Recenze: JAK SVRHNOUT VÉVODU (Evie Dunmore)

Kvalitní historická romance s tématem sufražetek! 



Za recenzní výtisk děkuji Grada - Cosmopolis


Americká spisovatelka Evie Dunmore úspěšně bodovala s prvním dílem série Rebelky z Oxfordu. Vévoda z Montgomery je opravdu působivý historický román, jak vám již může být známo z vysokého hodnocení na databázích. Věřím, že mnohé čtenářky si kniha získá, ale pojďme se raději podívat blíže. 

Vypravování se odehrává v er-formě a autorka se snaží zobrazit pohledy dvou ústředních postav. Někdy vkládá více myšlenek jedné, jindy druhé a tak poskytuje přínosný náhled na vše potřebné. Jelikož se jedná o historický román, můžete očekávat, že se tomu taktéž přizpůsobuje styl psaní. Evie Dunmore nezachází do zbytečných detailů či to nepřehání, ale její texty vyznívají nenuceně a velmi upřímně. Své na tom samozřejmě má i povedený český překlad Júlie Mackové, který nepostrádá bohatou slovní zásobu. Rozhodně snadno vtáhne do děje, má dynamiku a neobsahuje nadbytečné pasáže, které by čtenáře brzy omrzely. 

Vše začíná u Annabelle, která je velmi cílevědomá, inteligentní a touží být víc než jen ženou v domácnosti, aby byla svému manželovi k ruce. S odhodláním a důvtipem se vypořádá s bratrancem, který nad ní drží ochranou ruku a spíše ji využívá jako svou služku, a odjede do Oxdordu, kde se plně zabere do studií. Musí si však vydělávat pomocí různých brigád, aby splatila bratranci dluh, jelikož on musí platit služebnou, zatímco ona studuje. A ještě se zapojila do hnutí za ženská práva a jako sufražetka to také nemá jednoduché. Zkrátka a dobře, Annabelle je v jednom kole a když jí do cesty vstoupí na první pohled chladný a arogantní vévoda, nezalekne se. 

Dějová linie není nijak originální, což ale u historických románů není nějak důležité podle mého. Závisí na námětu a jeho zpracování, což je v tomto případě rozhodně kvalitní. Ústředním motivem je samozřejmě láska a to pěkně nesnadná, jelikož vévoda a chudá venkovanka k sobě nepasují ani, co se třídního rozdělení týče, natož snad aby vzdorovitá Annabella snažila jít Sebastianovi na ruku. Mimo této linky se však autorka upíná k velmi zajímavým momentům historie a tím je řešení práv vdaných žen. Sufražetky jsou bystré ženy, které za naše práva silně bojovaly a mnohdy tím trpěly. V tomto románu se něco z toho odkrývá a je opravdu působivé si o tom přečíst. Sice není celý příběh jen o tom, ale řekla bych, že se s tím dosti pojí a rozhodně mnohým může otevřít oči. Ke všemu titul vyvolává ty správné emoce, ať už se jedná o romanci či politickou scénu. Klidně se můžete nechat unést, možná budete chvílemi trochu špačkovat jako já. 

Předpokládám, že muži tuto romanci číst nebudou, ale ženy si zajisté povšimnou jistých názorů, které jsou v rozporu s našimi právy. Ženy jsou v Anglii roku 1879 méněcenné a vládnou muži, takže to důvtipná protagonistka má pěkně těžké, jelikož musí především klopit zrak a kývat na hloupé mužské názory nebo mlčet, když se jim nedaří. Ale co když je Montgomery jiný než jak na první pohled vypadá? Charaktery jsou propracované, šikovně podané a opravdu zaujmout a to nejen hlavní, ale rovněž i vedlejší mají svůj potenciál. 

Příjemně mě překvapilo, že se nejedná o historický román, ve kterém by byla erotika vynechána. Ba naopak je tu velmi vhodně představená, není jí mnoho, ale rozhodně pozvedne a potěší. Díky tomu je romance opravdu se vším všudy, aniž by sklouzávala k nekvalitě či do erotického žánru. 

Já mohu první díl Rebelek z Oxfordu jenom doporučit. Prostředí Anglie je působivě zobrazeno, stejně tak i doba, charaktery a romantická i vedlejší politická linie. Skvělý pětihvězdičkový román pro nenáročné i náročnější čtenáře! 

Co na titul říká Chensie? Já jsem byla hodně překvapená. Čekala jsem, že to bude trochu unylé a vlekoucí se, ale vůbec. Za dva dny jsem příběh dychtivě přečetla, neskutečně mě bavil. Držela jsem bojovnicím za práva žen pěsti, doufala jsem, že Annabella a Sebastian získají, po čem oba touží a nechala jsem se unášet báječným příběhem. Někdy jsem nadávala na hloupost doby či názory mužů, ale i tahle trýzeň byla příjemným zpestřením a jen důkazem kvality, když ve mně dílo vyvolalo takové emoce. Skvělé čtení, těším se na další z pera Evie Dunomre. 


Anotace: 

Píše se rok 1879 a svět ovládaný muži se otřese v základech.

Annabelle Archerová dostane jedinečnou příležitost stát se jednou z prvních studentek Oxfordské univerzity. Stipendium jí poskytne dámský spolek, který se snaží prosadit volební právo pro ženy. Má to ovšem jednu podmínku ­– Annabelle musí na oplátku najít vlivného muže, který se postaví za zájmy spolku. Jejím cílem se stane chladný a vypočítavý vévoda z Montgomery, který na příkaz královny řídí britskou politiku.

Když si Annabelle najde cestu na jeho panství, rychle si uvědomí, že největší výzvou bude mu odolat. Vévodu tvrdohlavá intelektuálka dohání k šílenství, a co je ještě horší, zdá se, že kvůli ní úplně ztrácí svou chladnou rozvahu. Ale nebyl by nejlepším stratégem v zemi, kdyby se s ní nepokusil vyjednat docela jinou dohodu…


Nakladatelství: Grada - Cosmpolis

Rok vydání: 2022

Žánr: Historické romány

Ze série: Rebelky z Oxfordu 1. 

Počet stran: 368

Vazba: brožovaná s chlopněmi

 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.