Recenze: KRÁL (Devney Perry)

Romantický příběh s thrillerovými prvky


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta

Chci zakoupit tento titul. 


Devney Perry, rodačka z Montany, má na svém kontě již pěknou řádku knih, přičemž v České republice nám ji nakladatelství Beta představuje prvním dílem Clifton Forge. V zahraničí už série čítá šest románů, takže se máme nač těšit. 

Temná romantická série, alespoň tak se píše na titulce a možná někteří s tímto tvrzením nebudou souhlasit. Kniha není přímo temná, spíše se jedná o romantický thriller částečně z prostředí motorkářského gangu, rozhodně nechybí napětí. Slovo temná může pro některé čtenáře znamenat něco hororového a o to v tomto případě vůbec nejde. 

Clifort Forge je městečko, kam se ústřední hrdinka Bryce Ryanová přestěhovala. Práce v televizi ji přestala uspokojovat a tak je čas pro novou výzvu a tou se stávají noviny Clifton Forge Tribune. Vlastní je Brycin otec a právě Bryce, která se rozhodla naplno se zakousnout do něčeho nového a udělat si na tom kariéru. Hladoví po výzvě a té se jí také dostane. Náhodně vyslechne na policejní stanici informaci o vraždě a začne pátrat...

Do cesty jí vstoupí Kingston Dash Slater, jehož otec byl zadržen jako podezřelý z vraždy. Dashe a Bryce sváže silná přitažlivost už od prvních chvil a tak není divu, že se brzy můžete dočkat románku. Milostná linie je plná poznávání, tak trochu ve stylu hate-love. Můžete se těšit i na vzrušující intimní scény, ale tohle není erotická kniha, ačkoliv se tak s ohledem na přímočarost prezentuje. 

Bryce není zrovna hrdinka, kterou si oblíbí každý, ale autorce se rozhodně povedlo vytvořit charakter novinářky. Z počátku možná až příliš bezohledně touží po úspěchu, než se v ní probudí i chuť po pravdě. 

Dash je samorost, motorkář, který má svého otce za hrdinu. Jenže co když ho postavil na piedestal, aniž by si to Draven Slater zasloužil? Dashe čekají svízelné časy. Nejenže mu Bryce pořádně zatápí, ale pátrání nepostupuje tak, jak by si přál. Navíc na povrch vychází tajemství, které nemělo být nikdy odhaleno...

Výraznějším  hrdinou je nejen podezřelý Draven Slater, ale také Isaiah Reynolds. Autorka se jej snažila vhodně představit a ukázat, jaký je. Sice se o něm nedozvíme skoro nic a zůstává tajemstvím pro nás, stejně jako pro bývalé členy klubu, ale má v sobě jiskru. A právě díky tomu se mnozí budou o to víc těšit na pokračování, kde hlavní role připadne právě Isaiahovi! 

Vedlejší charaktery nejsou tolik propracované, ale přesto působí reálným dojmem. Povětšinou se chovají přirozeně, ačkoliv autorka před ně vkládá dost účelové zkratky. Právě účelovost a přímočarost může být kamenem úrazu náročnějších čtenářů, kteří budou postrádat přirozenější průběh. 

Děj se odehrává v malém městečku, kde je nám částečně představený motorkářský gang. Ten má čtenář možnost sledovat spíše zpovzdálí. Spisovatelka si nedělala velké rešerše, náročnějšímu čtenáři takový náhled nebude stačit. Pokud se v prostředí motorek pohybujete, budete spíše zklamaní. S ohledem na žánr lze takové uchopení příběhu víceméně očekávat.

Pátrání a detektivní linie... Sice detektivní romány a thrillery tolik nečtu, ale tohle bylo hodně jednoduché čtení. Předpokládám, že čtenářky těchto žánrů, které by si chtěly u této knihy odpočinout, to možná spíše zklame, ale pokud vám jde v první řadě o romantiku, přijdete si na své. Napětí i vzrušení se D. Perry daří vprostřed příběhu vykouzlit, toužíte vědět víc a zapojit se do pátrání. Zajímavě rozehrává i rodinné drama, ale příliš neodhaluje, kam až tedy sahá onen případ a co s tím Slaterovi mají společného. 

V závěru je to trochu méně vysvětlené a ještě o něco méně přirozené. Dva lidé zmizí, ale nepátrá se po nich, neřeší se to, co by mělo a všechno se tutlá - účelově, jelikož odhalení zřejmě bude v dalším dílu, ale není to zrovna šikovně podané. Je hodně znát, že je to prostě oddechová četba. Jak to nakonec dopadne s Dravenem? Na to si budeme muset počkat, protože pátrání pokračuje. Nejspíš budete, stejně jako já, zvědaví na pokračování! To by mělo vyjít už 30. 06 u nakladatelství Beta! Dočkáme se vysvětlení? Doufám, že ano! Po dramatické závěrečné scéně se Devney Perry se snaží dost tajit a tak to působí, jako by se jí mozaika tajemství lehce rozpadala. Najednou je příběh členěný na kratší úseky a zpomalenější, s ohledem na žánr sklouzne opět do romantického módu a tentokrát se nám dostane i dojemnějších scén, které na koncích bývají jako třešničky. 

Král je romantickou oddechovkou pouze pro nenáročné čtenářky, které touží po vzrušující lovestory, ale i napětí a tajemství. Po prvním dílu nelze moc soudit, ale snad nám Devney Perry více osvětlí v pokračování. 

Co na titul říká Chensie? Králem mě autorka o svých kvalitách nepřesvědčila, sází na jednoduchost a bojí se riskovat či předvést. Rozhodně nic pro náročnější čtenáře, ale možná o to vhodnější pro ty nenáročné. Přímočará romantická linie byla příjemná, ale na můj vkus méně přirozená. Vadily mi účelné scény, především v závěru, kde sice chápu, proč se k tomu spisovatelka uchýlila, ale ani tak to není zrovna nejlepší řešení. Román byl čtivý, postavy fajn, ale neoslovily mě natolik, abych s nimi nějak soucítila. Nejvíc mě zaujal Isaiah, proto jsem především zvědavá na jeho příběh. Očekávala jsem temnou romanci, té se mi nějak nedostalo, ale v rámci thrilleru měla své klady. Za mě byl Král průměrnou romantickou knížkou, ale věřím, že pokračování pro mě bude působivější. 


Anotace:

První díl temné romantické série Clifton Forge bestsellerové autorky.

Novinářka Bryce Ryanová tuší, že v bývalém motocyklovém klubu se toho děje víc než jen renovace vozidel a přestavby motorek Harley. A když je brutálně zabita žena a vše ukazuje na členy klubu, Bryce je odhodlána odhalit klub a jejich vůdce, Kingstona „Dashe“ Slatera, jako vrahy. Drsný a pohledný vůdce se ale ukáže být ohromujícím protivníkem. Jeden polibek a Bryce bojuje za záchranu více než jen svého příběhu. Bojuje za záchranu svého srdce před „železným králem“.


Nakladatelství: Beta

Rok vydání: 2022

Žánr: Romantika

Ze série: Clifton Forge 1. 

Počet stran: 349

Vazba: pevní 


1 komentář:

  1. Na této knize nejvíce zaujme obálka. Už podle ní bych očekávala něco hororovějšího rázu. A při čtení bych pak byla překvapená. Ale myslím, že i tak bych to přečetla. Romantika ani thriller mi nevadí.

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.