Recenze: ŠEDÝ MUŽ (Mark Greaney)

Akční thriller

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Euromedia
Chci zakoupit tento titul v Knižním klubu


Americký spisovatel Mark Greaney v České republice debutoval románem Živý terč (2013, BB art). Jednalo se o pokračování Jacka Ryana ve spolupráci s Tomem Clancym, který je v publikaci uvedený na prvním místě. Jeho první zcela vlastní titul byl vlastně právě Šedý muž, který v loni vydalo nakladatelství Kalibr a nyní vychází v novém, impozantnějším provedení. 

Podle anotace se jedná o zahraniční bestseller, dle kterého Netflix natočil film s významnými herci v hlavních rolích (R. Gosling, Ch. Evan). Ovšem patří prý také mezi nejnákladnější netflixová díla, můžete se sami přesvědčit. 

Styl psaní je skutečně efektivní a komplikovaný. Autor na příběh nazírá z různých úhlů, ať už se jedná o pohled hlavního hrdiny, trpícího vojáka či osmileté holčičky, která pozoruje úmrtí svého otce z okna svého pokojíčku. Opravdu výrazné, co se týče schopnosti zaujmout, ovšem někteří mohou pociťovat i značnou účelovost, se kterou chce M. Greaney dodat svému dílu emoce a širokoúhlost. 

Mezi ústřední motivy patří politika a válečný konflikt. Není tedy divu, že nás autor uvádí v děj právě v Iráku, kterým Court Gentry, zvaný Šedý muž, projíždí, aby se dostal na cílové místo. Jenže se cestou stane neštěstí a on jej nemůže opustit bez pomoci. (Může, ale charakter mu to nedovolí.) Zachrání tak vojáka, jenže tím se všechno začne šmodrchat a to tak, že jeho najímatele navštíví někdo s většími konexemi, kdo chce Šedého muže sprovodit ze světa. Začíná boj o přežití...

Court Gentry je tu představen tak trochu (spíše více) jako super muž, který vyvázne z jakékoliv problematické situace. Jako nadčlověk dokáže vyhodnotit reakce, všímá si všeho i v úplném vysílení a nedotýká se ho skutečný stav jeho těla. Na tohle všechno jsme tak nějak zvyklí z military knih, které bývají lehce nadnesené v některých případech, ale tohle je v rámci thrilleru už o dost citelnější a ne každému se to může líbit. 

Příhodný náhled na politiku ve stylu zkorumpovanosti, kdy ruka ruku myje a lidé si vychází vstříc jen proto, že ten druhý má moc a peníze, je výstižný. Na někoho té politiky může být více, jiný se naopak může rochnit ve všech těch ukázkách, které působí velmi reálným dojmem. Jestli máte v oblibě zmínky o CIA, tak budete potěšení, protože i její lidé se v ději objeví. 

Scény z bojového prostředí a samotné útěky, kdy se Gentry musí prostřílet skrze lidské valy jsou působivé, leč opravdu hrané na efekt. Jestli jste čtenáři běžných military, které působí přirozenějším dojmem, budete si na takové popisy muset zvyknout a možná si vás úplně nezískají. 

Závěr je taktéž v americkém stylu, kdy se jedinec stane hrdinou, zachrání potřebné a dovysvětlení jeho života/smrti se objeví v epilogu. Autor tak málokoho překvapí, i když cesta k takovému úspěchu je bezpochyby dramatická a napínavá, tuším, že pro někoho bude postrádat přirozenost... 

Pokud máte rádi americké akční thrillery, notně napínavé a s dávkou efektivity, kdy se neustále něco děje, pak si vás spisovatel získá. Jedná se o zajímavou oddechovou četbu s nesmrtelným zabijákem, který se nezalekne ničeho. 

I když je hodnocení vysoké a v zahraniční se tento počin stal hitem, já s tím dvakrát nesouhlasím. Všechno mi přišlo přehnané a umělé, hrdina několikrát přežil vlastní smrt podobně jako Simir Gerkhan a o něco víc než James Bond. Hra na efekt autorovi skvostně vyšla, ale vlastně mimo to příběhu moc nedal. Hrdinovi se příliš nepřiblížíme, všechno je takové povrchní a stejně tak by mohla být komplikovanější i zápletka, která je ve výsledku spíše jednoduší a nepřekvapivá. Pokud už byste se pokusili o srovnání s všemi milovaným Billy Summersem, tak to prosím nedělejte, Billy si to nezaslouží a je zcela úplně někde jinde, než tahle akční oddechovka. 


Anotace: 

Bestseller, podle kterého Netflix natočil (svůj nejnákladnější!) film s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem v hlavních rolích! Court Gentry je bývalý agent CIA a má pověst nejlepšího nájemného vraha na světě. Přezdívá se mu Šedý muž a kolují o něm legendy. Je to samotář bez rodiny, přátel i domova. Přijímá pouze zakázky, kdy má zlikvidovat zločince. Pohybuje se jako stín, splní nemožné a pak zmizí. A vždy zasáhne svůj cíl. Vždy. Jenže na světě existují síly smrtelnější než Gentry. Peníze. Moc. A lidé, pro které nic jiného hodnotu nemá. Pro ně je Šedý muž problém. A tak musí Gentry prokázat, že umí zabíjet nejen pro peníze, ale i proto, aby zůstal naživu...


Nakladatelství: Kalibr

Rok vydání: 2022

Žánr: Thriller

Počet stran: 320

Vazba: brožovaná 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.