Recenze: STÁNEK S POLIBKY (Beth Reekles)

Romance, podle které Netflix natočil stejnojmenný film! 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada
Chci zakoupit tento titul


Netflix uvedl před několika lety film Stánek s polibky, který pojednává o ústřední trojici – Elle, Noah a Lee. Snímek vznikl na motivy stejnojmenné knihy britské spisovatelky Beth Reekles. Samotný film je pouze polovinou toho, co pro čtenáře napsala autorka. Jestli chcete celistvý milostný příběh Elle a Noaha, pak vám ráda představím počin, jež vám přesně tohle poskytne. 

Vypravování v ich-formě z úhlu pohledu Rochelle je velmi autentické. B. Reekles se podařilo představit skutečnou sedmnáctiletou dívku, která má za kamaráda Leea a potají pokukuje po jeho starším bratrovi Noahovi. Český překlad má své slabiny. Některé části by si zasloužily více zamyšlení a úprav, jako kupříkladu úryvek ze strany 181 „...Aspoň se už nesnažíte jeden druhýho zbouchat." Vhodnější by bylo zbít, což by znělo i méně dětsky. Takové maličkosti mohou náročnějšímu čtenáři zkazit atmosféru, ale ve výsledku vlastně přílišně neškodí. 

Rochelle, neboli Elle či Shelly, je sedmnáctiletá dívka, která nikdy nerandila a tudíž ani nikoho nepolíbila. Jelikož se autorka zaměřuje spíše na myšlenkové pochody, a především děj a milostnou aférku, tak čtenář nemá možnost ústřední hrdiny příliš poznat. Charaktery by zasloužily větší propracovanost, stejně jako přátelství s Leem, které tu kupodivu je spíše upozaděné, zatímco u filmu můžete mí dojem, že spíše hraje prim. 

Noah působí jako někdo, kdo je závislý na násilí a skutečně rád se pere, i když to ve výsledku nemusí být pravda. Takový frajírek se srdcem na dlani, u kterého je však v tomto příběhu od první chvíle znát, že touží po Elle. Ve filmu to tak jednoznačné a přímočaré není, tady to vidí všichni mimo Shelly. 

Lee se stáhnul do pozadí stejně jako jeho přátelství s Elle. Ale stejně tak vidíme jeho vztah s Rachel, který by tu přeci jen mohl dostat více prostoru, avšak nedostal, což někomu může chybět, pokud jste si Leeho oblíbili. Zatímco ve filmové verzi byl Lee pěkně rozmazlený a sobecký, tak v knižním zpracování vyznívá jeho charakter dospěleji a zajímavěji. 

Dá se říct, že film je pouze inspirován touto knihou, jelikož ačkoliv mají klíčové zápletky stejný základ, vlastně se odehrávají zcela jinak. Ve filmu je samozřejmě nejpůsobivější právě onen první polibek, na který se Elle tolik těší. Jelikož je název Stánek s polibky, asi nikoho nepřekvapí, kde se Ellino poprvé odehraje. Jenže zatímco ve filmu je průběh přirozenější a teda rozhodně zanechá dojem, tak v knize se autorka uchýlila k účelové scéně, kterou nedokázala obhájit. Proč najednou Karen odchází pryč, když na řadu přišel Noah, i když po něm všechny holky včetně ní touží? Bohužel se nejedná o první ani poslední uchýlení k účelovosti či jisté křečovitosti. Všechny klíčové zápletky se tak vlastně odehrávají v některých případech až opravdu v hodně pozměněné formě a záleží jen na vás, jak se vám zalíbí. 

Zatímco film nabídl spíše Hollywoodský románek dvou mladistvých, tak Beth Reekles čtenářům předkládá průměrnou young adult romanci o lásce dívky, která se zamilovala do staršího bratra svého nejlepšího kamaráda. Každá verze nabízí ale zcela jiný náhled na dění a každá dává důraz na něco jiného, ovšem je pravdou, že knižní verze rozhodně zobrazuje širší a komplexnější náhled na Ellinu životní etapu. 

Romantická linie ve filmu byla plná polibků a intimnosti byly ukázané něžným stylem, vhodným i pro dospívající. V young adult verzi Beth Reekles je také spoustu žhavých polibků, ale autorka veškerý náhled na milostný poměr přeskočila, což může být pro někoho zklamáním. Navíc i tohle proběhne zcela jinak, než jak nám předkládal Netlix. 

Shrnuto, podtrženo. Ačkoliv se jedná o jeden příběh, tak máte dvě poměrně dosti odlišné verze, které se drží pouze základních prvků. Pro většinu čtenářek se stal film nezapomenutelným, bude tomu tak i u knihy? Obávám se, že ne každý bude nadšený stejně jako při sledování výraznější a romantičtější filmové verze. Ale jestli se vám líbí námět, zkuste to a udělejte si vlastní obrázek. Budu ráda, pokud mi řeknete, jestli se vám líbil více film nebo kniha. 

Já jsem od čtení čekala něco víc. Začátek se mi opravdu líbil, přišlo mi, že rozepsanější děj je mnohem procítěnější a vábivější, ovšem mám pocit, že klíčové momenty jsou málo promyšlené a opravdu nezanechají takový dojem jako po zpracování Netflixem. Chtělo by to více kreativity a péče, aby u mě titul stoupl z průměrného na top. Jedná se o příjemné čtení, ale nenabízí nic navíc. 


Anotace: 

Elle a Lee jsou už odjakživa nejlepší kamarádi, skoro dvojčata. Vědí o sobě úplně všechno a jejich přátelství nemůže nic a nikdo ohrozit. Pak se ale Elle zamiluje do Leeova staršího bráchy Noaha, nejhezčího kluka ze školy, ale taky největšího rváče a drsňáka s ne zrovna nejlepší pověstí. A je to oboustranná láska. Neztratí ale Elle kvůli lásce svého nejlepšího kamaráda? A nezlomí jí nakonec Flynn srdce?


Zábavný a svižně napsaný příběh se stal předlohou pro oblíbenou romantickou komedii na Netflixu.


Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání: 2022

Žánr: Young adult, Dívčí romány

Počet stran: 360

Vazba: brožovaná s chlopněmi


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.