty nejmenší detaily mravenčího mikrosvěta. V kombinaci s odbornými popisy jsou zdrojem k získání komplexních znalostí.

Tato netradiční vědecká expedice do světa mravenců je díky jedinečnému zpracování bohatá na informace, ale její absolvování se pro vás rovněž stane objevným zážitkem.


Nakladatelství: Kazda

Rok vydání: 2021

Žánr: příroda, hmyz

Počet stran: 128

Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.