Recenze: FELIX AŽ NAVĚKY (Kacen Callender)

Život není jednoduchý, ať jsi kdokoliv. 

Za recenzní výtisk děkuji Euromedia
Chci zakoupit tento titul v Knižním klubu!


Cacen Callender se specializuje na dětské, young adult i fantasy romány. Jedná se o autora či autorku? Podle informací v knize jsou to oni, ale jsou stejně jako náš ústřední hrdina Felix, Afroameričané, queer a trans.

Já vlastně vůbec nespadá do duhové komunity. Jsem běžná mladá žena, která čte tyto publikace za účelem osobního rozvoje. Jelikož se rozvíjí svět kolem mě, ráda bych věděla, jak neublížit nikomu, koho mohu potkat a bude to pro mě první setkání. Nárok na lásku a život by měl mít každý bez rozdílu, pokud nikomu neubližuje. :) Jestli máte zájem přečíst si hodnocení ze strany člověka, který sice nespadá do komunity, ale čte duhové romány, ráda vám titul představím. 

Čtivému vypravování dopomohl šikovný překlad, který dokonce zmiňuje i Poštu pro tebe, která v originální verzi jistojistě není, ale proč ne. Přizpůsobení českému čtenáři považuji za přitažlivé a snad to uvidíte i vy. V ich-formě se před námi začne rozehrávat velmi zajímavé drama dospívajícího trans Afroameričana, který nám představuje všechny své myšlenky, starosti, sny i cíle. 

Felix Love má za sebou těžkou cestu. Bylo pro něj méně snadné si uvědomit, kým vlastně je než pro jiné. A tak s tím bojoval o něco déle, ale teď už je na správné cestě. Studuje na soukromé umělecké škole, otec ho silně podporuje a dře, aby se o svou holčičku svého syna plně postaral. Ovšem Felix namísto, aby byl šťastný a snažil se otci revanšovat tím, že bude mít dobré známky a bude se škole věnovat, na to spíš kašle, a tak se známkami to jde od desíti k pěti. Spíš řeší ty, kteří podle něj mají snazší dostat se na vysněnou školu (on touží patřit do Břečťanové ligy, tedy Brown) a občas i závidí. Rozhodně to není dokonalá postava, má pořádnou dávku chyb a některé vám nemusí být při chuti. Dokáže obvinit člověka bez důkazu, závidět, litovat se. Je skutečně reálným dospívajícím, což sice nemusí některým čtenářům vyhovovat, ale náročnější naopak tento fakt ocení. 

Tahle výrazná osobnost má hodně, co nabídnout, ať už se týká zobrazení duhové komunity jako takové, tak i běžně dostupných informací o ní či rozhovorů o genderové rovnosti či sexualitě. Člověk poznává, že opravu není snadné spadat do takové škatulky. Líbí se mi, že K. Callender ukazujou i přiostřené rozhovory, kdy na sebe někteří lidé zbytečně vztahují něco a že občas hrdina ani nemyslí nic špatně, ale společnost to dokáže řádně, a zbytečně, okořenit. Nevím, jestli to bylo zamýšleno, ale stává se tak surovým důkazem reakcí lidí, kteří jsou vlastně na stejné lodi. 

V případě, že se nevyznáte ve všech pojmech, tak si někteří budou třeba muset googlit některé výrazy, kupříkladu pansexualita nemusí být nutně známá pro každého. 

Od námětů se připojme zpět k dění. Vítá vás New York, dokonce část Harlemu, jelikož v ní momentálně Felix přebývá se svým otcem. Matka je opustila, a protagonista se tím dost trápí, ale od té doby, co neodpověděla na jeho první mail, jí neustále píše další dopisy, ovšem neodesílá je. Některé z těch textů máte k dispozici a krásně dolaďují děj. 

