Recenze: CO ŘEŠÍŠ (Thomas Wedell-Wedellsborg)

Nehledejte správné řešení, najděte správný problém



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul


Celosvětově uznávaný odborník na inovace a řešení problémů se rozhodl představit svou metodu přerámování, kterou zdokonalil a využíval spolu s klienty Microsoft, Time Warner a dalších. Takto o autorovi hovoří nakladatelství Portál, které vydalo právě jeho titul o přerámování. Pokud chcete zkusit tuto metodu a využít jejích možností ve své firmě nebo i  třeba osobním životě. 

Vypadá to, že to, co autor představuje je vlastně jednoduché. Stejně tak vyznívá i prostý obsah, dělený na tři části. 

  • Řešte ten správný problém
  • Jak na to 
  • Překonejte odpor

Samozřejmě jsou kapitoly mnohem komplikovanější, ale Wedell-Wedellsborg vlastně nic složitě nepředkládá, což má své kouzlo a jeho "učení" se tak může mnohým zalíbit. 

Titul se zabývá problémy ve skupině či u jedince, které je potřeba řešit. Myslím, že se nehodí pro aplikaci na domácí problémy, ne přímo, ale pokud máte kreativní mysl, povede se vám zaměřit se na podobný způsob řešení a přenastavit svou mysl, jak se snaží ukázat. Ačkoliv on sám tvrdí, že metoda přerámování je vhodná nejen pro pracovní, ale i osobní problémy, nejsem si jistá, jestli ukázal správný přístup, protože se více zaměřuje na problémy mezi lidmi na pracovišti. 

Svou metodu představuje ve třech rafinovaných krocích. Co je přerámování, rámování, řešení a analýza? Všechny tyto pojmy budete brzy znát mnohem blíž, pokud si titul předčtete. Nepočítejte se zázraky, tento způsob myšlení je potřeba se naučit a cvičit ho. Autor nabádá třeba ke zpochybňování logiky, snaží se rozšířit obzory jednoduchými způsoby, které však nebudou lehké. Někdy je to jako jít proti přirozenosti, vystoupit ze své komfortní zóny a myslet jiným způsobem, což nejde jen tak, ale za nemožné to také považovat nebudete. Může vám to připomínat psychoterapii a jejich přístupy, v ledasčem je to vlastně podobné a založené na stejném principu. 

Nemyslím si, že by bylo potřeba nutně znát psychologii, tedy základy alespoň ano, ale i tak narazíte na spoustu výrazů, které nemusíte znát. Není třeba se obávat, Wedell-Wedellsborg pojmy vysvětluje. 

Dobré je, že svou metodu představuje na konkrétních případech. Obtíž může být v tom, že ne všem mohou být tyto problémy blízké, a ne každý možná bude schopný aplikovat je na svou vlastní překážku. 

Autorova metoda působí jednoduchým dojmem, ale nedaří se mu představit, jak by ji měli běžní lidé využít ve svůj prospěch. Spíš se zaměřuje na určité cílové publikum, takže se kniha převážně bude hodit spíše kariérním typům, manažerům, ředitelům než člověku, který by chtěl změnit své způsoby myšlení u úkonů, které nejsou ryze pracovní nebo veřejné. 

Stejně tak je pro tuto cílovou skupinu přizpůsoben i styl psaní, který zaujme intelektuály, ale běžný čtenář bude spíše odrazený. Náročnější čtenář ocení, že Wedell-Wedellsborg vše vysvětluje jednoduše, dává množství příkladů a nebrání se poučení i ze stran známých ikon. 

Ke všemu titul obsahuje značné množství poznámek, které jsou k dispozici v závěru. To já příliš nemusím, protože musíte pořád listovat sem a tam, ale není to natolik odrazující, abyste čtení odložili. Navíc úplně na konci publikace jsou ještě jednoduchá schémata, týkající se přerámování. Taková menší schémata naleznete i během čtení. 

Thomas Wedell-Wedellsborg je Američan a tudíž je jasné, že představuje příklady problémů, které mají v Americe. Českým lidem o to budou problémy vzdálenější a je možné, že přesně nepochopí, co se tím snažil vysvětlit. Myslím, že ta odlišnost je jen další stupeň, který pro běžného čtenáře udělá porozumění těžší. Ovšem pokud si knížku zakoupíte za účelem pomoci v pracovním postupu a touhou řešit problémy v kolektivu, tak si myslím, že budete nadšení. 

Mě Wedell-Wedellsborg hodně zaujal zejména ukázkou americké mentality, která je nádherně vidět na příkladech. To je něco pro mě. Líbí se mi metoda, kterou autor vymyslel nebo spíše převzal a doladil, a snaží se ji správně lidem představit. Podle mě má velkou šanci, aby si ji bystrý čtenář vštípil a dokázal ji využívat. Já sama jsem začala přemýšlet, kde a jak bych ji chtěla využít. Možností je spoustu, ale beztak vím, že až se do toho pustím, budu to dělat s otevřenou knihou, abych se přímo řídila tím, co mám. Naučit se přerámovat myšlení není prostě lusknutím prstů, ale rozhodně to jde. Je jen na vás, jak moc to chcete.


Anotace: 

V kancelářské budově si lidé stěžují na pomalý výtah. Pokud budeme brát problém doslova, budeme se snažit výtah opravit nebo rovnou instalovat nový. Někdo však přišel na mnohem jednodušší a elegantnější řešení: umístit vedle výtahu zrcadlo, aby do něj lidé mohli při čekání fascinovaně zírat.

Otázka tedy zní: Řešíme vždycky ten správný problém? Abychom to zjistili, musíme vystoupit z daného rámce čili problém přerámovat. Ve své graficky výrazné knize autor popisuje konkrétní postupy přerámování, nabízí příklady a nechává zaznít názory odborníků. Jeho cílem je, abychom si začali klást otázky, místo abychom unáhleně nacházeli řešení. Jak říká Eric Schmidt, bývalý generální ředitel Googlu: „Autor nám přesvědčivě ukazuje, že problém často začínáme řešit dříve, než se hluboce zamyslíme nad tím, zda řešíme ten správný problém. Chcete-li mít superschopnost řešit lepší problémy, přečtěte si tuto knihu.“


Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2022

Žánr: Literatura naučná, osobní rozvoj

Počet stran: 272

Vazba: brožovaná                                   

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.