Recenze: PĚT POLIBKŮ (Rachel Anderson)

Osvěžující romantická oddechovka


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet
Chci zakoupit tento titul 


Americká spisovatelka Rachel Anderson má v České republice již sedm knih, z nichž právě Pět polibků je nejnovějším počinem. Rachel je spisovatelkou na poloviční úvazek a její knihy jsou v USA bestsellery. Matka čtyř dětí neumí zpívat, tančit a opovrhuje tragédiemi. Možná proto je její titul tak osvěžujícím čtením...

Vypravování je odlišné od běžných knih tohoto žánru, což může být osvěžující, ale také to někdo může považovat jako negativum. Čtenáři historických romancí jsou zvyklí, že muži a ženy si vykají, ale tady je hned zavedeno tykání, což může trochu rozptylovat a kazit atmosféru dané historické doby. Ke všemu je styl psaní takový odlehčenější, méně rozepsaný a méně květnatý, než na co jsme třeba zvyklé u Lisy Kleypas, která má popisy mnohem propracovanější. I slovník je trochu jiný, nadlehčenější a možná překvapí, že obsahuje i vulgární slova, která jsou obvykle z takových románů vynechána kvůli atmosféře a uvěřitelnosti. 

Sama publikace se dělí na pět částí, které se odehrávají v Brightonu, Anglii a první začíná v srpnu 1814…

Sarah Meachamová v části První polibek si je zprvu velmi blízká s Peterem Hatchem, který se zdá být tím pravým pro ni. Možná proto si tak rozpustile tykají, i když by ve společnosti neměli. Ale už v úvodu knihy se ukáže, že Peter není vhodný partner, jelikož je prostopášník a klidně si zašpásuje dosti intimně i s jinou dívkou, přestože je Sarah opodál. 

Druhý polibek se odehrává na stejném místě, ale o pět let později. To už do děje přichází i Ian Collum, kterého zmiňuje anotace. Collum se zná s panem Gylesem, který proto, aby si mohl vzít jednu slečnu, musí rozjet riskantní plán, ve kterém figuruje právě Ian. Jeho úkolem je seznámit se se Sarah a udělat na ni dobrý dojem, aby vše vyšlo tak, jak Gyles zamýšlí... Zrovinka takový motiv působí zábavným a osvěžujícím dojmem, i když je jasné, že to nejspíš skončí tragicky. 

Třetí polibek už neskáče v čase, ale navazuje na dějovou linii chvíli poté, co se uskutečnilo setkání Sarah a Calluma. Více se také rozvíjí vedlejší příběh Bethie, který je spíše jako hnací motor ústřední zápletky. Bethie a Sarah jsou totiž sestry a pan Gyles si je některých skutečností moc dobře vědom. 

Čtvrtý polibek je o větším sbližování Sarah a Iana, protože tito dva získávají mezi sebou pevné pouto, povídají si a nacházejí společná témata. Zjišťují, kdo jsou a zda jsou si podobní... Nechybí samozřejmě ani dramatická vložka. 

Pátý polibek je očekávaně o tom, že dvoření se chýlí k závěru a s ním i romance. Nechybí dokonce ani Bonusový polibek, což je, dá se říct, epilog potěšením pro romantické čtenářky, které chtějí trochu té dojemnosti. 

Některé scény jsou trochu hrubší a možná nepřípustné v dané společnosti. Překvapí, že Sarah klidně dá na veřejnosti políček, což by si v té době dáma vůbec neměla dovolit. A gentleman se nedrží, ale běsnivě řve. 

Tohle je trochu jiná úroveň, než na kterou jsme zvyklé, takže je potřeba brát knihu jako ryze oddechovou. Navíc to vypadá, že si autorka nedělala rešerše o době, ve které se děj odehrává, ani o kultuře v minulosti. To trochu škodí celému náhledu na příběh. 

Na druhou stranu je ovšem uvolněnější příběh osvěžující a navíc autorce lze snadno přičíst body za nápaditě propracovaný koncept, důmyslnou zápletku a působí hodně hravým dojmem. 

Tohle je oddechovka, ale opravdu zábavná a nápaditá. Sice vám představí pouhé polibky, ale ten příběh je hravý, příjemný a promyšlený. Hodně osvěžující, protože autorka má k tématu uvolněnější přístup, což se sice nemusí všem zamlouvat, ale své kvality kniha rozhodně má. 

Já jsem z počátku byla v rozpacích. Tatam byla úroveň Lisy Kleypas, ale postupně se mi to začalo líbit právě v tom nápaditém schématu. Bylo to osvěžující, natolik odlišné od běžných historických knih, že jsem na Pět polibků brzy změnila názor a knížku si oblíbila. Věřím, že na tom budete stejně. 


Anotace: 

Poté, co otec Sarah Meachamové prohlásí, že nedá svolení ke sňatku mladší dcery Bethie, dokud se alespoň nezasnoubí i nepřítelkyně mužů Sarah, rozhodne se Sarah přijímat „naoko“ dvoření hezkého obchodníka Iana Colluma, který ji něčím přitahuje, ale jehož se chystá nakonec odmítnout. Ale proč se Ian Collum dvoří Sarah a jsou jeho úmysly čestné?


Nakladatelství: Baronet

Rok vydání: 2022

Žánr: Historická romance

Počet stran: 296

Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.