Jak napovídá anotace, stane se něco, co Felixe dostane do nekomfortní zóny. Někdo vyvěsí ve škole jeho fotografie před tranzicí a jeho se to samozřejmě dotkne. Snaží se přijít na to, kdo byl tak zlý, že to provedl a pátrá na vlastní pěst. Mezi tím se oddává kouření trávy a nicnedělání se svým kamarádem Ezrou, řešení spolužáků i vlastní budoucnosti. Takové běžné dospívání, jen z jiného úhlu pohledu. Na každého může zapůsobit něco jiného, od reálných témat až po pátrání, které se rozvíjí v něco víc... 

Romantická linie působí reálným dojmem, i když trochu nedořešeně. Felix nemá ve svém životě vyřešeno hodně otázek, ale dost plave i v oblasti emocionální. Co se týče kvazi trojúhelníku, myslím, že s ohledem na drama, které se odehraje, je název kvazi zbytečný. Čtenáře, kteří výraz neznají, zbytečně zmate a pokud si jej nedohledají, mohou mít zbytečná očekávání. Pravda je taková, že milostný trojúhelník vlastně vybočuje pramálo a je velmi podobný těm, které znáte z klasických young adult příběhů. Jen bych řekla, že by si možná zasloužil více pozornosti, ale to je spíš můj osobní názor, ne vše mi přišlo doladěné. Stejným stylem může působit i vyřešení pátrání po haterovi, který protagonistovi dělá pořádné peklo. 

Felix až navěky je komplikovaná young adult, pojednávající o mezilidských vztazích, hledání sama sebe a srozumění s tím, kdo jste. Je to o lásce, která také bývá složitá, o naději, že každý bude moci být bez předsudků sám sebou. Myslím, že K. Callendar představujou duhovou komunitu tak, jako nikdo před nimi. 

Titul bych doporučila všem, kteří chtějí skutečně poznat LGBTQ komunitu či jsou trans a mají vlastní obavy. Ale věřím, že pomůže i běžným čtenářům, aby zjistili, že všichni máme své problémy a hledáme vlastně to samé. 

Jelikož se jedná o mou první knihu s barevnou ořízkou, určitě bych ráda zmínila, jak krásně při čtení i pohledu taková ozdoba působí. Nadchla mě, ač nejsem typický knihomol, který by sbíral march, apod. Ale tohle je opravdu extrovka. Stejně líbivá je i knižní obálka, která zaujme na první pohled. 

Co na knihu říká Chensie? Od Felixe jsem netušila, co přesně očekávat. Kvazi trojúhelník je za mě úplně mimo pojmenování a spíš se anotace snaží zaujmout tímto slovem, ale může to působit i opačně. Trojúhelník mi tedy přišel méně dozrálý, ale ve výsledku byla ya romance velmi příjemná a reálná. Hodně mě zaujal náhled na duhovou komunitu. To bylo hodně komplexně propracované téma, které mi předalo zřejmě nejvíc. Díky tomu je publikace dle mého nejlepší ze všech podobně smýšlejících knih, které vám chtějí představit ve formě ya trans člověka, patřícího k danému společenství. Ve výsledku však K. Callendar ukazují krásnou myšlenku, že všichni jsme si velmi podobní, ať máme jakékoliv preference, barvu kůže či genderovou příslušnost. Jsme prostě lidé, a proto opravdu oceňují, že i v tomto žánru bylo možné nahlédnout až na dřeň. 


Anotace: 

Felix Love nikdy nebyl zamilovaný – je to ironie, které si je bolestně vědom. Zoufale touží najít lásku a poznat jaké to je. Zdá se, že všem okolo vztahy vychází, jen jemu se jeho spřízněná duše vyhýbá. A ačkoli je Felix na svou identitu hrdý – je černoch, queer a transgender – stejně tak si uvědomuje, že by to mohlo představovat komplikaci. Když mu začne anonymní spolužák posílat transfobní vzkazy, a dokonce zveřejní jeho fotku před tranzicí, Felix se rozhodne pro pomstu. Nepočítá ale s tím, že se kvůli tomu ocitne v kvazi-milostném trojúhelníku...


Nakladatelství: Yoli

Rok vydání: 2022

Žánr: LGBTQ, Young adult

Počet stran: 312

Vazba: brožovaná s chlopněmi


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.