Recenze: OSPÁLEK (Alžběta Votavová)

Knížka pro usínání

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul!


Fyzioterapeutka, česká spisovatelka, Alžběta Votavová se zaměřuje ve své praxi na děti, které mají senzomotorické a hyperaktivní obtíže, povětšinou související s absencí přirozeného řádu v rodině. Proto se rozhodla sepsat knihu plnou vhodných večerních rituálů. 


Počin je pro děti od tří let a uzpůsobený je rovněž i styl psaní. Jazyk je příjemný, čtivý a jednoduchý, jak je potřebné. Vypravování se dobře prezentuje i rodičům, přestože úvodní text je trochu delší a u děti může vyvolat zvídavost či dokonce trochu obavy. Autorka zmiňuje, že skřítek Ospálek, který v domácnosti žije, kape dětem vodičku do očí, která zalepuje víčka. To kupříkladu v mém synovi nevyvolalo dobré pocity, ale každý to může vnímat jinak.

Na dalších stranách jsou úseky kratší. Vlevo běžný text, vpravo báseň. Ta je vtipná, i když trochu zvláštní. Každá věta má jinou barvu, takže působí pěkným veselým dojmem. Strany s básničkou se střídají s těmi, kde se objevuje dění, co právě chlapec Bořivoj dělá. 

Autorka ukazuje podstatné milníky před spaním. Tedy večeře, úklid hraček, koupel, pyžamo, čištění zoubků, pití, pohádka a toaleta, pusa na dobrou noc. Myslím, že tyhle základní prvky dospělý zvládá bez problému a umí tak vytvořit tradiční večery pro své děti. 

Po otevření publikace malý čtenář nakukuje do domácnosti malého Bořivoje, kde s ním žije tatínek a maminka. Vše pestrým a zakulaceným stylem zobrazuje ve svých celoplošných kresbách ilustrátorka Michaela Bergmannová. Její výtvory jsou zábavné a originální, věřím, že se dětem budou líbit. 

Tato kniha není jen pro děti. V závěru autorka hovoří i k rodičům. Snaží se jim ukázat, jak důležité jsou zvyky před spaním (za mě tedy nejen před spaním). Následuje několik pasáží, ve kterých představuje vývoj spánku a dětí. 

  • Děti a jejich zvyky
  • Vývojová spánkologie
  • Spánkové cykly, zdravé usínání
  • Nedostatečný spánek
  • Frustroměr
  • Diagnostika ukládání aneb Jak to u nás chodí
  • Jak na změnu

Tohle sice rodičům, kteří své děti vedou k denním rituálům, tolik nepřinese, ale můžete se dozvědět něco nového. Více tyhle pasáže předají těm, kteří se snaží navodit své vlastní tradice nebo naopak netuší, proč jsou tak podstatné. 

Pohádková knížka Ospálek je velmi příjemné čtení, které navodí dětem správné pocity před spaním. Upokojí je, že dělají přesně to, co mají, když jdou spát, nebo je naopak navede, protože malý Bořivoj si prochází tím samým, co oni a čeká ho sladký spánek. Mohu čtení doporučit nejen těm, kteří touží pro své děti lepší zvyky před spaním, ale i ty, kteří se chtějí ujistit, že dělají správnou věc nebo jen potěšit děti krásným čtením před spaním. 

Co na titul říká Chensie? Publikace se mi líbila, synům taky. Po vysvětlení vodičky na zalepení očí už to bylo v pohodě, u nás prostě nic do očí nekape a je to. Souhlasím s autorkou, že děti potřebují nastolit řád a především ten před spaním. Moji kluci jej mají taky a vždy se jim dobře usíná v dobu, na kterou jsou zvyklí a vše probíhá velmi příjemně. Mohu tyhle zvyky jen doporučit. 


Anotace: 

Možná nevíš, že u vás doma žije kromě jiných bytůstek i skřítek Ospálek. Má rád vůni peřinek a nejvíc práce má navečer, když pomáhá dětem do postýlek. To abyste si všechno hezky zapamatovali a na nic s mámou a tátou nezapomněli. Můžeš jít klidně spát a už se nemusíš stokrát vracet, protože se chceš ještě napít a vyčurat. Anebo nevíš, kde máš plyšáka do postýlky? A jéje, vždyť jste si nedali pusu na dobrou noc. A co pohádka? Třeba o Ospálkovi! No, a co by to bylo za noc bez pyžámka. A vyčistit zuby přece ještě...! Kniha je určena pro děti, které mají obtíže s navozením večerního řádu. Ale nejen pro ně. V závěru obsahuje text pro rodiče, v němž se jim snaží pomoci rozpoznat, jak vypadá dítě zralé na spaní a v čem jsou večerní rituály dobré a velmi potřebné. Kniha je určena pro děti od 3 let.

Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2022

Žánr: Pohádky

Počet stran: 45

Vazba: pevná 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.