Recenze: RAJČATOVÁ ŽÁBA A MODRÝ DRAK (Andrea Köhrsenová)

Nejbarevnější zvířata naší planety 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Kazda

 Chci zakoupit tento titul!


Německá spisovatelka a nezávislá umělkyně vydala několik úspěšných knih pro děti, mezi nimiž se tento titul určitě vyjímal svou barevností a nápaditostí. Nakladatelství Kazda vydalo tento počin s neobvyklým názvem minulý rok a věřím, že potěšilo mnohé malé i velké čtenáře, zajímající se o zvířata. 

Čím je tato kniha, mimo názvu, tak zajímavá? Především pestrým grafickým ztvárněním. To je opravdu neobvyklé! Nejdříve vás autorka doslova ohromní nejbarevnějšími zvířaty planety a pak vám je servíruje podle barev! Fotografie nejsou celoplošné, ale za to máte fotografie zvířat snad všude, kam padne vaše oko. Vyjímají se mezi texty, v rozích i vprostředku. Skutečně jich je mnoho a jsou všude. :))

Barevná příroda. Tak vás vítá úvod s obsahem, odkud vás sleduje madril rýholící, přitahující pozornost svým barevným vzezřením. V obsahu se dozvíte, že vás tedy čeká nejprve rozdělení podle skupin zvířat - ještěři, žáby, brouci, různorodý hmyz z křídly, osminožci, korýši, ptáci, papoušci, drůbež (dá-li se to tak pojmout) a ryby. Tím prakticky končí pestrost podle zvířecích skupin. Některé názvy kapitol jsou silně vtipné či opravdu důmyslné a mnohdy pobaví, někdy zmatou, ale jakmile se na příslušnou stránku podíváte, hned budete vědět. 

Dále se tedy kniha dělí podle barevnosti zvířat. Začínáme zvířaty, kteří představují barvu bílou, nadále černou, růžovou všech palet, červenou až rudou, oranžovo-slunečnou, šafránovou žluť, zelenou všech odstínů, modrou a v závěru fialovou. 

Tohle rozdělení je víc než líbivé a jste-li kreativní, rozhodně oceníte, že se autorka rozhodla popustit uzdu a ukázat barevnost škádlivě až trochu ulítle. Nejen děti takové grafické zpracování nadchne, je nápadité a okouzlující! 

Dozvíte se mnoho zajímavostí o spoustě zvířat. Není sice tolik prostoru, aby vám dané tvory představila od A do Z, ale to nejpodstatnější se dozvíte a to jsou právě o jejich barevném zbarvení. Občas mi chyběl důvod, proč tomu tak je nebo bližší přiblížení tvora. Na druhou stranu někdy se dozvíte nečekanou zajímavost, jako kupříkladu v případě kněžce, který vám může pěkně (z)ochutit ostružiny.

Mé děti si tento pestrý počin zamilovali. Syn předškolního věku touží jen po prohlížení obrázku, můj školák naopak už opakuje i fakta, která se naučil. Pravdou však je, že se jim dílo neskutečně líbí a už ho máme několikrát přečtené a vím, že ho budeme číst tak často, až i jej všichni tři budeme nejspíš znát zpaměti. Faktem zůstává, že fotografie zvířat jsou tak krásné, že mi vůbec nevadí knihu opět otevřít a ponořit se do fascinujícího světa barev. 

Tento titul mohu doporučit všem malým i velkým čtenářům. Je úchvatný a nabízí náhled na zvířata tak, jak není běžné. Nápaditost a kreativita jdou v tomto případě ruku v ruce a já věřím, že stejně jako my, si počin zamilujete... 


Anotace: 

Zářivě růžové saranče, křiklavě žluté žáby a pestrobarevní korýši – živočišná říše je obdivuhodně pestrá. Mnoho živočichů doslova hraje všemi barvami duhy, a někteří dokonce svítí ve tmě. Celá řada barevných druhů žije v deštných pralesích nebo na korálových útesech, ale i u nás najdete zajímavě zbarvené tvory – stačí se pořádně rozhlédnout.

Proč jsou vlastně živočichové barevní?

A jak vůbec přicházejí barvy na svět?

Existují také pestře zbarvení savci?

Odpovědi najdete v této knize. A nejen to – nemusíte se vypravit do nebezpečné divočiny, a přesto poznáte více než 250 nejbarevnějších živočichů naší planety.

Malá, velká, známá i vzácná zvířata se v této obrázkové knize setkávají netradičním způsobem: spojila se podle barvy peří, srsti, kůže nebo šupin. Působivé fotografie zvířat jsou doprovázeny zajímavými základními informacemi a krátkými profily zvířat. Podmanivá obrázková kniha ve velkém formátu.


Nakladatelství: Kazda

Rok vydání: 2021

Žánr: zvířata

Počet stran: 40

Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.