Recenze: SOUMRAK (Shannon Messenger)

Úspěšné a napínavé pokračování 

Za recenzní výtisk děkuji Megaknihám
Chci zakoupit tento titul v e-shopu Megaknihy


Americká spisovatelka Shannon Messenger v České republice prostřednictvím nakladatelství Ocelot prodala již šest svých knih, spadajících do úspěšné middle grade fantasy série Strážce ztracených měst! 

Jestli jste čtenáři této série, tak můžete vidět, jak se její obsah víc a víc zvětšuje, takže Soumrak už je pořádnou bichlí, nabitou adrenalinem, napětím a intrikami! 

Protagonistka Sophie nás provází od prvních dílů a mnozí z nás si ji zamilovali a drží ji pěsti, jelikož je to hrdinka na svém místě. Citlivá, spravedlivá, chytrá i nápaditá, a i přes všechny kladné vlastnosti se jedná o uvěřitelný charakter, jelikož má své chyby a občas se jí prostě něco nepodaří. Ovšem naděje je vždycky, a tak i v nejtěžších chvílích se Sophie nevzdává! 

Tento hlavní charakter je velmi silný a je samozřejmě nejvíce zasažen vývojem, který je po celou sérii skutečně velmi viditelný a ocení jej i náročnější čtenáři. Zatímco v první díle do tohoto světa přišla malá vystrašená dívka, teď je čím dál víc sebejistější a zná svou cenu. 

I vedlejší postavy jsou propracované a nejeden čtenář s nimi sympatizuje. Mezi nejvýraznější patří Sophiina parta, jejíž členové ji v některých případech doprovází už prakticky od prvních kapitol prvního dílu. 

Promyšlený fantasy svět byl sice v prvních románech více orientován na dětské čtenáře, ale čím více dospívá Sophie, tím víc je její mise nebezpečnější a temnější. Do popředí se dostávají také mezilidské vztahy, bez kterých si nelze Sophiin život představit. Nejen přátelství hraje prim v tomto elfském dobrodružství! 

Už v předešlých dílech se do popředí dostalo nebezpečí a tajemství. Opravdu velké tajemství. Navíc autorka umí ta dobře pracovat s textem i prvky děje, že vlastně netušíte, kdy se její pravda může obrátit v lež. Čeká vás nejedno překvapení, jelikož svět elfů není jen o fantastických bytostech, ale také jisté magii a hlavně tajích... Těch má S. Messenger v zásobě jistě spousty, protože nás zatím nepřestává udivovat. 

Nepřítel v podobě Nespatřených je zajímavý. Rozhodně součást knihy, která se i přes dotek dětských motivů zdá být opravdu promyšlená, a hlavně silně uvěřitelná. Nabízí víc, než vlastně zprvu tušíte, ale Černá labuť se nevzdává. Líbí se mi, že se Sophie se svou partou musí spojit a vymyslet vážně kvalitní plán. Jestli se vám stýskalo po Dexovi či Keefovi, tak je čas se s nimi opět sejít a pomoci jim na cestě do Soumraku.

Mínusem je, že ačkoliv se něco v závěru vyřeší a velké finále je naprosto dokonalé, tak úplný konec je jen dalším týráním čtenáře... Co to S. Messenger chystá dál, když tohle provedla našemu oblíbenému...? Jisté je, že Soumrakem série nekončí a čeká nás další úžasné dobrodružství. Kdo se k Sophii opět přidá? 

Já si zamilovala autorčino pojetí fantasy světa, a hlavně spojení s dávnými civilizacemi. Ačkoliv je série spíše pro děti než dospělé, i přesto věřím, že si mnohé získá stejně jako mě. Jediný problém vězí v tom, že pokud nemáte možnost pročíst si všechna ta kvalitní, leč obsáhlá, dobrodružství před čtením Soumraku, můžou vám některé indicie unikat a nebudete mít celistvý zážitek. 

Soumrak stejně jako předešlé (a doufejme i že i budoucí) romány mohu jen a jen doporučit! Jestli toužíte po působivém dobrodružství ze světa elfů, S. Messenger vám vytře zrak! 


Anotace: 

Nespatřeni se stále nevzdávají, naopak volí novou taktiku, aby dosáhli svého zlověstného plánu. Jsou vždy o krok napřed, ale nikdo neví, co doopravdy chtějí a co je pouze hra. Černá labuť přišla o svého hlavního člena, Sophiina přítele, ale to Nespatřeným nestačí a chtějí jí vzít mnohem více. Parta přátel tak musí opět odhalit mnohá tajemství, vymyslet plán a pustit se do bitvy.

Na cestě vedoucí do Soumraku, zlověstného místa, jehož účel sahá hluboko do elfí historie, budou muset věřit i svým nepřátelům. A protože čas běží a chyby z minulosti je dohánějí, musí Sophie a její spojenci spolupracovat způsobem, jakým to ještě nikdy neudělali.


Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání: 2022

Žánr: fantasy

Ze série: Strážce ztracených měst 6. 

Počet stran: 647

Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.