Recemze: PŮJDEŠ S NÁMI VEN? (Peter Wohlleben)

Objevitelské výpravy za přírodou ve městě




Pokud se nepletu, tak u nakladatelství Kazda vyšlo autorovi již sedmnáct působivých knih, z nichž mnohé si čtenáři vážně oblíbili. Jedná se o tituly zaměřené na přírodu, které obvykle poukazují kupříkladu na různá pouta nebo zajímavosti či využití krás přírody, i když jste třeba právě obklopení městským ruchem. Německý spisovatel a lesník má k přírodě opravdu blízko, není divu, že se zajímá a píše o tématech jako jsou stromy či zvířata v lesích, apod. 

  • Na toulkách po městě
  • Stavíme, sbíráme, vyrábíme
  • Číst otisky, sledovat stopy
  • Barvy, elektřina a střelka kompasu
  • Něco je ve vzduchu!
  • Šance na rekord
  • Dobrodružství pro každý den
  • S trochou pomoci to jde lépe
  • Sejeme, sklízíme a ochutnáváme

Jak vidíte, autor vzal téma zeširoka a snažil se v každé kapitole obsáhnout něco zcela odlišného a originálního. Ne každý nápad může vás nebo vaše ratolesti nadchnout, ale kniha jich obsahuje dostatek na to, aby si každý našel to, co jej zaujme a bude mu vyhovovat. Zkoušet totiž můžete cokoliv od pátrání přes pouštění loďky do pěstování. 

Skvělé je, že je čtení po celou dobu vhodně členěné na kratší odstavce a zasazené klidně do fotografie ulice. Různorodé fotografie obohacují celou knihu, ať už se jedná o velký či menší formát nebo dokonce celoplošný. Ke všemu čtení zpestřují také různě barevné rámečky, které buďto ohraničují fotografie nebo texty, které chtěl autor odlišit. Zmínit je potřeba také písmo různých fontů a velikostí, díky čemuž působí publikace hravě a kreativně. 

Titul bych doporučila převážně městským dětem, i když může zaujmout i ty, kteří bydli na venkově, ovšem nemusí ji potom využívat natolik. Máte-li doma zvídavé malé čtenáře, kteří chtějí své vlastní pokusy třeba s pěstováním zeleniny, určitě je tohle skvělý odrazový můstek pro jejich hraní. Souhlasím s doporučením pro děti od šesti let. 


Anotace: 

Dají se květiny jíst?

Kdo to rozryl trávník v parku?

Jak si vlastnoručně sestrojit kompas?

Proč některé stromy zrovna nevoní?

Příroda je všude kolem nás – i ve městě. Na mnoha nečekaných místech se překvapivě daří různým živočichům i rostlinám. Bydlí tam s námi třeba myši, králíci, a někdy dokonce lišky či divočáci. Úzké škvíry mezi dlažebními kostkami a praskliny v asfaltu zase pohotově obsadily lišejníky, mechy či pampelišky.

Peter Wohlleben vám poradí, jak rozdělat oheň bez zápalek, jak si vypěstovat dýni nebo vyrobit sluneční hodiny, jak bezpečně přespat na zahradě či balkoně a co si sbalit do batohu na průzkumnou výpravu.

Od oblíbeného autora Petera Wohllebena.


Nakladatelství: Kazda

Rok vydání: 2022

Žánr: pro děti a mládež

Počet stran: 128

Vazba: pevná 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.