Recenze: NĚKDE MEZI (Marc Klein)

Srdceryvná romance s nadpřirozenými prvky



Za recenzní výtisk děkuji společnosti Euromedia
Chci zakoupit v Knižním klubu


Zamilovali jste si Netflix a jeho filmy? Pak nejspíš máte shlédnuté i filmové zpracování Někde mezi! Tato publikace je nejen debutem amerického spisovatele Marca Kleina, ale také předlohou pro výše zmíněný film. Není to přímo klasická beletrie, jak tušíte, má v sobě dost ze scénáře, ale přesto se mnohým čtenářům zalíbí. 

Vypravování v er-formě není zrovna typické pro young adult, jelikož autor je zvyklý psát především scénáře, náročnější čtenář si může povšimnout, že k tomu během psaní inklinuje. Díky tomu mohou mít někteří pocit, že na příběh nahlíží spíše z dálky, ač jsou víceméně sepsané emoce i myšlenky postav, ne každého vtáhne tento styl do děje. I překlad je o něco odlišný. Překladatelka Jana Jašová má krásnou slovní zásobu a dodala příběhu úroveň, na druhou stranu pokud jste očekávali autentičtější podobu, bližší cílové skupině, můžete být překvapení. 

Stejně jako ve filmu, tak i v publikaci čtenář nahlíží na děj předtím a potom, kdy hranici značí úmrtí milované osoby. V přítomné linii prožívá Tessa ty nejhorší chvíle. Probrala se v nemocnici a bylo jí řečeno, že Skylar, kluk jejího srdce, zemřel. Jenže Tess má pocit, že je pořád s ní... To, co se začne dít, už sahá do spirituální roviny, někdo to možná přisoudí i k prvkům hororu, jelikož i když je to dojemné, některé chvíle jsou pěkně strašidelné. Přece jen se týkají života po smrti. Myslím, že způsob, jakým je tady předveden, je velmi příhodný a vhodný pro daný příběh. 

Linka z minulosti naopak vypráví o milostném vztahu Tess a Skylara. Od prvních chvil, kdy jej letmo zahlédla, až po brzké okouzlení a upevnění pouta mezi nimi. Romantika je velmi působivá, o to víc ve výsledku působí i dojemný prvek. Ten možná bude na některé čtenáře až příliš účelový, ale jestli takové knihy čtete a zbožňujete, rozhodně budete nadšení. 

Tessa je mladá dívka, která se mnohokrát spálila. Nemá za sebou nejlepší roky, pěstounská péče se na ni hodně podepsala a tak nynější rodinu odmítá, ačkoliv oni se opravdu snaží, aby se jí u nich líbilo a mají ji rádi. Jsou trpěliví, i když to s tebou ne vždy je snadné. Sympatická hrdinka je nadaná, má skutečně dar ukázat lidem krásné fotografie, ale občas potřebuje postrčit. 

Skylar působí jako dokonalý kluk. Hodný, milý, sečtělý, vzdělaný, trpělivý, a takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. Je opravdu vykreslen jako okouzlující mladík, který neměl žádné zápory, což z něj dělá méně reálného hrdinu. Ovšem jelikož tahle nadpřirozená romance je víceméně nereálná a účelově srdceryvná, většina z nás tento fakt přehlédne a Skylara si jako perfektního partnera prostě zamiluje. 

Problém může nastat při prezentaci hrdinů. S ohledem na styl psaní můžete mít pocit, že je vnímáte z daleka. Navíc ne vždy se Tessa chová tak, jak by se podle charakteru předpokládalo - ale spíše lze vnímat, že autor se domnívá, že tímto způsobem dívky jednají a proto to tak sepsal. Osobnosti postav nejsou tolik propracované, jak by si náročnější čtenář představoval, ale v rámci žánru lze přivřít oči. U těch vedlejších hrdinů je to ještě o něco zhoršené. 

Co se týče závěru, asi už tušíte, jak tohle srdceryvné drama dopadne... Mimo zajímavého pojetí nadpřirozených/spirituálních prvků je vlastně kniha velkou romancí o dokonalém vztahu dvou také velmi kladných postav. Což je sice méně reálné, ale jestli máte v oblibě slaďárny... Na druhou stranu právě představení posmrtného světa je působivé, i když bych řekla, že kdyby tomu autor věnoval více a trochu se rozepsal (ty stručné věty někdy nedokážou podchytit atmosféru), vyrazil by nám dech. Mně osobně se díky tomu více líbilo filmové zpracování, kde opravdu předvedly skutečnost takovou, jakou se ji autor snažil napsat, ale ne vždy se to povedlo. 

Knížku bych doporučila všem, kteří mají v oblibě srdcervoucí zápletky, dojemné romance a lásku, která nikdy neskončí. 

S ohledem na nekonečnou lásku, tedy opakující se setkávání duší, se tématu věnuje také Spolu na věky z Yoli, které jsem nedávno měla možnost přečíst. Jelikož emotivní/srdceryvné romance o úmrtí příliš nečtu, nemohu přímo přirovnat k jiné tvorbě, ale předpokládám, že by Někde mezi klidně mohlo pasovat mezi díla Johna Greena či Nicholase Sparkse. 

Já jsem toužila si knihu přečíst především proto, že jsem viděla film a ten se mi tedy moc líbil. Za mě je však filmová verze mnohem plastičtější a emotivnější. Autorův styl psaní mi přišel nedostatečný, byl to převážně scénář, i když bych řekla, že český překlad mu dodal řádnou úroveň. Nebylo to špatné, ale podle mě by měl zůstat u psaní scénářů. Rozhodně se budu těšit na další jeho náměty filmů, ale knihy v jeho podání vynechám. 


Anotace: 

Příběh pro fanoušky Pět kroků od sebe a Zůstaň se mnou. Sedmnáctiletá Tessa Jacobsová prožila většinu dětství v pěstounských rodinách. Nevěří proto, že si zaslouží lásku – ani od své adoptivní rodiny, natož od kohokoli jiného. Všechno se ale změní, když pozná Skylara, studenta maturitního ročníku ze sousedního města, který je beznadějný romantik. Jejich počáteční zamilovanost rychle přeroste v ten druh lásky, který vídáme jen ve filmech, a Tessa začne věřit, že by si lásku přece jen mohla zasloužit. Dokud nedojde k tragédii. Tessa se probudí sama v nemocničním pokoji, aniž by si pamatovala, jak se tam dostala. Pak se dozví děsivou zprávu: Skylar je mrtvý. Zatímco Tessa hledá odpovědi, Skylarův duch se s ní snaží spojit. Tessa zoufale touží Skylara naposledy spatřit a musí závodit s časem, aby odhalila šokující pravdu o jejich vztahu – pravdu, která by mohla vést k posmrtnému životu. Nyní i jako celovečerní film z produkce Netflixu s Joey King v hlavní roli.


Nakladatelství: Yoli 

Rok vydání: 2022

Žánr: young adult, nadpřirozeno

Počet stran: 280

Vazba: brožovaná s chlopněmi

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.