Recenze: PLANETA HMYZU (Anne Sverdrup-Thygeson)

o zvláštní, užitečné a fascinující havěti, bez které nemůžeme žít


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Kazda

Anne Sverdrup-Thygeson je vědkyně, zprostředkovatelka poznání a profesorkou na Norské univerzitě životního prostředí a biologických věd. V této publikaci vám představí hmyz, na kterém jsme jako lidstvo prakticky závislí... 

Kniha má devět podstatných kapitol, které vám níže představuji. Samozřejmě nepostrádá předmluvu, úvod, poděkování, doslov, a další dodatkové kapitoly, které od takových publikací očekáváte. Předmluva se týká především toho, proč se autorka rozhodla zaobírat se hmyzem více, než je běžného. Možná vás lehce vyděsí v úvodu, když vám poví, že zatímco čtete tento řádek, pobíhá po zemi biliony hmyzích jedinců. No, věřte, že takových překvapení, která vás mohou znechutit, fascinovat či šokovat, objevíte mnohem víc! Navíc už v úvodních textech ukáže autorka smysl pro humor, ať už se jedná o vtipné nadpisy či přirovnání. 

  • Malá stvoření s chytrým designem
  • Šestinohý sex
  • Jíst, nebo být sněden: Hmyz v potravním řetězci
  • Hmyz a rostliny: Nikdy nekončící závod
  • Pilné mouchy, chutní brouci: Hmyz a naše jídlo
  • Cyklus života - a smrti: Hmyzí správcové
  • Od hedvábí k inkoustu: výrobky z hmyzu
  • Pochopení a objevy, za něž vděčíme hmyzu
  • Hmyz a my: budoucnost

Titul vám představí hmyz od A do Z. Mnohdy vás ani nenapadne, že byste si taková fakta mohli přečíst. Je poznat, že autorka je tématem nadšená a dokáže na vás své zaujetí přenést. Píše poutavě a díky rozdělení textů na kratší úseky snadno přečtete kapitolu za chvíli. Přesto doporučuju dávkovat, abyste mohli vstřebat veškeré informace. Počin je totiž na fakta i zajímavosti neskutečně bohatý a jestli jste se doteď o hmyz nezajímali, budete mít, co vstřebávat. Předpokládám, že i pokud máte publikací o hmyzu načteno několik, tak vám tato knížka přinese užitek. 

Víte, jak se vyrábí marcipán a co s ním má společného hmyz? Tušíte, jak hmyz komunikuje a proč je tak podstatný pach? Co přesně vlastně hmyz je a jak si hledá ubytování? Spisovatelka své vypravování pojímá velmi živě a lidsky, je plné nadšení a já věřím, že nezaujme svým přístupem jen dospělé, ale i děti, kteří jsou zvídaví. 

Jediné, co může čtenáři chybět, jsou fotografie. Bohužel absence barevných či alespoň černobílých fotografií mě trochu zaskočila. Moc ráda bych se podívala na hmyz, o kterém autorka hovořila, pěkně v přílohové části. Ovšem vše se dá dohledat na internetu nebo můžete zavítat do knihy Rajčatová žába a modrý drak

Komu bych knihu doporučila? Čtení bylo úžasné, zábavné a velmi poučné. Rozhodně jsem se bavila po celou dobu a nebyl pro mě problém si skoro dvě stě stran o hmyzu projít, ačkoliv mě občas tyhle potvůrky děsí. Titul tak můžu doporučit všem, které hmyz zajímá nebo se o něm chtějí dozvědět více. Vůbec nehleďte na to, že běžně se jej třeba štítíte, věřím, že i přesto vás autorka osloví. 


Anotace. 

Zářivě růžové saranče, křiklavě žluté žáby a pestrobarevní korýši – živočišná říše je obdivuhodně pestrá. Mnoho živočichů doslova hraje všemi barvami duhy, a někteří dokonce svítí ve tmě. Celá řada barevných druhů žije v deštných pralesích nebo na korálových útesech, ale i u nás najdete zajímavě zbarvené tvory – stačí se pořádně rozhlédnout.


Proč jsou vlastně živočichové barevní?

A jak vůbec přicházejí barvy na svět?

Existují také pestře zbarvení savci?

 


Odpovědi najdete v této knize. A nejen to – nemusíte se vypravit do nebezpečné divočiny, a přesto poznáte více než 250 nejbarevnějších živočichů naší planety.


 Malá, velká, známá i vzácná zvířata se v této obrázkové knize setkávají netradičním způsobem: spojila se podle barvy peří, srsti, kůže nebo šupin. Působivé fotografie zvířat jsou doprovázeny zajímavými základními informacemi a krátkými profily zvířat. Podmanivá obrázková kniha ve velkém formátu.


Nakladatelství: Kazda

Rok vydání: 2022

Žánr: Hmyz, zvířata

Počet stran: 182

Vazba: pevná 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.